Szenes Hannáról készítenek új filmet

Szenes Hannáról készítenek új filmet

Szenes Hannáról készítenek új filmet

Több mint 10 éve foglalkozik Szenes Hanna életével és munkásságával, most pedig filmet forgat róla Masa Tamás és zenekara, a Sabbathsong. Az alkotás az együttes nagysikerű koncert-színházi előadásának filmváltozata lesz. 

Idén tavasszal kezdék el a forgatást Tucker Andrással, a Budapesti Operettszínház munkatársával, akit rendezőként kértek fel a közös munkára. A tervek szerint a Percek tánca című előadásuk filmváltozatához külföldi helyszínen, Izraelben is szeretnének jeleneteket rögzíteni.

— tudtuk meg Masa Tamásól, a Sabbathsong vezetőjétől.

A több mint 20 éve alakult klezmer zenekar először 2009-ben a Mensch Alapítvány kuratóriumi igazgatójának, Geiger Andrásnak felkérésére kezdett el fogalkozni Szenes Hanna életével.

2013-ban már több Szenes-szerzeményt zenésítettek meg, míg pár évvel ezelőtt elkészült a Percek tánca című előadásuk, ami egy megható, zenés-színházi tisztelgés a cionista hős emléke előtt.

Tavaly, az 1921-ben Budapesten született Szenes Hanna centenáriumi emlékévére életrehívott, Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) által szervezett országos rendezvénysorozat is ezzel az előadással vette kezdetét, majd eddig már az országban kilenc helyszínre vitték el a produkciót, amellyel sok száz ember előtt mutatták be a tragikus sorsú fiatal költő életét.

A Bennem Élő Eredet csapata is több városban – közöttük a tavalyi kapolcsi Völgyfesztiválon és Debrecenben is – láthatta, amint az alkotók különös érzelmi kapcsolatot teremtenek a publikummal. Mindenhol vastapssal jutalmazták az előadást, amiből arra lehetett következtetni, hogy Szenes Hanna még mindig kevésbé ismert története megérintette a hallgatóságot.

Eddig már négy-öt helyen – közöttük a Kozma utcai börtönben, az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárnak otthont adó Csányi 5-ben, és néhány szabadtéri helyszínen – készültek felvételek, azonban ahhoz, hogy a film olyan legyen, amilyennek megálmodtuk, mindenképpen szeretnénk eljutni abba az izraeli kibutzba is, ahol Hanna élt

– mondta Masa Tamás, aki szerint 4-5 forgatási napra lenne szükségük ehhez.

A Szenes Hanna-emlékév országjáró kiállítására, versmondó fesztiváljára és a mi előadásainkra is nagyon sok fiatal eljött. Hálásak vagyunk a Mazsöknek, hogy lehetővé tették nekünk azt, hogy találkozhassunk több száz iskolás diákkal — fogalmazott Masa Tamás, aki hozzátette:

Szenes Hanna szellemét jubileumi rendezvénnyel idézték meg Debrecenben

Egy évtizednyi Szenes Hanna-előadói élménnyel állíthatom, hogy egyértelműen van elmozdulás abban, ahogy a mai közönség rezonál erre a fiatal magyar zsidó hős történetére, még akkor is, ha ez egy borzalmas kor tragikus sorsú emberéé volt, de valahol mégis csak a saját történetünk.

Masa szerint egyre több fiatalt is megérintett a mindössze 23 évet élt hősnő élete. Ezért is szeretnének egy technikailag és formailag is méltó filmet készíteni Szenesről.

A zenekar pályfutásának egyik legsikeresebb zenés-színházi produkciójának, a Percek táncának filmes adaptációjára egyelőre egy 10 millió forintos minimális költségvetést határozták meg. Ennek most saját befektetésből nagyjából 30 százaléka adott. A zenekar most több pályázati forrás és külföldi adományok felkutatása mellett hetek óta folytat finanszírozási kampányt is saját közösségi felületeiken.

Mi a magunk módján ezzel az írással is szeretnénk segíteni nekik, és arra buzdítani a Nagyérdeműt, hogy ha tehetitek, járuljatok hozzá egy új Szenes Hanna film készítéséhez. Ezen a linken többet olvashattok a produkcióról és megtaláljátok azt is, hogyan tudtok kapcsolatba lépni az alkotókkal:

https://www.facebook.com/Szenes-Hanna-%C3%A9leteversei-Percek-t%C3%A1nca-a-Sabbathsong-Klezmer-Band-el%C5%91ad%C3%A1sa-109211038281979/?ref=pages_you_manage

A Percek tánca előadását legközelebb pár hét múlva, Szenes Hanna 101. születésnapján, Július 17-én vasárnap 17 órától a Budapesti Operettszínház Raktárszínházában láthatjátok!

Percek tánca - Szenes Hanna élete és versei -- Zenés játék a Sabbathsong Klezmer Band előadásában

Hanna szerepében: Bódi Mónika, zene: Szentkirályi György, összeállította és Hanna édesanyját alakítja: Masa Anita, művészeti vezető és zenei szerkesztő: Masa Tamás, közreműködik: Garai Róbert és a teljes Sabbathsong Klezmer Band

“Szalon-zsidózás” és bizalmatlanság övezi a Szenes Hanna-falfestmény tervét