Fényből sosem elég: bőséges kínálat a vidéki hanuka-eseményekből

Fényből sosem elég: bőséges kínálat a vidéki hanuka-eseményekből

Fényből sosem elég: bőséges kínálat a vidéki hanuka-eseményekből

Tucatnyi vidéki helyszínen, közel 20 eseménnyel ünnepelhetnek közösségeink az idei hanuka alkalmából. Koktélozás, fánksütés, játékok, koncertek és szabadtéri közösségi események várnak mindenkit, aki vidéken ünnepel idén december 18-a és 26-a között. Kedvcsináló összeállításunk.

A legtöbb rendezvény most vasárnap, december 18-án, vasárnap lesz. Összesen 10 (!) helyszínen lehet összejönni az egyik legvidámabb ünnepünkön. Majdnem mindegyik program nyitott, nem igényel külön belépőt, elő-regisztrációt, és

remek alkalom kínálkozik arra, hogy nyilvánosan éljük meg zsidóságunkat, mindezt úgy, hogy nem zsidó barátainkkal közösen varázsoljunk ragyogó pillanatokat egymás életébe.

DEBRECEN

Legkorábban, 13.30-kor Debrecenben indul a parti, ahol „Hanuka Party” címmel várják az első gyertyagyújtás résztvevőit az idén felavatott Debreceni Zsidóházban (Debrecen, Piac u. 5-7) . A szervezők különleges hanukai kvízjátékot ígérnek és természetesen senki nem marad ünnepi falatok nélkül, pláne az ország egyik legjobb kóser éttermének, a Hamszának jóvoltából.

Az ország legmenőbb kóser étterme lehet a debreceni Hamsza

NYÍREGYHÁZA

Mintha az ország keleti felében hamarabb menne le a nap... Ugyancsak családbarát időpontban, 14 órától indítják az idei hanukai rendezvényeket Nyíregyházán, ahol ünnepi koncerttel és fogadással veszi kezdetét a program.  Dr. Dolinay Vladimir-emléklap átadásával tisztelegnek a 100 éve született népszerű orvos előtt, majd

délután 16 órától gyertyagyújtás lesz. A nap másik fénypontja pedig alighanem Bíró Eszter előadóművész gyermekműsora lesz majd.

Az ünnepség helyszíne természetesen a gyönyörű városi zsinagóga lesz. (Mártírok tere 6.) Hogy milyen szép az épület, és milyen érdekes a közösség múltja, jelene, arról ezt a videót forgattuk tavaly:

NINCS VELÜK GOND /TIRPÁKOK ÚJFEHÉRTÓ és NYÍREGYHÁZA EREDETI RIPORTJAINK VOL 9

Uploaded by Bennem élő eredet on 2021-11-19.

Négy városban is egyszerre indul vasárnap 15 órától az idei hanuka.

 

GYŐR

A Győri Zsinagóga (Győr, Kossuth Lajos utca 5.) lesz a központja az ünnepségnek, amelyre meghívták a Moritz Weiβ Klezmer triót is. A koncert előtt az előzetes információk szerint Totha Péter Joel főrabbi Gara István kántor közreműködésével beszél majd az ünnep vallási jelentőségéről. A közös gyertyagyújtásra meghívták a népszerű bencés szerzetest, Pannonhalma egykori főapátját, Várszegi Asztrikot is.

SALGÓTARJÁN

A  "zsidó zene sztárjait" ajánlja a salgótarjáni közösség, amelyik településük várossá nyilvánításának 100. évfordulója alkalmából szervezi hanukai ünnepségét vasárnap délutánra a Zenthe Ferenc Színház Kamaratermébe (Salgótarján, Fő tér 5.) Klein Judit és a Haverim zenekar fergeteges előadása mellett biztosan jól fog esni az ünnepi falatok mellett egy jó kis buli, pláne, hogy a gyertyagyújtás előtt még az egybegyűltek meghallgathatják Dániel Zoltán, Salgótarján polgármesterének és Tóth Andreának, a Salgótarjáni Zsidó Hitközség elnökének köszöntőit is.

SZÉKESFEHÉRVÁR

Tavaly indult a hanuka-futás Fehérváron, és örömünkre idén bebizonyítják, hogy nem csak egyszeri fellángolás jele: él, és aktív a fehérvári közösség. Sok barátot szereztünk már közösségükben, szerencsére ebben az évben is több alkalommal beszámolhattunk eredményeikről.

Teltházas premier a vidéki zsidóság új fővárosi szemléjén

Most vasárnap 15 órától kezdődik a II. Fehérvári Hanuka-futás a közösség székháza előtt (Székesfehérvár, Várkörút. 19.), ahol forraltborral, teával és ünnepi fánkkal várják a résztvevőket.

Könnyed, családi futóprogramot találtak ki, amely keresztül szeli a történelmi belvárost, és ahogy tavaly, reméljük idén is nagy sikert aratnak az izraeli mezes, Maccabi VAC futó-társaink.

A futam végén a fánk mellé majd jön a bugi is: 16.30-tól Pandzarisz Dina szefárd dalokat énekel és zongorán kíséri Tálas András. Darvas István főrabbi köszönti majd az ünneplőket.

PÁPA

„Nagy csoda történt ott” – Hanuka a Pápai Zsinagógában, így szól a meghívó az ugyancsak koradélután 15 órára hirdetett programra Pápán, a város magával ragadó gyönyörűségű zsidó templomjában, a belváros szívében (Pápa, Petőfi Sándor utca 24-26.) Ahogy a felhívás hirdeti: az ünnep fényei ősidőktől napjainkig az emberek közötti megbékélést és szeretetet jelképezik. Felekezeti hovatartozás nélkül, minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők az ünnepi programra. Gyertyagyújtás, közös ének, zene, beszélgetés. Forró tea és fánk is része az együttlétnek.

SZENTENDRE

Igazán szellemesnek ígérkezik a fiatal rabbi, Mendy Myers és közössége "Menórák és Martini" névjeggyel ellátott hanukai ünnepsége, amelyet ráadásul elsősorban hölgy vendégek számára szerveznek délután 16 órától. ( Szentendrei Zsidó Ház, Pátriarka u. 6 )  Miközben együtt sajátítják el a kóser hanukia készítésének titkát, az ünnep történetével is megismerkednek. Közben pedig nem pusztán megkóstolják a különböző ismert Martinikat, de saját maguk is elkészítik személyes változatát! Itt előzetes regisztráció ajánlott ezen a számon: +36301755385

MISKOLC

Ugyancsak 16 órakor veszi kezdetét a miskolci "fergeteg-parti", amelyhez "világkörüli fánktúrát" is szerveznek. Itt is leginkább olyan hölgyeket várnak, akik készen állnak a nem mindennapi gasztro-kalandra, amelyet Tóth Anikó díjnyertes cukrász vezet majd. Fő fókuszban természetesen a fánk lesz.

Miskolcon 18:00 órától gyújtják meg az ünnep első gyertyáját, a város szívében, a Széchenyi István utcában, a Miskolci Zsidó Háznál. A táncos, dalokkal kísért programra a belépés ingyenes, de személyes meghívóhoz vagy regisztrációhoz kötött. (06 30 7212580)

KECSKEMÉT

Este 18 órától közös fánksütés, gyertyagyújtás lesz a közösség Nagykőrösi utca 5. alatti székházában, amelyet sokak örömére igazi vigadalom követ majd: a ma már országos sztár-komédiásnak számító Janklovics Péter stand-up műsorát kínálják az egybegyűlteknek.

BUDAKESZI

December 18. és 25. között mindennap lesz közös, köztéri hanukai gyertyagyújtás Budakeszin. A vasárnapi eseményt a helyi televízió is közvetíti. A program az Erkel Ferenc Művelődési Központ (Budakeszi, Fő u. 108) melletti közösségi téren lesz, és a szervezők minden napra zsidó közéleti személyiségeket és meghatározó vallási vezetőket is elhívnak az eseményre.

KŐSZEG

Jövő hétfőn, december 19-én Kőszegen a Jurisics téren lesz nyilvános gyertyagyújtás 16.30-tól. Nógrádi Eli, majd Sebestyén Ernő és barátai hangversenyét ígérik a szervezők.

Már minálunk zsidók, népdalátirat, Hungarian folksong cover: Proud to be Jew. Nógrádi Eli és csapata

https://marminalunk.tfilin.hu - Közismert magyar dal zsidó fogalmakkal feldolgozva. ***** English text at the end *** Mivelhogy a Chabad mozgalom Oroszországban kezdődött, meghagyva az eredeti dallamot, sok orosz eredetű dalra írtak a chászidok zsidó fogalmakról szóló szöveget oroszul. Ezek annyira megtetszettek nekem, hogy meg is tanultam egy 6 bekezdésből álló dalt oroszul.

Az elmúlt évek egyik legvidámabb magyar-zsidó nóta-produkcióját elkövető Nógrádi Eli szerepvállalása már csak azért is különleges, mert a magáról igencsak vitatott formában életjelet adó "Kőszegi Zsidó Hitközség" vezetőjét állítólag saját városvezetői finoman arra kérték, ne diszponálja magát a hanuka ünnepén...

December 21-én ismét Miskolcon és Debrecenben lehet közösen ünnepelni. Ráadásul akár mindkét helyszínen is ott lehetnek az ország keleti felébe vágyók, hiszen külön időpontokba szervezték a programokat.

MISKOLC

A belvárosban, egy forgalmas köztéren (Széchenyi István út 111. -- Centrum előtti tér) 15.30-tól várják az érdeklődőket. Ünnepi köszöntőt mond Fuchs Joshua rabbi, akihez Nógrádi Eli rabbinövendék is társul. A délután "sztárfellépő"-jének az ismert Sabbathsong együttest kérték fel. Vagyis garantált az autentikus, minőségi szórakozás.

DEBRECEN

Itt is egy népszerű és sokakat vonzó köztéren lesz a gyertyagyújtás. A Kossuth téren 18:30-kor Faigen Sámuel rabbi tart ünnepi köszöntőt, majd őt követi rövid beszédekkel a város polgármestere, Papp László és a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, Horovitz Tamás. A cívis városban sem telhet el ez a nap "sztárfellépő" nélkül: egyenesen Izraelből érkezik DJ Noah Naga, akitől azt remélik, hogy felejthetetlenné teszi majd a zenés, táncos mulatságot.

Bár az idei évi vidéki hanukai események feltűnően gazdag kínálattal szolgálnak, úgy hisszük, hogy ennek az összeállításnak a szerkesztésekor még nem végleges az összes helyszín. Úgy sejtjük, hogy lesznek még máshol is események. Azonban egyelőre a hozzánk befutott információk alapján az utolsó programkínálat jövő csütörtökön, december 22-én lesz vidéken -- három városban is.

SZENTENDRE

A város HÉV végállomásánál 16:30-kor startol a hivatalos gyertyagyújtás. Az ünnepi köszöntőket Mendy Myers rabbi és vendége, Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere mondja majd. A lángok után valódi tűzvarázs is az este része: a Tűzfészek Társulat jóvoltából zene, tánc garantált, de biztosak lehetünk abban is, hogy jut majd bőven fánkból, sőt, forrócsokit és forraltbort is ígérnek a szervezők.

NAGYKŐRÖS

15.30-tól a nagykőrösi zsinagógában (Nagykőrös, Rákóczi u. 21.) gyertyagyújtás és imádkozás lesz. Erről többet itt olvashatnak, ha klikkelnek ERRE.

SZOMBATHELY

Ünnepi koncert és előadások is lesznek Szombathelyen, ahol 17.00 órakor gyertyagyújtással indul az este. Természetesen jut fánk mindenkinek! Sőt,

első ízben vezeti hivatalosan is vallási vezetőként az ünnepséget a nemrég a városhoz szerződött Darvas István főrabbi.

Az imateremben (Szombathely, Batthyány tér 9.) felszólal majd Nemény András polgármester is, aki segédkezik a közösgyertyagyújtásban is. A forralt bor és tea mellé a Kellene Kis Kert együttes ingyenes koncertjét is ajánlják szeretettel.

A város "örökös hitközségi elnökét", Márkus Sándort a minap nagy megtiszteltetés érte: a Magyar Zsidóságért-díjjal tüntették ki. Ennek apropóján beszélgettünk vele hosszasabban is munkásságáról. Ezt az interjút ITT olvashatjátok. Ha az érdekelne, hogy van-e vidéki "reneszánsza" a zsidó közösségeknek, akkor ezt Tom Lantos Intézet felkérésére nemrég elkészített videónkat ajánljuk.

A dunántúli zsidóság múltja, jelene, jövője

2022. október 27-én a Tom Lantos Intézet az Izraeli Kulturális Intézettel közösen egész estés programot szervezett a dunántúli zsidóság láthatóságának növelése céljából. A változatos esemény előadások, kiállítások, tárgyi emlékek és közösségi kezdeményezések bemutatásán keresztül adott betekintést a siófoki, székesfehérvári, szombathelyi, és a Káli medencében található kővágóőrsi közösségek múltjába, jelenébe és jövőjébe.

Azok, aki részletesebben is tanulmányoznák a vidéki és a budapesti hanukai események kavalkádját, az alábbi linkeket javasoljuk:

Programok

Hanuka 2022 / 5783: ünnepi programkavalkád | Mazsihisz

Folyamatosan frissülő ajánlónkból megtudhatják, hogy idén hol és mikor lesznek a különböző hanukai rendezvények. Ami mindenütt közös: a gyertyagyújtás, a fánk és a buli! A Hanuka idén december 18-tól december 26-ig (a zsidó naptár szerint kiszlév 25-től tévét hónap 3-ig) tart. Az ünnepi gyertyatartó első lángját december 18-án este, míg az utolsó, nyolcadik lángot december 25-én este kell meggyújtani.