Fahidi Éva Párbeszédprogramot hirdettek Debrecenben

Fahidi Éva Párbeszédprogramot hirdettek Debrecenben

Fahidi Éva Párbeszédprogramot hirdettek Debrecenben

Fahidi Éva író, holokauszt-túlélő, Debrecen szülötte emlékére hirdettek nemzetközi programot Debrecenben a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján. Tervek szerint a kezdeményezés segíti majd a rasszizmus, antiszemitizmus és kirekesztés elleni küzdelmet és egy diákcsereprogram formájában biztosíthatja a tavaly elhunyt Fahidi tanításának, szellemiségének továbbörökítését. Szilágyi Szilvia helyszíni beszámolója Debrecenből.

2001 óta minden évben április 16-án tartjuk a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. Debrecenben idén nem egy egyszerű megemlékezésre került sor, ugyanis ezen a napon indította el Debrecen városa, a Debreceni Zsidó Hitközség, a Debreceni Német Kulturális Fórum és Stadtallendorf városa közösen a Fahidi Éva Párbeszédprogramot, melyet a cívisvárosban hirdettek meg.

Fahidi Éva a németországi Stadtallendorfban volt munkaszolgálaton, innen jött az ötlet, hogy békeüzenetet hirdetve összefogjon a két város és létrehozzon egy olyan programot, mellyel tovább vihetik a világra hagyott örökségét.

A Debreceni Német Kulturális Fórum elnöke, Horváth Andrea a Pásti utcai zsinagógában tartott keddi megemlékezésen elmondta, a program fő célja, hogy a holokauszttúlélő, debreceni és stadtallendorfi díszpolgár, Fahidi Éva sok éve tartó erőfeszítéseit erősítsék, egyúttal elősegítsék a Németország és Magyarország közötti párbeszédet.

Elárulta, az évenként megrendezésre kerülő programok a rendszeres eszmecserére irányulnak, melynek témái között a rasszizmus, antiszemitizmus és kirekesztés aktuális kérdései állhatnak. A program részét képezheti továbbá a kor szemtanúinak, azok tapasztalatainak közvetítési módja az iskolák felé. Mint mondta, ennek részeként már el is kezdték a Stadtallendorf-Debrecen diákcsereprogram kidolgozását.

Papp László, Debrecen polgármestere a megemlékezésen úgy fogalmazott, a város fontos célkitűzése között szerepel, hogy megőrizzék a helyi zsidóság örökségét, lehetőségeikhez mérten támogassák a zsidó közösséget, segítsék munkájukat, hogy programjaikon keresztül egyre többen ismerhessék meg a zsidó kultúrát és vallást.

Debreceni megemlékezés, 2024. április 16. Fotó: Miskolczi János

„Az elmúlt évek során a Debreceni Zsidónegyed új életre kelt, városunk kedvelt vallási és turisztikai helyszíne lett, az itt rendezett programok mindenki számára nyitottak”

– hangsúlyozta a polgármester.

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke leszögezte, az elmúlt években borzasztóan megnőtt az antiszemitizmus, az Izrael-ellenesség, s bár a holokauszt nagyon fontos dolog, most az élők sorsára is nagyon koncentrálniuk kell.

„Nagyon örülünk, hogy Debrecenben egy virágzó hitközséget tudunk a magunkénak, amiben nagyon nagy segítésünkre van a város, és az, hogy jó kapcsolatot ápolunk a történelmi egyházakkal. Ez tud lenni az alapja annak, hogy együtt egy nagyon komoly jövőt tudjunk építeni. Szeretnénk, ha a debreceni zsidóság fennmaradna, ennek a záloga pedig az összefogás lehet. Akkor juttatjuk el azt az üzenete a világba, ha együtt vagyunk és közösen emlékezünk” – mondta a Debreceni hitközség elnöke.

Szabó György, a MAZSÖK elnöke úgy fogalmazott, a rendszerváltozás nem csak a szabadságot, hanem a régi démonok feltámadását is elhozta, és ezek időről időre, ahogyan manapság is, beárnyékolják a hétköznapokat.

„Magyarország és Debrecen napjainkban a legbiztonságosabb hely a zsidóságnak, több tucat civil szervezet létesíti a közéletet, virágzik a vallási zsidó élet, zsidó óvodák, iskolák és egyetemek szolgálják a gyökereket kereső felnövekvő ifjúságot”

– fogalmazott.

A megemlékezésen Christian Somogyi, Stadtallendorf polgármestere is tiszteletét tette. A polgármester arról biztosította a megjelenteket, köztük a debreceni holokauszttúlélőket, hogy Stadtallendorf városa elkötelezett amellett, hogy Fahidi Éva békeüzenetét továbbvigye.

Diákokkal emlékeztek Fahidi Évára a csodálatos hölgy egykori iskolájában. Fotó: Miskolczi János

„Megbocsájtani igen, elfelejteni sosem – ezzel a szemléletével Fahidi Éva egy nagyon fontos helyet foglal el a mai napig a stadtallendorfiak szívében. Fahidi Éva, Stadtallendorf díszpolgárának 2023. szeptember 11-én bekövetkezett halála súlyos csapása a városnak, márcsak azért is, mert az antiszemitizmus ismét emelkedőben van. Egyre sürgetőbb számunkra az a kérdés, hogy Stadtallendorf hogyan tudja Fahidi Éva békeüzenetét megőrizni és átadni a következő generációknak” – mondta a polgármester.

Hozzátette, a mai holokauszt emléknap egy fontos kinyilatkoztatás, hogy a stadtallendorfiak örökre megtartsák Fahidi Éva üzenetét – ezt szolgálja a Fahidi Éva Párbeszédprogram is.

A megemlékezést követően Stadtallendorf polgármestere Debrecen kultúráért felelős alpolgármesterével, Puskás Istvánnal; Andrási Andorral, Fahidi Éva társával és Horváth Andreával, a Debreceni Német Kulturális Fórum elnökével ellátogattak Fahidi Éva alma materébe, a Svetits Katolikus Gimnáziumba, ahol arról beszélgettek a diákokkal, mit adott nekik mindaz, amit Fahidi Éva élete során képviselt és több alkalommal személyesen is megosztott velük.

Fahidi Éva a benne élő eredetről – VIDEO