Lopott orthodox kincsek online árverésen

Lopott orthodox kincsek online árverésen

Lopott orthodox kincsek online árverésen

Minden valószínűség szerint tolvajok által eltulajdonított magyar zsidó történelmi iratoknak se szeri, se száma a világban. A napokban egy felbecsülhetetlen értékű tételért lehet licitálni. A magyar orthodox zsidó közösség most harcba száll ellopott kincseiért.

Egy zsidó múlttal foglalkozó privát online közösségi oldalon bukkantunk rá egy kutató napokkal ezelőtti felháborodott segélykiáltására.

A történész-családfakutató szakember szerint valaki vagy valakik haszonszerzés céljából „csempészték ki” az eredetileg a budapesti orthodox zsidó közösségez tartozó vallási iratokat.

Kapcsolatba léptünk az izraeli Mattan Segev-Frankkal, aki a magyar Reich rabbi-dinasztiáról szóló disszertációjának készítése során szembesült a problémával. Szerinte igencsak aggályos, hogy rövid időn belül immáron ötödik alkalommal talált olyan online aukciókon kínált vallási iratokra, amelyeknek magángyűjtők széfje helyett sokkal inkább mindenki által hozzáférhető levéltárakban vagy könyvtárakban lenne a helye.

 

A jövő hét elejére (február 15-ére) kiírt nyilvános árverésre egy 62 (!) tételből álló csomagot hirdettek meg 3500 dolláros kikiáltási áron. A többnyire magyar és német nyelveken 1830 és 1944 között írt rabbinikus dokumentumok között nemcsak halálozási és születési adatok találhatók, hanem különféle szerződések, magánlevelezések és egyéb a közösség tagjait érintő egyházügyi iratok. A Bennem Élő Eredet több szakértővel is konzultált, és mindegyikük véleménye egységes:

Felbecsülhetetlen kincsekről van szó, amelyhez az is alapot adhat, hogy a dokumentumokban kiemelkedő rabbik tanítványainak, jelentős orthodox hitéleti vezetőknek a saját kéziratuk és személyes elmélkedéseik is szerepelnek.

A budapesti orthodox közösség archívumai sajnos már legalább két évtizede megtalálhatóak a nemzetközi piacon – írta levelében nekünk az Izraeli Nemzeti Könyvtár gyűjteményi osztályának munkatársa.  Dr. Yoel Finkelman, aki a judaikai részleg egyik kurátora, már több alkalommal vett részt magyar iratok megszerzésére szervezett árverésen.

A könyvtárukban fellelhető magyar vonatkozású gyűjteményhez ezen a linken mindenki hozzáférhet. Finkelman szerint a jövő heti tétel meghaladja az ő büdzséjüket, ezért nem fognak versenybe szállni a csomagért. Szerinte is furcsa, hogy az utóbbi időben hirtelen mintha megszaporodtak volna a kereskedelmi oldalakon értékesíteni kívánt magyar vonatkozású iratok, azonban azzal kapcsolatban, hogy azoknak vajon mi lehet az eredete, mindössze azt mondta: azt „tragikus homály fedi”.

Nem fogalmazott ilyen árnyaltan Lózsy Tamás, akit kedd reggel telefonon értünk el munkahelyén, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközségen. Lózsy a közösség levéltárának egyik munkatársa. Hívásomkor tudott az ügyről, egy szimpatizánsuk nemsokkal megkeresésem előtt hívta fel a figyelmüket az árverésre.

Szerinte egyértelműen lopás történt, igaz, azt bebizonyítani legalább olyan nehéz, mint azt, hogy pontosan meghatározzák, hogy honnan is tűntek el az iratok. 

Lózsy elég elszánt hangon arról beszélt, hogy megpróbálnak az előttük lévő pár nap alatt mozgósítani mindent, amit csak tudnak azért, hogy az iratokat visszaszerezzék. Ehhez Amerikában is meg fognak keresni — reményeik szerint a ügyet anyaglag is támogató — szervezeteket, magánembereket.

Lózsyhoz írásban is feltettünk később néhány kérdést azért, hogy a telefonon elmondottakat más állításokkal is alá tudjuk támasztani. Azonban felvetéseinkre —

Ki és mikor, honnan lophatta el ezt és a többi dokumentumot? Van-e ebben valakinek felelőssége?

– nem kaptunk egyértelmű válaszokat.

Azzal kapcsolatban, hogy mit gondol a gyűjteményről, Lózsy azt válaszolta:”A könyvek volt magyarországi zsidó temetkezési egyletek különféle egyedi és egyedülálló dokumentumai: Chevra-alapszabályok, rendeletek, jegyzőkönyvek, tag- és temetői listák stb.

illusztráció

A Chevrák alapítása számos esetben jóval megelőzte a hitközségekét, az anyag felbecsülhetetlen magyar-zsidó történeti értéket képvisel.”

Azt gondoltuk, hogy talán segíteni tudná tisztánlátásunkat az ügyben a jeruzsálemi székhelyű, Zsidó Nép Történetének Központi Archívumát (The Central Archives for the History of the Jewish People)  vezető Dr. Yochai Ben-Ghedalia. Ő azonban csakis nem hivatalos – vagyis nem idézhető – formában kívánt megszólalni.

Nem tudjuk, és félő, örökre rejtély marad, kik és hogyan tudták éveken keresztül dézsmálni az orthodoxia egyedülálló szellemi kincseit. Finkelman kurátor a nemzeti könyvtárból többszöri levelélváltásaink során azt jegyezte meg, hogy

vélhetően a tolvajok nem mostanában követték el tettüket, hanem régebben, azért ma már szinte kizárható, hogy lopásukért valaha is felelősségre vonhatják őket.

 

PS: Aki segítene a budapesti orthodoxoknak abban, hogy a közösség visszaszerezze értékeit, itt léphet kapcsolatba Lózsy Tamással: Cím: 1074 Budapest Dob utca 35. — Telefon: +36 (1) 351-0524

Wallenstein Róbert

 

A vidéki orthodoxokról – Beszélgetés Meiszinger Istvánnal