Beköszönő

Címlap Beköszönő

Kedves Olvasó!

Köszöntünk a Bennem Élő Eredet – a vidéki zsidóság virtuális világában! Egy olyan kalandra vállalkozunk, amelyben közösségünk együtt fedezi fel azt az örökséget, amely mint egy poros padlás legféltettebb emlékei, valahol elrejtve, több lepedőnyi réteggel vannak beburkolva.

Egy interaktív közösségépítő és régiófejlesztő tevékenységre is hívjuk azokat, akik erre nyitottságot éreznek, akikben ott rejlik a történész, a felfedező, vagy akár a kíváncsi, alkotó szellem. Élményeket kínálunk, közös lehetőségeket miközben velünk együtt ismered meg a múltat, amely meghatározta családodat, és akár még napjainkig is formálja személyiségedet.

A magyarországi vidék és a szomszédos államok (a volt történelmi Magyarország) magyar vonatkozású zsidó emlékeinek, történeteinek bemutatására és megőrzésére készülünk. Nem egy újabb történészi munkacsoport riportjaival. A vidéki zsidóságot kiemelkedő teljesítményekkel, családi és személyes példákon keresztül mutatjuk be, nem elhallgatva azok társadalmi építőkő jellegét sem.

Emellett a jelenlegi közösségek életével kapcsolatos tevékenységek és aktualitások bemutatását is fontosnak tartjuk. Akár maga a közösség vagy a Velük foglalkozók számára tervezünk turisztikai, gazdasági, kulturális és társadalmi értékteremtő programokat — mindezzel regionális fejlesztési és örökségvédelmi projekteket készítünk elő közösen.

Találkozókat, kiállításokat, kulturális vagy kereskedelmi összejöveteleket is szeretnénk szervezni körétek.

Azért, hogy tudjunk Rólatok, és hogy Ti is tudjatok Egymásról. Hogy elősegíthessük közös ügyeink előmenetelét, és hogy ezzel felületet kínáljunk üzeneteiteknek is. Hogy halljunk a kihívásaitokról, hogy közvetíthessük érdekeiteket, és hogy beszámolhassunk büszkeségeitekről is.

A következő időkben rendszeresen friss és önálló, írott és audiovizuális tartalmakkal jelentkezünk itt és egyéb virtuális felületeinken is közösségi aktivisták, rabbik, szociológusok, történészek, pályázatírók, családfakutatók, turisztikai- és kommunikációs szakemberekből álló nyitott közösségünk jóvoltából.

Családi háttereket, példaértékű kezdeményezéseket, különleges életeket és történeteket akarunk feleleveníteni azért, hogy a múlt eddig nem, vagy csak kevésbé ismert részleteiből inspirálódhassunk mindannyian. De reflektálni kívánunk a mindenkori közéleti- és politikai aktualitásokra is. Hogy ezzel is erősítsük gyökereinket, hogy büszkén vállaljuk identitásunkat. A Bennem Élő Eredet – a vidéki zsidóság időutazói nem egy független alkotói közösség. Mindannyian múltfüggő, kíváncsi és elkötelezett zsidópárti alkotók és identitáskutatók vagyunk. A saját szakmánkhoz, elveinkhez és családjainkhoz hű, kísérletező szellemű, modernkori kalandorokból verbuválódtunk.

Bármennyire is polarizált és érték-relativizáló közéletben is élünk, egy dologban hajthatatlanok vagyunk: a zsidó múlt mindannyiunk közös kincse, felelőssége és kötelezettsége. Munkánknak ez a kiindulópontja.

Mert sokkal több minden köt össze bennünket, mint elválaszt. Tartsatok velünk bennünk élő eredetünk, családjaink több évszázados kalandjainak megismerésében. Fedezzük fel honnan is jöttünk, mi mindent tettek őseink közösségeinkben. Mi is maradt ezekből mára, és mit érdemes örökíteni az utókornak? Kollektív kalandunk során, a közös jövő kialakításában, a közös diskurzusainkban még egymásra is lelhetünk.

Kik vagyunk?