Hollywoodi hetek Szabolcsban: alkotótábor, emléktábla és filmfesztivál is öregbíti hőseinket

Hollywoodi hetek Szabolcsban: alkotótábor, emléktábla és filmfesztivál is öregbíti hőseinket

Hollywoodi hetek Szabolcsban: alkotótábor, emléktábla és filmfesztivál is öregbíti hőseinket

Hollywood Szabolcs-Szatmár Bereg megyéből elszármazott csillagjai ragyogták be az elmúlt heteket az észak-kelet magyarországi régióban: emléktáblát avattak a némafilmek első nemzetközi sztárjának, Várkonyi Mihálynak, valamint diákoknak szerveztek alkotótábort Zukor Adolf tiszteletére, aki még egy új filmfesztivál meghirdetésére is inspirálta a mátészalkaiakat. 

A régióban utóbbi időben igencsak aktív Magyar Hollywood Tanács — legutóbb Jamie Lee Curtis szalkai vizitjét társszervezték — közösen rendezte meg az Origo Film Group Zrt.-vel, a „KÖZ-ÉRT” Egyesülettel, valamint Kisvárda Önkormányzatával együtt azt a több napos eseményt, amelynek az „Adolph Zukor– Origo Filmes Alkotótábor” elnevezést adták.

Középiskolás diákoknak szerveztek különféle filmezéssel kapcsolatos foglalkozásokat október 22-e és 25-e között. Ahogy a programból kiderült

az alkotótábor célja a magyar filmes örökség megismertetése,  a hollywoodi magyar gyökerek bemutatása, a filmes szakmai alapismeretek elsajátítása és kisebb filmetűdök forgatása volt.

A Sport Hotel Kisvárdában zajló programsorozat megnyitóján részt vett Seszták Miklós országgyűlési képviselő mellett Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke is. Rajtuk kívül a résztvevő fiatalok is ott voltak azon az ünnepségen, amelyre a filmes tábor első napján került sor.

A város egy nem akármilyen magasságokig szárnyalt — ma sajnos kevésbé ismert — szülöttének, a némafilmek első magyar nemzetközi szupersztárjának, Várkonyi Mihálynak emléktáblát avattak Kisvárda Cinemaqua Parkjában. Az eseményre Leleszi Tibor polgármester is hivatalos volt.

Az ötlet, hogy örökítsék meg Várkonyi szellemiségét ilyen formában is, Néző István helytörténésztől ered, aki a Kisvárdai Városszépítő Egyesület elnökeként tavaly indítványozta a táblaavatást, amelynek legfőbb apropója

a Weisz Mihályként született, de külföldön Victor Varconi néven alkotott színművész születésének 130-ik, halálának 45-ik évfordulója.

Néző István az alkotótábor résztvevőinek külön előadást is tartott a városból Los Angeles-ig jutott művész életéről.  Várkonyi Mihály 1891. március 31-én született Kisvárdán a család hetedik gyermekeként. Apja, Weisz Herman marhakereskedő volt, aki kitaníttatta a jóeszű fiút.

Budapestre került kereskedelmi iskolába. Tanulmányai befejezése után könyvelőként, biztosítási hivatalnokként és banki tisztviselőként is dolgozott.

Később jelentkezett a Színművészeti Akadémiára, majd a Nemzeti Színházba, ahonnan a Kolozsvári Nemzeti Színházhoz került. Az erdélyi városban több tucat filmben is játszott — hiszen akkor az ország némafilmgyártásának egyik fellegvára ott működött, többek között olyan rendezőkkel mint Kertész Mihály és Korda Sándor.

Várkonyi nem sokáig maradt Magyarországon: Rómán és Berlinen keresztül 1925-ben jutott el Hollywoodba, ahol ő lett az első magyar, aki színézként filmet forgatott.

Hitlerrel és Horthyval is jattolt Kisvárda olimpiai bajnoka

Karrierje egyedülálló volt, közel 100 mozgóképes alkotásban szerepelt, de fellépett a Broadway-n is színdarabokban, szinte tökéletesen sikerült alkalmazkodnia az új helyzethez: nehéz akcentusával, némafilmes előélettel is sikerrel vette a legfőbb akadályokat.

Amerikában sose lett a legnagyobb csillag, de mindig is megmaradt az elit fényes társaságában. Nagyon sokat számított neki hazája és családi kötődése Kisvárdához, ahova a második világháborúig több ízben is visszalátogatott. 

Az egykori ünnepelt sztár magyar kivándoroltakkal szorosan érintkezve élte az emigránsok életét, az 1960-as években visszavonult a showbusiness-től, élete utolsó 17 évét békességben töltötte kaliforniai házában. 1976-ban, 85 éves korában hunyt el szívrohamban.

Varconihoz hasonlóan jó viszonyban volt Hollywooddal Zukor Adolf is, akit sokan csak a filmvilág Napoleonjának tartottak. A Ricséről származó, Mátészalkán kisiskolás éveit töltő mogulról nyár végén neveztek el egy mozit Mátészalkán, ahol most nagyszabású filmfesztivál elindítását jelentették be.

Ez lesz Magyarországon az első filmfesztivál, amelyen valóban a közönség szavazta dönti el a sikereket.

— fogalmaztak az Adolph Zukor Nemzetközi Filmfesztivált (AZIFF) bejelentéskor.

A szervezőbizottság hangsúlyozta, hogy Zukor a legnagyobb nemzetközi filmstúdió, a Paramount Pictures alapítója volt és az élete végéig magyarságára büszke világfi is, emlékét egy megfelelő színvonalú nemzetközi filmfesztivállal akarják megőrizni és tovább népszerűsíteni.

A helyszín nem is lehetne más, mint a szalkai’ Adolph Zukor filmszínház, a város új miniplex mozija. Az I. Adolph Zukor Nemzetközi Filmfesztivált 2022. tavaszára-nyárára tervezik.

Még nem döntöttük el, hogy ezzel a filmünkkel benevezzünk-e, de egy valami biztos: ebben a kisfilmben a saját szemüvegünkön keresztül mutatjuk be Tokajt és Varconi szülővárosát, Kisvárdát:

EREDETI RIPORTJAINK VOL 8

Tokaj , Kisvárda , Bennem Élő Eredet , KATZ DÁVID , Kenu, Élők és Emlékek,