Zsidó kutatóközpont nyílt Debrecenben

Zsidó kutatóközpont nyílt Debrecenben

Zsidó kutatóközpont nyílt Debrecenben

Most megéri a vidéki zsidóság kutatása! Legalább is Debrecenben így gondolják. A város egyeteme, zsidó hitközsége a napokban hivatalosan is elindította kutatóintézetét, amelyre idővel költségtérítéses ösztönzéssel is várják a téma iránt érdeklődő szakembereket.

A Debreceni Zsidó Kulturális És Tudományos Kutatóintézetet a múlt héten avatták fel. Az intézmény hivatalos bemutatásán a kormány civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is részt vett — számolt be egy helyi lap.

Szalay-Bobrovniczky Vince arról beszélt az eseményen, hogy

a kooperáció országos szinten is egyedülálló kezdeményezés, amely a fiatal kutatók innovációs tervei mellett későbbiekben nemzetközi szakmai csereprogramokkal is gazdagíthatja a zsidó múltkutatást és a felek közötti tudásbázist. 

Az intézet létrejövetelében a kormányzat mellett Debrecen önkormányzata is fontos szerepet játszott — tette hozzá a politikus.

A Debreceni Egyetem és a Debreceni Zsidó Hitközség többéves szervezés után hozta idén tető alá kutatóintézetét, amelynek fizikai otthona a hitközség székházában lesz.

Október elején átadjuk azt a könyvtárszobát, mely az 1770-as évek elejétől foglalja gyűjteménybe könyvritkaságainkat, és a jövőben önálló kutatási területe lehet majd az intézetnek

— ismertette Heller Zsolt, a Debreceni Zsidó Templomért és Temetőért Alapítvány elnöke, aki az egyik szakmai felelőse az új projektnek, és aki Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnökének megbizatásából az utóbbi időben egyre több kulturális és tudományos feladatot is végez a helyi közösségért.

Az intézet megteremti a lehetőséget arra, hogy bárki, aki megalapozott kutatási tervvel fordul hozzánk, az helyben, profi körülmények között végezhesse munkáját. Ehhez ha kell szállást és étkezést is biztosítunk a nem debreceni jelentkezőknek. Jelenleg már legalább 10 kutató számára lenne hely, de később akár ennek dupláját is be tudnánk fogani

— mondta érdeklődésünkre Horovitz Tamás hitközségi elnök, aki nem zárta ki annak az esélyét sem, hogy idővel akár még ösztöndíjat is meghirdessenek annak érdekében, hogy még vonzóbbá tegyék az intézetben való szakmai munkát.

Az intézet működésének kezdetén elsősorban helyieket és izraeli kutatókat képzelünk el, de mivel a város és a régió kincsestára óriási, bárhonnan szeretettel fogadjuk azokat, akik kutatásaikkal a vidéki zsidóság ezen részéből merítkeznének — fogalmazott Horovitz, akik szerint a nemzetközi együttműködésekből arra is lehetőség nyílna, hogy például izraeli innovációs technikákat és fejlesztéseket hazánk akár más kutatási területei felé is tudjanak hasznosítani.

A múltheti rendezvényen a Debreceni Egyetem oktatásért felelős rektorhelyettese és a tanárképzési központjának főigazgatója is részt vett. Ezzel is demonstrálva, hogy a nagymúltú — izraeli diákok körében különösen népszerű — felsőoktatási intézmény számára valóban releváns az új zsidó kutatóintézet integrálása saját tudományos portfóliójukba.

Dr. Bartha Elek rektorhelyettes azt emelte ki, hogy a Debreceni Egyetem régóta tart fenn szoros kapcsolatot azokkal a felekezetekkel, melyek hatással vannak a magyar kultúrára. „Nemzetközi szinten is konferenciákkal, kutatásokkal foglalkoztunk a zsidóság kulturális és tudományos életével, és ezeknek a programoknak rendszerint a Debreceni Zsidó Hitközség állt a központjában” – fogalmazott.

Szegedi Tóraavatás közel 100 év után