Csudaszarvas a mikvében — Van képünk hozzá!

Csudaszarvas a mikvében — Van képünk hozzá!

Csudaszarvas a mikvében — Van képünk hozzá!

Miért van a veszprémi polgármesteri hivatal tele héber irományokkal? Mivel akarják megteremteni a zsidó zarándokturizmust Tapolcán? Ezekre is választ kaphattok az Ami a videóból kimaradt…fotóriportunkból.

Zaccos kávék, döbörgő ritmusok, szíverősítő nedűk és gőzölgő pörköltök után jó esély mutatkozik arra, hogy eredeti funkcióját visszakapva ismét rituális fürdő szolgáljon a tapolcai ózsinagógában. Erre szövetkezett a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület. Mint azt legutóbbi videónkban bemutattuk:

az egykori zajos Western kocsma, vagy a Csudaszarvas étterem és kávézó rockkoncertekkel kísért kínálata helyett a régi mikvét (rituális fürdő) is beüzemelő zsinagógát akarnak feléleszteni közel 100 éves csipkerózsika-álmából.

Csoda a mikve helyén. Helyesebben: csuda. A Csudaszarvas étterem logója

Ki látott már arthézi vízes, gyógyvíznek is megfelelő mikvét? Tapolcán ilyen is van. És még az is lehet, hogy hamarosan meg lehet benne mártózni. Itt legalább engedik majd. Az azonos vízösszetételű, világhírű szomszédos tavasbarlangban erre egyelőre még nem nyílt lehetőség.

Mikve in the house

A Lessner család boros pincelabirintusa a Tapolcára érkező nemzetközi delegációk számára évtizedekig szolgált kiemelkedő turisztikai látványosságként. A több száz méteres hosszúságú, szerteágazó földalatti folyosórendszert és a különleges benne tárolt borokat legalább annyira büszkén mutogatta a városvezetés, mint a világhírű tavasbarlangot.

Sajnos nem találtam lukakat a hordókon… A Csapat többi tagjának épp leesik az álla Hangodi László helytörténész szakértelmén.

A legszerencsésebbeknek innen vették elő a kor legjobb és legértékesebb nedűit. Ez volt ugyanis a Lessnerék bortrezorja. A VIP-szalon ehhez képest csak egy álmos kisdobos lehetett…

Lessner Sámuelék külön kedvezettjeinek itt rejtegették a legjobb borokat.

A zsinagóga bravúros építészeti kivitelezésnek is köszönheti, hogy csaknem 200 évvel alapítása után is szilárdan áll a lábán. Meglehet, a gémeskútra emlékeztető szerkezet is kellett ahhoz, hogy mindez megmaradjon nekünk.

Boltív, gémeskút-szerkezet, varázslatos lehetőségek Tapolcán

A főtértől alig 1 perc sétára található ez a kívűlről átlagosnak tűnő, puritán épület. Tapolca első, közel 200 évvel ezelőtt tervezett zsidó imaháza.

Remélhetően ez lesz majd az új tapolcai zsidó zarándokturizmus első államosa — zsinagóga és információsközpont

A tapolcai városi temető rendezett és biztonságos környezetben van. A gondnok ott lakik mellette, tőle bármikor el lehet kérni a kulcsot. Érdemes felkeresni, mert különleges sírokra lelhetünk benne.

A Lessner család egyik kevésbé gondolt jellemzője: szerénység. „Jó magyarok, jó zsidók voltak, akik sokat tettek Tapolcáért.” (Hangodi László)

Hajnalban igazán méltóságteljes a sírkerti vizit. Azonban a felkelő nap képe sem feledteti az embertpróbálóan hideg nap kihívásait.

Tapolcai zsidó temető napfelkeltekor

Habár a Bennem Élő Eredet határozottan fordítja fő fókuszát a magyarajkú zsidóság háború előtti életének inspiráló történeteire, természetes, hogy mi is tisztelettel adózunk hősi halottaink előtt.

A mártírokról itt sem feledkeztek meg.

Veszprémben először nem akartuk elhinni, hogy semmi nem látszik az egykori nagyzsinagógából. Aztán magunk szembesültünk a szürreális valósággal…

A veszprémi nagyzsinagóga egykori főbejárata előtt…

Ennyi maradt mementónak a mai irodaház bejáratánál…

Alig 80 évig szolgálhatta Magyarország egyik legsikeresebb zsidó közösségét

A városházán kellemes meglepetés volt a többféle héber irománnyal ellátott emléklap. És jó volt a megbeszélés Brányi Mária alpolgármesterrel is.

Brányi Mária, Veszprém történetének első női alpolgármestere

Veszprémnek több testvérvárosa is van. A hivatal folyosóján nem mindegyikkel büszkélkednek… Az izraeli Carmel városáéval viszont igen. Sőt. Nagyon is.

Carmel, Veszprém: testvéri kapcsolatok…

Veszprémnek több testvérvárosai is van. A hivatal folyosóján nem mindegyikkel büszkélkednek… Az izraeli Carmel városáéval viszont igen. Sőt. Nagyon is.

Egyre kevesebb helyen látni ilyeneket. Pedig egyszerű és nagyszerű ötlet: alposan és térképpel illusztrálva idézik meg az adott hely szellemét. Örvendetes, hogy a belvárosi táblán angol nyelven is olvasható a zsidó negyed múltja.

Nem minden a GPS! Egy kissé ódivatú, de annál praktikusabb és informatívabb térkép a belvárosban.

Ha valakinek igazán kedves és nagytudású helyi idegenvezetőre lenne szüksége, akkor nekünk lenne egy tippünk. Igaz, Jakab Réka történész nem született veszprémi, de nála többet ilyen alapossággal aligha tudnak a város zsidó történelméről. Háttérben a szocializmus kapitalista fellegvára, egy pénzintézet épülete.

Jakab Réka éppen megbabonázza a Csapatot. Az egyetlen épített örökség mellett, a kovácsolt vaskapúnál állunk.

Ha még lenne valaki, aki nem látta a legutóbbi filmünket, itt bepótolhatja:

Eredeti Riportjaink VOL 3

Tapolcai és Veszprémi örökségünk kutatásához helyi történészek segítségét kértük. 3. hónap végén ezt mutatjuk meg nektek…