Lopott zsidó kincsek-saga: árverés helyett sikeres iratmentés

Lopott zsidó kincsek-saga: árverés helyett sikeres iratmentés

Lopott zsidó kincsek-saga: árverés helyett sikeres iratmentés

Reményteljesen indul az újév: korábban licitre bocsátott, magyar vonatkozású, vélhetően lopott vallási iratok kerültek le a piacról, és a Magyar Zsidó Levéltár izraeli partnerével közösen jutott hozzá egy nagyobb tételhez. Róna Virág összefoglalója.

Ahogy februárban mi is hírt adtunk róla, az izraeli történész-családfakutató, Mattan Segev-Frank hívta fel elsőként a figyelmet közösségi médiafelületén arra, hogy magyar vonatkozású vallási iratokkal zajlik kereskedés különféle online aukciósházaknál.

Segev-Frank a new york-i Kestenbaum & Company aukciósház hirdetése után indította figyelemfelkeltő akcióját. Az izraeli kutató elsősorban azt hangozhatta, hogy

a kereskedelmi forgalomba bocsátott dokumentumoknak a Zsidó Nép Történetének Központi Archívumában volna a helye, nem pedig magánkézben.

Egyrészt a mindenki számára lehetséges hozzáférés, másrészt a hosszútávon való megőrzés céljából szorgalmazta az iratok illetékes szervek általi megvásárlását.

A 62, többnyire magyar és német nyelvű, 1830 és 1944 között íródott tételből álló iratgyűjtemény megmentése – melyben többek között rabbinikus dokumentumok, születési és halálozási adatok, szerződések, magánlevelezések, a közösség tagjait érintő egyházi iratok találhatók – először nem tűnt megvalósíthatónak.

Ugyanis az Izraeli Nemzeti Könyvtár (INK) munkatársa, Dr. Yoel Finkelman, akkori megkeresésünkre azt mondta, hogy a projekthez szűk az anyagi keretük, így nem tudnak a csomagért versenybe szállni.

Egy másik vonalon közben Lózsy Tamás — a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség levéltárának munkatársa — is megkeresett amerikai szervezeteket és magánszemélyeket anyagi támogatás reményében, miután a Hitközség rendőrségi feljelentést tett az árverést megakadályozandó. Ennek fényében

a nyáron az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma is nyomozást indított. A vizsgálat során kiderült, hogy nincs visszakövethető nyoma az iratok legálisan történt kijuttatásának, így azokat nagy valószínűséggel ellopták a holokauszt alatt / után.

Most az illetékes közösségekhez való visszaszolgáltatást tűzte ki céljául a Minisztérium, ugyanis – ahogy ezt a közleményben is hangsúlyozzák – az ügy nem pusztán jogi visszaéléseket implikál, hanem etikai kérdéseket feszeget elsősorban.

A nyilatkozat emlékeztet, hogy azok közül a 19. századi közösségek közül, ahonnan az iratok származnak, nem sok élte túl a holokausztot, hiszen tagjaikat meghurcolták, kifosztották, nagy részüket meggyilkolták. Papírjaikat ellopták, majd áruba bocsátották.

Az okmányok többsége olyan adminisztratív, és szellemi jelentőségű információkat tartalmaz, melyek kétségkívül az áldozatok és a túlélők közvetlen leszármazottait, vagy az ő emlékezetüket ápoló közösségeket, szervezeteket illeti meg, nem pedig üzletemberek magángyűjteményeit.

A Minisztérium közbelépése révén a tételek értékesítését felfüggesztették, azonban az aukciósház korábban már eladott néhány értéktárgyat, a hivatalos szervek ezért lefoglalták a maradék, eladásra szánt műtárgyat. A procedúra jelenleg még folyamatban van, reménységünk azonban mindinkább megalapozottnak bizonyul.

Nagy örömmel vettük ugyanis a hírt, hogy

az izraeli Kedem Aukciósház, egészen friss, augusztusban kiírt árverésének 7 db tizenkilencedik és huszadik századi dokumentumát az Izraeli Nemzeti Könyvtár a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárral (MZSML) karöltve megvásárolta

és átvette egy megegyezés következtében. Digitalizálásuk után hamarosan elérhetővé válnak mindenki számára mindkét intézmény internetes felületein a magyarországi zsidó közösség életével kapcsolatos iratok.

Megkeresésünkre Lózsy Tamás „win-win” helyzetként értékelte a történet végkimenetelét.

„A siker az izraelieké és Toronyi Zsuzsannáéké.” (MZSML igazgatója – szerk.)

Elmondása szerint érzelmileg már csak akkor lenne elégedettebb, ha az iratok a Hitközséghez kerültek volna, hiszen a dokumentumok megőrzése korábban is hitközségi ügy volt. Azonban hozzátette, hogy

az INK nyitott a tételek kölcsönadására, és a kutatás lehetőségét is biztosítja.

Lózsy a jövőre nézve elmondta, hogy reméli, minden hasonló aukciós ügy ilyeténképpen végződik. Hozzátette, hogy prevenciós szempontból előnyös lenne zsidó összefogással nemzetközi szinten létrehozni egy monitorcsoportot az ilyen esetek kiküszöbölése vagy kezelése végett.

Skajah az összes érintettnek!

Lopott orthodox kincsek online árverésen