Sportos zsidók seregszemléje a Balatonnál  

Sportos zsidók seregszemléje a Balatonnál  

Sportos zsidók seregszemléje a Balatonnál   

A tudomány és a művészet után harmadik állandó kiállításának fókuszába a zsidó származású sportolók, sportvezetők, és edzők kerültek a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házának, amely a magyar vidék egyik legmodernebb múzeumaként immáron ötödik esztendeje várja látogatóit.

A 2018 márciusában nyílt intézmény harmadik kiállításán 120 zsidó származású magyar és külföldi kiválóságot mutatnak be. A hivatalos megnyitó most vasárnap volt Balatonfüreden.

A meghívottak között ott volt többek között Yaacov Hadas-Handelsman Izrael Állam magyarországi nagykövete, Dr. Palkovics László korábbi innovációs és technológiai miniszter, valamint Balatonfüred polgármestere, Bóka István is.

A „Zsidók és sport; Hajós Alfrédtól Petschauer Attilán át Gari Kaszparovig” című digitális tárlat olimpiai-, világbajnoki aranyérmes sportolók, edzők, sportvezetők, sport-tudósítók és egyéb zsidó sporthírességeket mutat be.

A 120 kiválasztott életéről és munkásságáról adatokat gyűjtő szakértői csapatban ott volt a legnagyobb magyar zsidó sportklub, a Maccabi VAC állandó sporttörténésze, Szász György barátunk és alapítótársunk is.

A képen Blum Zoltán, a Ferencváros egyik legendája a magyar futball válogatott csapatában az 1920-as években

Olti Ferenc, balatonfüredi polgár kezdeményezésére 2018-ban megnyílt modern, interaktív múzeum eddig már több ezer emberhez juttatta el pozitív üzeneteit a zsidóságról: egy sokáig kirekesztett népről, amely csúcsteljesítményeivel az emberiség egyetemes sikertörténetéhez járult hozzá. És mint az új tárlat mutatja, nemcsak a szellemi képességeikkel tündököltek elődeink.

A válogatott hírességek között

természetesen előkelő helyen szerepelnek ismert ikonok

mint az öt olimpiai aranyérmével legidősebb élő olimpiai bajnok, a 102.  születésnapját nemrég ünneplő Keleti Ágnes tornász, vagy az úszófenomén, Mark Spitz.

De bemutatják híres, de talán kevésbé ismert labdarúgók sorsát is

olyanokét, mint Blum Zoltán, aki a Ferencvárossal tizenhétéves pályafutása alatt több mint 400 (!) mérkőzést játszva összesen négy bajnoki címet szerzett, vagy az „Aranycsapat” cserekapusát, Gellért Sándort is.

Természetesen kihagyhatatlan volt a pesti születésű cionista filozófus-író, Max Nordau, aki az „izmos zsidó”-jelszavával új irányt mutatott őseinknek, vagy Kemény Ferenc, az egyik legnagyobb hatású magyar sportdiplomata, aki ott bábáskodott a modernkori olimpia létrejötténél is. De nem maradhatott ki David Stern, aki az észak-amerikai kosárlabda bajnokság, az NBA-komisszáriusaként három évtizedes szolgálatai miatt megalapozta a sportág nagyhatalmát, akárcsak amerikai futballcsapatának, a New England Patriots-nak dominanciáját biztosító tulajdonos, Robert Kraft is bekerült a tárlatba.

Immár ötödik éve várja látogatóit a balatoni múzeum

A sakk-legendák között természetesen megtaláljuk a Polgár-lányokat, Zsuzsát, Juditot és Zsófiát, vagy Gari Kaszparovot épp úgy mint Bobby Fischert. Edzőknél az ökölvívó mesteredzőt, Adler Zsigmondot, futballistáknál pedig Guttmann Bélát is beválogatták, de a sporthírességek kategóriájában ott van Vitray Tamás televíziós vagy Julian Edelman amerikai futballista is.

És akkor még nem is említettük az Újpest egykori elnökét, Aschner Lipótot, vagy Östreicher Emilt, aki menedzserként  szerződtette a Real Madrid csapatához Puskás Ferencet. De Dückstein Zoltán testnevelőtanár — aki 1920-ban Zsoldos Andorral újjászervezte az első és magyar zsidó sportegyesületet, a Vívó és Atlétikai Clubot (VAC), majd 1928-ban, 1932-ben és 1936-ban a magyar olimpiai tornászcsapat hivatalos vezetője is volt, sőt, az első hazai kézilabda szakkönyvet is ő írta – is igazi példaképként szerepel a 120 kiválóság között.

Az új kiállításhoz jelentős támogatást biztosított a magyar kormány Innovációs és Technológiai Minisztériuma, amely 2021-ben és 2022-ben összesen 60 millió forinttal támogatta művészetek és a most nyíló sport kiállítás tartalomfejlesztését.

Az új tárlattal most már több mint olyan 400 világhírű tudós, művész és sportember élete ismerhető meg a balatonfüredi kiállításokon, akiket, vagy felmenőiket öndefiníciójuktól függetlenül, kizárólag származásuk miatt jelöltek ki a faji törvények megsemmisítésre.

A kiállítások anyaga magyarul és angolul tekinthető meg, a tudós szekció pedig egyedülálló módon héberül is. Az Android és iPhone mobilokra elérhető ZSKH nevű, ingyenesen letölthető applikációban mind a 400 kiválóságról rövid ismertető olvasható.

Fényes siker a Balatonon! Új kiállítás nyílik Hanukára a Zsidó Kiválóságok Házában