Botlatókövek debütálása Tapolcán

Botlatókövek debütálása Tapolcán

Botlatókövek debütálása Tapolcán

Nagyszabású hétvégi programra készülnek Tapolcán, ahol a helyi zsidóság emlékeit is őrző civil szervezet könyvbemutatóval, tematikus túrával és botlatókövek elhelyezésével várja az érdeklődőket.

A Tapolcai Értékmegőrző Egyesület csapatát idén télen ismerhettük meg, és azóta is már több alkalommal írhattunk róluk, mert példamutató rendszerességgel szerveznek olyan eseményeket, amely egybevág missziónkkal: a vidéki zsidóság értékeinek és emlékeinek megőrzésével.

Ráadásul Neszler Imre Attila egyesülete interaktív módon próbálja bevonni a helyieket és a máshonnan érkező turistákat is. Így lesz ez

most szombaton és vasárnap, amikor is a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) közreműködésével a Kulturális Örökség Napjai című eseménysorozathoz csatlakozva szerveznek három eseményt.

Szeptember 18-án, szombat délelőtt Neszler Dárius helyi idegenvezető kultúrtörténeti sétájára lehet jelentkezni. A túra a világhírú tapolcai zsidó borkereskedő család, a Lessnerék munkásságát és hatásait taglalja egy nem mindennapi pincerendszerben.

A rendezvény állomásai: az egykori Lessner Sámuel-féle főpincészet, Lessner Manó legkorábbi tapolcai pincészete, valamint a felújítás alatt álló tapolcai ó-zsinagóga, az ahhoz tartozó mikve, illetve az első zsidó iskola épülete.

A sétán való részvételhez előzetes regisztráció szükséges, a részvételi létszám korlátozott! Regisztrálni az alábbi e-mail címen lehet: [email protected]

Mi is jártunk ott korábban:

Csudaszarvas a mikvében — Van képünk hozzá!

Akit érdekel a régió, annak mindenféleképpen megfontolásra ajánljuk, hogy akár az egész hétvégét töltse Tapolcán és környékén. Nemcsak a szüreti aktualitás, a kedvezőnek ígérkező indiánnyári időjárás, hanem a vasárnapra tervezett két másik program is ezt sugallhatja:

Ebédidőben (13.30-kor) rendezik meg a belváros közepén, a Szent György Panzió elé (Tapolca, Kisfaludy Sándor utca 1.) szervezett első emlékkő lerakását. Az itt megjelenteket beszédekkel köszöntik majd, és ezután öt különböző épület elé fogják elhelyezni a botlatóköveket —

a város történetében ez lesz az első, hogy ilyen formában emlékezzenek a holokausztban elpusztított polgártársaikra.

Délután 15 órától pedig kedves barátunk, Cseh Viktor új könyvét, a pár hete megjelent Zsidó Örökség – Vidéki zsidó hitközségek Magyarországon című hatalmas munkáját mutatják be a helyi moziban — ez lesz a könyv első vidéki bemutatója.

A könyvbemutató után lehetőség nyílik a kötet megvásárlására és a szerző dedikálni is fog. Azok, akik most nem tudnak részt venni a tapolcai eseményen, ebben a filmünkben megnézhetik, miről is nevezetes a régió zsidó múltja:

Eredeti Riportjaink VOL 3

Tapolcai és Veszprémi örökségünk kutatásához helyi történészek segítségét kértük. 3. hónap végén ezt mutatjuk meg nektek…