Az ország legmenőbb kóser étterme lehet a debreceni Hamsza

Az ország legmenőbb kóser étterme lehet a debreceni Hamsza

Az ország legmenőbb kóser étterme lehet a debreceni Hamsza

Izraeli fűszerekkel, brit bárányhússal, és a közel-keleti modern konyha világával kívánja felpezsdíteni a vidéki gasztrovilágot Debrecen új, kóser étterme, a Hamsza. A jövő heti megnyitó apropóján beszélgettünk a színvonalért felelős izraeli szakáccsal, Ahron Faigennel.

Nem lesz magyaros étel a menüben, mert szerettem volna egy olyat létrehozni, ami teljesen új a debreceni, és remélem, az országos gasztro-kínálatban is

— fogalmazott ambíciózusan Ahron Faigen, a Hamsza kreatív főszakácsa, akit pár hónapja bíztak meg a debreceni feladattal.

Nem ez lesz az izraeli szakács első magyarországi kulináris kalandja, hiszen Faigen 2018-tól már dolgozott hazánkban. Akkor az EMIH teljes étkeztetésének újragondolását vállalta, és két év alatt feltűnő sikerességgel értelmezte újjá a modern, minőségi kóser konyhai szolgáltatásokat.

Ahron Faigen tanulmányait a legjobb izraeli kulináris iskolában, a Tadmoron folytatta, majd segédszakácsként egy évet dolgozott Izrael leghíresebb sztárséfje, Meir Adoni mellett.

Ahron Faigen

Ezután önálló vállalkozásban saját éttermet vezetett, majd Dubaiba hívták visszautasíthatatlan ajánlattal: privát szakácsként főzőtt az öbölmenti országban élő milliárdos (többnyire izraeli) üzletembereknek. Volt amikor másfél tonna alapanyaggal a repülőn érkeztem meg Dubaiba, ahol aztán a klienseim számára készíthettem étkeket.

Megrendelőim külön a lakosztályukban kérték, hogy főzzek rájuk, így a világ olyan luxusszállodáiban alkothattam mint például a Palazzo Versace Hotel

— mesélte a szakács, aki szerint „Az is lehet, hogy a mai napig ott lennénk, ha a feleségem nem lesz állapotos első kislányunkkal.”

A család a baba miatt visszaköltözött Izraelbe, hogy az apai teendők mellett Faigen egy újabb, speciális salátás éttermet nyisson. Ezt most átmenetilg szünetelti, hiszen a gyermekük születése után alig pár héttel ismét megkeresték Magyarországról, és a Chabad szellemében felnőtt, orthodox szakács ezúttal is elfogadta az EMIH hívó szavát.

Talán döntésébe belejátszhatott az is, hogy fivére, Faigen Sámuel közel egy évtizede szolgál rabbiként Magyarországon, és ennek több mint felét Debrecenben. Közössége a vidéki hitélet szempontjából a legsikeresebbnek mondható azzal, hogy ott minden nap reggel és este is van imádkozás. Ebben a videóban Vele is találkozhattok. 

‘Nem vagyok csodarabbi , próbáltam csodát csinálni csak nem sikerült”

Debrecen és Mátészalka hősei , jelene és jövője egy fénylő sziget a vidéki zsidóság számára. Egyszerre van itt tfilin , Cukor és

Faigen március óta dolgozik intenzívebben a Hamsza étterem debreceni felépítésén. Most, július 4-én pedig a hivatalos megnyitótól vélhetően egy évig biztosan marad a városban felügyelni a munkát.

Modern, nemzetközi hatású, közel-keleti konyhát szeretnénk meghonosítani Debrecenben, olyat, amilyen eddig még nem volt itt. A legmagasabb minőségű alapanyagokkal fogunk dolgozni, fűszerek például kizárólag Izraelből jönnek, de lesz bárányhús Angliából, és szerencsére remek helyi zöldséges beszállítókkal is meg tudtunk állapodni.

— mondta a szakács, akinek eltökéltségre remek példa a menüsoron szereplő iraki marhahúsleves, a jeruzsálemi bagel, egy tunéziai lazacos étel, amelyhez bolgár csicseriborsót kínálnak, vagy a marokkói curry, amelyhez csirke vagy lazac választható.

Mint Faigen mesélte, nemrég volt egy háromnapos próba nyitvatartásuk, amelynek tapasztalatait nagyon biztatónak találták: az 50 fő befogadására alkalmas étteremet sokan felkeresték, és az új csapat nagyon sikeresnek érétkelte a próbaüzemmódot. Hogy ennek van-e köze ahhoz is, hogy nekik csak az ételek 50%-át kellett fizetniük, pontosan nem tudjuk.

Egy biztos, a vadi új, modern térbe megálmodott, belvárosi helyszínű Hamszának jó esélye van arra, hogy az ország legmenőbb kóser étterme legyen.

Mi már alig várjuk, hogy belekóstoljunk a csicseriborsós báránysültjükbe, amelyről ezt a kisvideót a minap tették közzé:

De aki gyerekkel jön, az is biztosra mehet, hisz a legkisebbeknek a menüben szerepel a rántott csirkemell is… Azok, akik kíváncsiak arra, hogy a Bennem Élő Eredet legutóbb hol készítette filmjét, annak

kár lenne kihagyni az alábbi legfrissebb videónkat, amely Fejér megye érdekességeibe kóstolt bele:

‘Soha egyetlen rabnak eszébe nem jutott volna innen meglépni”

Kutatásaink most Fejér megyébe(vármegyébe) hívtak , ezen belül Sárbogárd , Kápolnásnyék és szépen haladunk Székesfehérvár irányába. Szokatlan helyzetek és mo…