Folytatódik a Szenes Hanna-emlékév vidéki programsorozata

Folytatódik a Szenes Hanna-emlékév vidéki programsorozata

Folytatódik a Szenes Hanna-emlékév vidéki programsorozata

A napokban Dombóváron nyílt meg a magyar-izraeli hősnő életét bemutató vándorkiállítás, a jövő héten pedig Nyíregyházán a Sabbathsong Klezmer Band zenés előadásával tiszteleg Szenes Hanna előtt.

A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) közös vándorkiállítása 17 tablón mutatja be Szenes Hanna életútját, a tablók a zsidók jogfosztásáról, deportálásáról és megsemmisítéséről beszámoló, korabeli újságcikkekből, fényképekből, a költőt ábrázoló fotókból, naplóbejegyezéseiből készült montázsokat tartalmaznak.

A vándorkiállítás több vidéki városba is eljut a következő hónapokban, a következő helyszín november elejétől Zalaegerszeg lesz.

Dombóváron szerdán a Riesz József Emlékházban nyílt meg a kiállítás, aminek egyik oka talán az is lehet — ahogy Rostás Zoltán, a Magyar-Izraeli Baráti Társaság helyi elnöke fogalmazott a kiállítás megniytójával kapcsolatban –, hogy Dombóváron a középkorúak többségükben tudják, ki volt Szenes Hanna.

Hiszen a magyar és héber nyelven egyaránt alkotó

Szenes a harmincas évek közepén több nyarat töltött dombóvári rokonainál, ahol Pataki Ferenc fejszámolóművésszel is megismerkedett. Állítólag a fiatalok között szerelmi szálak is fűződtek.

Ma mindkettejükre dombormű emlékeztet a városi uszoda falán, és a kiállítással a fiatalokkal is szeretnénk jobban megismertetni Szenes életútját — tette hozzá Rostás Zoltán.

A Dombóváron október 29-ig látható vándorkiállítás következő állomása Zalaegerszeg lesz.

Mint arról korábban hírt adtunk a Sabbathsong Klezmer Band egy több helyszínes országos turnéra indul nagysikerű zenés előadásával. A nyári emlékezetes kapolcsi fellépések után

a jövő héten Nyíregyházán adják elő a Percek tánca című szerzeményüket, amely Szenes Hanna életét a hős versein keresztül mutatja be.

A produkció 2021. szeptember 23-án, csütörtökön 16:00 órakor kezdődik a Hit Gyülekezete nyíregyházi épületében. A zenés játékkal a Sabbathsong Klezmer Band a 100 éve született Szenes Hanna mártírhalált halt költő emléke előtt tiszteleg. A csapat október elején Debrecenbe is hivatalos.

Hivatalosan is elindult a Szenes Hanna-emlékév