A holokauszt óta először volt zsidó ünnep Nagykállóban

A holokauszt óta először volt zsidó ünnep Nagykállóban

A holokauszt óta először volt zsidó ünnep Nagykállóban

A nagykállói újjáalakult zsidó közösség tagjai hanuka alkalmából rangos vendégekkel tartottak közös gyertyagyújtást. Csaknem 80 éve, a holokauszt után első alkalommal volt zsidó ünneplés a városban. Azt ígérik, hogy ez még csak a kezdet.

A Nagykállóban született utolsó zsidó asszony fia, Blajer Gábor, édesanyja sírkőavatásán fogadta meg, hogy közös őseik tiszteletére megpróbálja közösségi szinten is feléleszteni a zsidó hagyományok ápolását. Ennek első példája volt a napokban véget ért hanukai ünnepség, amelyre Blajer Gábor már mint a helyi zsidó hitközség vezetője hívta meg vendégeit.

Édesanyám, Barna Judit tavalyi halála után egy évvel határoztuk el, hogy közösséget alapítva folytatjuk az eddigi tevékenységeinket.

— mondta érdeklődésünkre Blajer, aki évek óta gondnokként vigyázza az egyik leghíresebb magyar zsidó rabbi, Jichák Ejzik Taub csodarabbi sírját. Ráadásul egy tavaly átadott, elsőrangú zarándokház és kiállító-tér üzemeltetésért is felel.

Blajer Gábor és Frölich Róbert főrabbi

Blajer családja több generáción keresztül érintett az egyik legnemesebb kállói’ micvében: a csodarabbi sírjának őrzésében, és a zarándokok fogadásában.

Barátaimmal úgy gondoltuk, hogy a múlt tisztelete mellett a jelen és a jövő feladataival is szeretnénk foglalkozni, ezért a hitélet és a kulturális programok felélesztését tűztük ki céljainknak

— tette hozzá felelevenítve, hogy hanuka alkalmából nemcsak minden nap gyertyát gyújtottak közösen, de országos hírű vendégeket is meghívtak az egyik napra. Hanuka második napi gyertyagyújtásán ott volt Teszter Nelli zongorista, Klein Judit énekes, Frölich Róbert főrabbi, Weisz Péter, a Gyöngyösi Zsidó Hitközség elnöke, de elfogadta a meghívást Fekete Károly Tiszántúl Református püspöke és Horváth Tibor, Nagykálló polgármestere is.

Blajer Gábor, a Nagykállói Zsidó Hitközség — egyelőre még többnyire barátok és közeli-távoli rokonok szövetségeként formálódó 10-15 fős társaság — vezetőjeként első ízben volt hivatalosan házigazda. Mint nekünk hangsúlyozta:

A holokauszt után most volt első közös vallási ünnep a városban, amelyet legközelebb Purimkor szeretnének megismételni. Blajer szerint puhatolózás már elindult, de még nem tudják, csak keresik a közösségük új vallási vezetőjét.

Az biztos, hogy a nagykállóiak pár hete már jelezték hivatalosan is szándékukat: a Mazsihisz felé szeretnének közeledni. A Mazsihisz decemberi közgyűlésén tájékoztatták a jelenlévőket terveikről. Taghitközségként történő felvételükre a következő közgyűlésen kerülhet sor.

Nagykállóban, ahol 1944-ben minden fontos iratot megsemmisítettek, ami a kállói zsidóság történetét dokumentálta, mi is jártunk tavaly.

Be is mutattuk a település kiemelkedő történeteit, megpróbáltuk mi is megérteni, miért is keresik fel sok százan évente a rebe sírját, valamint mi magunk is megismerkedhettünk Blajer Gáborral. Kutatásunkat ebben videóban láthatjátok:

Nagykállói Csodarabbi /Gödény György Megtisztít/Fahidi Éva Üzenete/Debrecen Első Zsinagógája

Uploaded by Bennem élő eredet on 2021-12-31.