Szegedi Tóraavatás közel 100 év után

Szegedi Tóraavatás közel 100 év után

Szegedi Tóraavatás közel 100 év után

Százak vettek részt a szegedi zsinagógában azon az újév előtti örömünnepen, amelyhez foghatót legutóbb csaknem 100 éve rendeztek a Tisza-parti városban. A helyi politikusok jelenléte mellett Novák Katalin miniszter levélben köszöntötte az egybegyűlteket.

A zsinagóga kertjében összegyűlt mintegy 300 vendég a három tórával körbesétálta a zsinagógát, majd a Tóra szekrénybe helyezése után rövid beszédeket hallhattak – elevenítette fel érdeklődésünkre az ünnepséget Kendrusz Attila, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője.

A Tóraavatást díszbeszédek követték. A helyi napilap, a Délmagyar beszámolója szerint Heisler András a MAZSIHISZ elnöke úgy fogalmazott, hogy:

Aki Tórát avat, egy teljes világot helyez működésbe, ami a teremtéstől a közelgő megváltásig tart.

Felszólalt még az eseményen — amelyet eredetileg a tavalyi évben szerettek volna megtartani, de a járványügyi helyzet ezt nem tette lehetővé — Dr. Binszki József önkormányzati képviselő is, és felolvasták Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, a rendezvény fővédnökének levelét is.

Nagyon felemelő érzés volt látni, hogy több százan kísérték végig a tórákat, büszke vagyok a város aprajára-nagyjára.

— fogalmazott Kendrusz Attila, aki hozzátette: külön öröm számára, hogy az eseményt  támogatta dr. Binszki József, önkormányzati képviselő, dr. Polner Örs, a megyei közgyűlés alelnöke valamint Radnóti Zoltán a MAZSIHISZ Budapesti Rabbiságának az igazgatója is.

Azzal kapcsolatban, hogy személy szerint mit jelentett ez az esemény neki, aki pár éve szolgálja a szegedi zsidóságot vallási vezetőként, Kendrusz azt mondta, hogy “óriási megtiszteltetés ezt a várost szolgálni, és csodás dolog megélni egy ilyen rendezvényt, hiszem lassan 100 év telt el Szegeden az utolsó Tóraavatás óta.” A közösségük idei terveiről hozzátette:

„Természetesen a nagyünnepek játszanak most kiemelt szerepet a közösség életében, Szukotra is készülünk egy igazi különlegességgel, és természetesen tovább építjük a város csodásan gazdag hitéletét.”

Az este egy kántorkoncerttel zárult.