HanuKatalizátor: Rájuk különösen büszkék vagyunk!

HanuKatalizátor: Rájuk különösen büszkék vagyunk!

HanuKatalizátor: Rájuk különösen büszkék vagyunk!

Ismét lehet szavazni a zsidó közösségek legaktívabb, leginspirálóbb tagjaira. Immáron 11 éve adják át a Hanukatalizátor-díjat, amelyre most csütörtök délutánig lehet szavazni. Megvannak a hivatalos jelöltek. A 26 kiváló személy közül azokat mutatjuk be külön, akikkel kutatásaink során mi is találkozhattunk.

A Bálint Ház — új nevén a JCC Budapest-Bálint Ház — díját nem véletlenül Hanuka környékére találták ki annak idején: az ünnep a közösség erejéről is szól, és természetesen a fényről, a reményről, az erőről.

Idén is kiváló jelöltek közül szavazhatunk kedvenceinkre, akik a szervezők szerint is nemcsak képviselik a „másokért sokat teszek” – elvét, de a gyakorlatban meg is valósítják azt.

A zsidó közösségeink szerencsére színes palettájából sokakat lehetett idén is jelölni. Vannak bőven akik példaképeink lehetnek. A szervezők szerint tehát itt az ideje nemcsak a hagyományos lángok meggyújtásának, de azoknak a személyeknek a nyilvános ünneplésére is, akik segítséget, inspirációt nyújtanak mindannyiunknak, ezzel nevezhetők közösségeink szimbolikus fény-adóinak is.

Ezen az oldalon lehet szavazni most csütörtökig a jelöltekre:

HANUKA, A FÉNY ÜNNEPE – Hanukatalizátor 2022

A díjról A JCC Budapest – Bálint Ház 11 éve adja át a Hanukatalizátor díjat a zsidó közösség legaktívabb, leginspirálóbb tagjainak. A díjat nem véletlenül Hanuka környékére találtuk ki annak idején: ez az ünnepünk is a közösség erejéről szól, és természetesen a fényről, a reményről, az erőről. És

A Bennem Élő Eredet csapata minden jelöltnek gratulál. Egyben a közös kutatásaink emlékére felidézzük Nektek azt

a hét jelöltet, akik munkásságukkal, segítségükkel külön inspirációt jelentettek számunkra. 

Bíró Eszter — csodás előadóművész, egyeseknek csak az elsőszámú „zsidó dalos pacsirta”, de nekünk persze ennél sokkal több! Kortalan, lendületes előadó, akinél nem is illik leírni, hogy milyen nagyon régóta gondolkodtat és szórakoztat bennünket szerzeményeivel.

Az utóbbi években különösen sokat foglalkozott Szenes Hanna emlékével, a hős cionista mártír centenáriumi születési évfordulója apropóján találkozhattunk Vele mi is Kapolcson.

Buk István 

A Szegedi Zsidó Hitközség világi vezetőjeként hosszú ideje alfája és omegája a Tisza parti város zsidóságának Buk István. Nagyon sokra tartjuk áldozatkész munkáját, és attitűdjét, amely újabb, fiatalabb vezetőket is odaenged a közösség életének formálásához. Egy új rabbi-jelölt mellett a már bizonyított tudományos munkatársaival együtt Buk István közösen mutatnak igazi példát a vidéki emlékmegőrzésből.

Hangodi László történész, főmuzeológus

A tapolcai zsidóság történetének egyik legfőbb szakértője, a Bennem Élő Eredet egyik legelső filmjének fontos szereplője Hangodi László. Az ő precizitása, alapossága és víziója mára egy olyan bejáratott kultúrtörténeti hozzáadott értéket képvisel, amely nem csak Tapolca, de a régió egyik legizgalmasabb új turisztikai látványosságát adja: a zsidó borkereskedők sikerességét és várostörténeti arculatformálását.

Cári titkos tanácsos nyomában, Wass Albertbe botolva — VIDEOELŐZETES

Kirschner Péter Mazsike-elnök

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) elnöke évtizedek óta odaadó aktivitással és vitalitással mutat példát. Sokan vagyunk, akik inspirációként tekintünk rá. Sokszor szerénysége miatt is lehetne tőle tanulni. Mi nagyon szerettük, hogy sok év türelem mellett egyengette barátunk, és alapító-társunk, Cseh Viktor nagyszabású munkájának,Zsidó Örökség – Vidéki zsidó hitközségek Magyarországon című könyvnek a megjelentetését.

Heller Zsolt egyetemi oktató

A Debreceni Zsidó Kulturális és Tudományos Kutatóintézet igazgatója nem csak egy kutató, de egy kalandor poéta is, egy szépíró, aki bebizonyította, hogy rátermett kulturális menedzserek márpedig igen is léteznek. Hatalmas munkabírása családi örökség, hiszen ahogy azt nekünk is elmesélte, saját ősei nyomdokán járva teremt minden nap értéket. Heller Zsolt mindezek mellett sok száz debreceni egyetemista számára is kinyitotta a debreceni zsidó közösség kapuit.

'Nem vagyok csodarabbi , próbáltam csodát csinálni csak nem sikerült"

Debrecen és Mátészalka hősei , jelene és jövője egy fénylő sziget a vidéki zsidóság számára. Egyszerre van itt tfilin , Cukor és

Kreisler Gábor

A Debreceni Zsidó Hitközség mindenese. Nem csak a Debreceni Zsidó Szabadegyetem vezetője, hanem az a személy, akihez bármikor és bármivel lehet fordulni. Hihetetlen alázattal és munkabírással segíti a debreceniek munkáját. Ha kell, biztonsági őr, ha kell a reggeli imádkozások házigazdája, ha kell az irodában ő az, aki mindig és mindenre talál megoldást. Szerencsések, hogy közöttük lehet.

Szirmai Viktor, az Olajág Otthonok főigazgatója

Viktor az általa vezetett otthonokban több ezer idős ember életéért felel. Az elmúlt évek egészségügyi krízisei közepette is bizonyította empátiáját, rátermettségét. A biztonság mellett fontos számára a minőségi és hittel teli élet, amelyet minden lakó és munkavállaló számára fontosnak tart. Mi azt köszönjük Neki, hogy két dologban is segítette csapatunkat: egyrészt sok mindenben támogatja Katz Dávid sógorát a velünk való megpróbáltatások közepette is, másrészt csapatunk kérésére -- egy kölcsönjárgány formájában -- nagyban hozzájárult ahhoz, hogy eljuthassunk Erdélybe forgatni.

Mazal Tov Nekik, és a többi 19 Hanukatalizátor-jelöltnek!

Hanukatalizátor Díj 2022

Ki a zsidó közösség legfényesebb csillaga idén? Szavazz kedvenc jelöltetdre december 15. csütörtök 16:00-ig: https://www.hanuka.balinthaz.hu/hanukatalizator 💥💥💥 🌎Who is the brightest star of the Jewish community this year? Nominate your hero here: https://chanukah.balinthaz.hu/chanukatalyst