Szenes Hanna szellemét jubileumi rendezvénnyel idézték meg Debrecenben

Szenes Hanna szellemét jubileumi rendezvénnyel idézték meg Debrecenben

Szenes Hanna szellemét jubileumi rendezvénnyel idézték meg Debrecenben

Többszörös jubileumi keretet kapott a Szenes Hanna-emlékév közelmúltbéli, debreceni rendezvénye. Megemlékeztek a város zsidó gimnáziumának centenáriumáról, és a névadó irodalmár, Kardos Albert születésének 160. évfordulójáról is. 

Imáron a 22. alkalommal rendezték meg azt a nemzetközi szavalóversenyt Debrecenben, amelynek névadója 1861-ben Katz Ábrahámként született a romániai Récekeresztúron. Kardos Albert pedagógusként, filológusként és irodalmi szerkesztőként vált a cívisváros és a magyar kultúrtörténet egyik megkerülhetetlen alakjává — sok korszakos értelmiségi, köztük Ady Endre is rendszeres levelezésben állt vele.

A holokauszt idején 84 évesen tragikus halált halt Kardosra abban a városban emlékeznek több mint két évtizede, amelyért talán a legtöbbet tett: itt, Debrecenben az éppen 100 éve nyílt zsidó gimnáziumban volt iskolaigazgató is. 

Horovitz Tamás elnök

Idén október közepén tartották a XXII. Dr. Kardos Albert Nemzetközi Vers- és Prózamondó Versenyt, amelynek több mint 20 indulója között többnyire diákok voltak, de akadt felnőtt szavaló is aki versenybe szállt. A Debreceni Zsidó Hitközség, Debrecen városa, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány együttműködésével megvalósuló, két napos versenyre a Debreceni Zsidó Hitközség székházában került sor.

A rendezvényt Puskás István, Debrecen kulturális ügyekért felelős alpolgármestere nyitotta meg. Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke arról beszélt, hogy mennyire fontos közösségüknek, hogy minden esztendőben megrendezzék ezt az eseményt, melynek idei különlegessége a 100 évvel ezelőtt született kiváló költő és harcos cionista, Szenes Hanna volt.

Nem csak dr. Kardos Albertre és a 100 évvel ezelőtt alapított zsidó gimnáziumra emlékezünk, hanem Szenes Hannára is, aki a második világháború idején először Palesztinába kivándorolva, majd onnan egy katonai csoporttal visszatérve próbálta megakadályozni a zsidók deportálását Magyarországról

— hangsúlyozta az elnök.

A versenyen Szenes Hanna több költeménye is elhangzott, hiszen a versenyzők számára idén kritérium volt, hogy egy-egy Szenes-verset is prezentáljanak a szabadon választott alkotások mellé. A színpadon elhelyezett Szenes Hanna életét bemutató hatalmas tablóképek nemcsak autentikus hátteret biztosítottak a művek megértéséhez, de sok résztvevő itt találkozhatott először az Izraelben nemzeti hősnek tartott inspiráló töténelmi személyiséggel.

Idén a pandémia miatt külföldről nem érkezhettek versenyzők, de az 5 kategóriában indulók így is az ország több pontjáról jöttek Debrecenbe. Ebben a különleges esztendőben a szervezők a szokásostól eltérően igencsak exkluzív díjazással jelentkeztek:

a verseny történetében még nem voltak ilyen díjazások: az oklevelek és a jutalomkönyvek mellett az 1-3 helyezettek pénzjutalmat, a különféle kategóriák győztesei pedig egy izraeli emléktúrát is nyertek

— utóbbi természetesen a 100 évvel ezelőtt született Szenes Hanna izraeli életével kapcsolatos helyszínek látogatásást jelenti.

A szavalóverseny végén Muzsnay Árpád, a zsűri elnökének elismerő szavai után felszólalt Szabó György is, aki a Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány vezetőjeként — mint a Szenes-emlékév irányítója — személyesen köszönte meg a felkészítő pedagógusok és a szavalók munkáját.

Szabó György elnök

Íme a jutalmazottak:

GYERMEK KATEGÓRIA: első helyezett: Kamenyiczki Tirza, második helyezett: Hajdú Ajna, harmadik helyezett megosztva: Váradi Anett és Veres Virág Viola

IFJÚSÁGI KATEGÓRIA: első helyezett megosztva: Horváth Amadea és Dávid Jutka, második helyezett megosztva:
Al-Srebche Jázmin és Balla Krisztián, Harmadik helyezett: Márta Anna

FELNŐTT KATEGÓRIA
Első helyezett: Al-Srebche Nárcisz.

SZÉPKORÚ KATEGÓRIA
Első helyezett: Mezősi Leventéné.

ÉNEKELT VERS KATEGÓRIA: első helyezett megosztva: Horváth Amadea és Dávid Jutka, valamint  Márta Anna és Jenei Jázmin. Közönségdíjjas Bánhegyi Emese Kincső lett.

A kétnapos verseny résztvevői és a város polgárai számára a szervezők egy felejthetetlen koncerttel is készültek: a Sabbathsong Klezmer Band Percek tánca előadását többszörös vastapssal honorálta a lelkes publikum.

Ezzel is megmutatva azt, hogy mennyire fogékony a mai közönség a tragikus sorsú hős életére és munkásságára. Masa Tamás együttesének produkciója szívszorítóan fájdalmas, szép előadás volt.

Sabbathsong Klezmer Band Percek tánca

Folytatódik a Szenes Hanna-emlékév vidéki programsorozata