Darvas István a vidék szuper rabbija? VIDEÓ

Darvas István a vidék szuper rabbija? VIDEÓ

Darvas István a vidék szuper rabbija? VIDEÓ

Immáron hivatalosan is segíti hitéleti tevékenységgel a szombathelyi közösséget Darvas István, aki az elmúlt évek egyik legszorgosabb vidéken szolgáló neológ rabbijaként figyelemreméltó eredményeket produkál. A „Super Rabbiként” is ismert Verő Tamás mellett lehete-e hitéleti „szuperhős” vidéken is? Avagy főnix-szerű újjáéledés a vas-megyei láthatáron?  VIDEÓ

Még ősz végén volt egy izgalmas rendezvény, amelyen azt a kérdést vizsgálták, hogy vajon létezik-e vidéken is zsidó reneszánsz? A Tom Lantos Intézet felkérésére forgathattunk egy rövid krónikát az eseményről. A szervezet az Izraeli Kulturális Intézettel közösen rendezett egy hiánypótló kultúrtörténeti konferenciát.

Négy dunántúli megújuló zsidó közösségnek adtak terepet a bemutatkozásra. Székesfehérvár, Szombathely, Kővágóörs és Siófok mellett előadásokkal idézték meg Tapolca és Vas megye zsidó múltjának kiemelkedő eredményeit. 

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a programra, amely egy egész estét betöltött a tudós előadók és a közösségek aktivistáinak köszönhetően.

Teltházas premier a vidéki zsidóság új fővárosi szemléjén

A zsidó megújulás vidéki esélyeiről szóló eseményen mintegy "főnix-jelenségként" elsősorban azokat a településeket mutatták be, ahol az elmúlt években érezhetően voltak pozitív változások. Olyan szereplőknek -- például Barna Ágnes, Sugár Judit, Winkler Miksa, Jusztin Ádám --  adtak platformot, akik lelkesedésükkel, elhivatottságukkal maguk is generálták a változást. Sőt, példát is mutattak.

Sugár Judit, a Szombathelyi Zsidó Hitközség nemrég megválasztott új elnöke arról is mesélt nekünk a szünetben, hogy bár évek óta egyre többeket érdekel a zsidóság a városban, egyelőre azt még nem tapasztalják, hogy fiatalok visszatalálva gyökereikhez, vallási meggyőződésből keresnék fel közösségüket.

De talán ez is változni fog a jövőben, hiszen a közelmúltban felkérték Darvas István rabbit, hogy segítse közösségük hitéletének fejlesztését. 

A rabbi, aki a pesti Hegedűs Gyula utcai körzet közössége mellett lassan két éve segíti már a székesfehérvári közösséget, idén szeptembertől már havi rendszerességgel jár Szombathelyre. A megállapodás arról szól a felek között, hogy minden hónapban egyszer, egy csütörtöki napon Darvas rabbi vezetésével összejönnek egy közös tanulásra.

Már régi a kapcsolatom a közösséggel. Szeretek velük lenni. Szeptember óta járok hozzájuk havonta egy alkalommal. Ez a mostani Hanuka a második ünnep, amit együtt tölthetek velük. Remélem, sikerül minél eredményesebben is megismertetni vallásunk és tanításaink üzeneteit

-- mondta érdeklődésünkre a rabbi, aki a napokban épp egy sikeres fehérvári hanukai futóverseny után vezetett szép számú közönség előtt nyilvános hanukai gyertyagyújtást. Mint nekünk megerősítette, nem kívánja otthagyni a Fejér megyei kilét sem, de szeretne minél többet tenni a szombathelyiekért is.

A Tom Lantos Intézet és az Izraeli Kulturális Intézet közös rendezvényének krónikáját itt láthatjátok: 

A dunántúli zsidóság múltja, jelene, jövője

2022. október 27-én a Tom Lantos Intézet az Izraeli Kulturális Intézettel közösen egész estés programot szervezett a dunántúli zsidóság láthatóságának növelése céljából. A változatos esemény előadások, kiállítások, tárgyi emlékek és közösségi kezdeményezések bemutatásán keresztül adott betekintést a siófoki, székesfehérvári, szombathelyi, és a Káli medencében található kővágóőrsi közösségek múltjába, jelenébe és jövőjébe.