Mi lesz egy padlásnyi, 150 éves héber irattal? Új VIDEO

Mi lesz egy padlásnyi, 150 éves héber irattal? Új VIDEO

Mi lesz egy padlásnyi, 150 éves héber irattal? Új VIDEO

Megmentették a pusztulástól Fejér megye utolsó még eredetijében álló zsinagógáját Sárbogárdon, ahol különös iratokra is bukkantak az imaház padlásán. A Velencei-tó partján pedig egy börtön-lelkész évtizedek óta gondozza Kápolnásnyék zsidó temetőjét. Végre elkészült legújabb filmünk, amelybe belefért Fehérvár zsidó történetmesélőjének személyes vallomása is.

Sárbogárd főutcája tele-tele zsidó emlékekkel: a rőfös, a szatócs, a nyomdász, a könyvkötő… Különös, de szinte teljesen elfeledett történeteket idézett meg stábunk előtt Lakk Norbert, a város helytörténésze. De a mellékutcákban is találkoztunk olyanokkal, akik saját családtörténeteiken keresztül ismerik az egykor volt zsidó közösséget.

A „buli zsidó”, Spitzer Aladár sajátságos kóserségi kötelezettségeiről Heiland János emlékezett, felidézve ahogy a szomszédjának a kerítésen keresztül csempészték át a titkoban rajongásig imádott sonkáját.

A város központjában több mint fél évszázada raktárként üzemelt zsinagóga reményteljesebb jövőjének történetét a megmentőkkel idézzük fel. Sokan lehetnek hálásak az Alba Régió Kulturális Alapítvány és a Hit Gyülekezete közös összefogásának, amelynek eredményeképp van remény arra is, hogy nemcsak a település gazdagodhat egy új kulturális-befogadó térrel, de állandó kiállítással emlékezhetnek majd a helyi zsidó hitközségre.

Megmenekül Fejér megye utolsó eredeti zsinagógája

Hogy ez így legyen, ahhoz elengedhetelennek tűnik felhasználni azokat a különleges dokumentumokat is, amelyeket a zsinagóga padlásán egészen véletlenül találtak meg Lakk Norberték.

Nekünk megmutatták a porban és madárpiszokban betemetett, csodával határos módon megmaradt több mint 150 éves héber feliratú egyházi és világi emlékeket.

A város zsidó múltjának bemutatása nem lenne teljes Stern Pál nélkül. A fantasztikus elkötelezettségű nyugdíjas férfi hosszú évek óta kutatja, gondozza és szervezi az örökségeink helyi archiválását, életbentartását. Tartja a kapcsolatot az innen elszármazottakkal, mérnöki akkurátusággal organizálja a helyi aktivitásokat és lobbitevékenységeket és büszkén meséli a város történeteit. Például

arról sem feledkezhettünk meg a ludaktól és libáktól kissé zajos zsidó temetőben, hogy itt nyugszik az izraeli Petah Tikva városának egyik -- Sárbogárdon tanult -- fiatal alapítójának a nagymamája is. 

Stern Pál, Sárbogárd "Mindenese" a helyi temetőben

Fejér megyei kalandjaink második állomása Kápolnásnyék volt, ahol egy nagy tiszteletben tartott egykori helyi református lelkész, ma a baracskai fegyház börtönlelkésze, Szénási Jonathán Sándor avatott be minket abba, miért és hogyan kezdett el foglalkozni több mint 30 éve a helyi zsidó temető rendberakásával, és hogy

milyen ma a zsidó lelkek gondozása fogvatoartott börtönlakókkal kiegészített sírápoló csapattal?

Végül pedig egy rövid ízelítőt láthattok Fehérvár helyi történetmesélőjével, aki az egész Fejér megyei zsidóság históriájának legszakavatottabb ismerője is. Gergely Annától a következő részben többet is hallhattok, most egyelőre a személyes elkötelezettségét és lelki indítatását villantjuk fel.

'Soha egyetlen rabnak eszébe nem jutott volna innen meglépni"

Kutatásaink most Fejér megyébe(vármegyébe) hívtak , ezen belül Sárbogárd , Kápolnásnyék és szépen haladunk Székesfehérvár irányába. Szokatlan helyzetek és mo...