Gyásztól a sétafesztiválig: dráma után kabaré Egerben

Gyásztól a sétafesztiválig: dráma után kabaré Egerben

Gyásztól a sétafesztiválig: dráma után kabaré Egerben

Megrázóan indult az ősze, de magasztosan alakulhat az év hátralévő része az idén alapított Egri Zsidó Kulturális Egyesületnek. Augusztus végén elvesztették alelnöküket, az év végére viszont több sikeres programot is szervezhetnek, ráadásul támogatókra is szert tudtak tenni. Radó István elnökkel beszéltük át a turbulens időszak tapasztalatait.

Alig fél évvel az indulásuk után, Kowalski Bogdán, az Egri Zsidó Kulturális Egyesület (EZSIKE) nagy munkabírású, elszánt alelnök aktivistája hosszas betegség után augusztus végén elhunyt. Radó István elnök egyik legfontosabb szövetségesét vesztette el a 46 éves férfi halálával.

Azonban a közös tervezések és hosszas előkészületek eredményeként az idén január végén megalakult egyesület tartalmas őszi és koratéli programokat kínál. Ezekből ajánlunk most párat Radó Istvánnal.

Egy nagysikerű szeptemberi könyvbemutató — az egri származású Székely Gábor életrajzi munkája — után a jövő héten ismét aktivitással jelentkezik az EZSIKE. Nem is akármilyennel!

Székely Gábor: “A zsidóság, amiben én élek, meg fog szűnni”

Pénteken Shalom Eger - zenél a zsinagóga! nevű programjukkal várják vendégeiket egy több órás interaktív együttlétre.

Délután 16 órától körbe vezetjük az érdeklődőket az egri zsidó múlt épületei között, ismertetve azok történetét. Ez egy egy négyzetkilométernyi, belvárosi területen lesz, könnyen teljesíthető bárki által

-- mesélte az elnök. Az egykori egri ortodox hívők zsinagógájától, a mai Ziffer Galéria elől indul majd a séta, és eljutnak egészen az 1944-es deportálások helyszínéig.

A friss levegős aktivitás után, amelyet eredetileg "sétafesztiválként" harangoztak be a Facebook-csoportjukban,

a társaság sok énekkel, és zsidó zenével, kabarétréfákkal és kuplékkal készül a Kossuth utcai egykori zsinagógában.

Mussolini és Bud Spencer is hálás lehetett a magyar zsidó háborús hősnek

A tervek szerint 18 órától Kovács Ferenc énekes egy dal erejéig megidézi Tevjét, a tejesembert, majd Nagy Szilvia, az egri Gárdonyi Színház művésze szaval egy verset a szabadságról. Ezek után Gál Katalin Mozart és Gershwin zeneművek ad elő zongorán, amelyet Baráth Zoltán színművész és gyermekszínház-tulajdonos "tréfás, sikamlós" kabarédalokkal, kuplékkal szőtt zenei betétje követ majd.

A programhoz az egyesület anyagi támogatást kapott Eger képviselő testületétől és az Egri Vármúzeumtól. Erről a partneri együttműködésről nagy reményekkel és hálával beszélt Radó István, aki azt is szeretné, hogy a hanuka ünnepét decemberben szintén közösen, látványos módon ünnepelnék meg.

A helyszín ugyancsak a galéria lesz, és a zenei kísérőprogram mellé akkor majd a hagyományos flódni süteményt is szeretnének felkínálni vendégeiknek. A szervezet vezetője azt is elárulta, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytatnak több támogatóval is -- közöttük egy Egerből elszármazott hölgy Izraelben élő fiával -- arról, hogy megvalósulhasson egy városi holokauszt-emlékmű az Egerből elhurcoltak tiszteletére.

Annak érdekében, hogy a városban minél szélesebb körben is megismerhessék a szervezet munkáját, programjait és az egri zsidóság történetét, az EZSIKE hozzáértő profikkal szövetkezett. Megkezdték a tárgyalásokat a város több középiskolájával arról, hogy ismertető jellegű előadásokat tarthassanak az egri zsidóságról.

Mindehez sikerült megnyerni az ismert helytörténészt, Dr. Szegő Ágnest és az új hullámot képviselő, fiatal Zeitler Ádám rabbijelöltet -- mindketten egyesületi tagok.

Sok sikert kívánunk az EZSIKE tartalmasnak ígérkező őszi-téli eseményeihez!

A várat nem, de a városi zsinagógát bevenné egy új egyesület Egerben