Mit keres egy társaságban Fahidi Éva és Gődény György? ÚJ VIDEÓ

Mit keres egy társaságban Fahidi Éva és Gődény György? ÚJ VIDEÓ

Mit keres egy társaságban Fahidi Éva és Gődény György? ÚJ VIDEÓ

Új év, új videó, a szokásos unorthodox megközelítéssel: ezt ígéri legújabb filmünk, amelyben Nagykálló és Debrecen zsidó múltja iránt érdeklődtünk — nem is akármilyen szereplőknél.

A magyar zsidóság vidéki kincsestárának minden kétséget kizáróan az egyik leggazdagabb része az észak-keleti régió. Nem véletlen, hogy immáron haramadik filmünk foglalkozik a tájegység múltjával, különleges és mind a mai napig ható emlékével. (És Miskolcot eddig mégcsak nem is érintettük!..)

Mi köze a mai magyar közélet egyik ellentmondásos alakjának egy 200 éve elhunyt csodarabbihoz? És mit üzen a legismertebb élő holokauszt-túlélő humanista kritikája a mai nézőnek? Minderre választ találtok videónkban.

Gődény György nem csupán magányos farkasként, hanem időnként családtagjaival közösen ápolták, tisztították az „Alter Rebbe” sírját Nagykállóban, ahol a vírus/oltás-kritikusként köztudatba berobbant férfi nem csak gyógyszertárat működtetett, de egy edzőtermet is üzemeltetett.

Itt, a málhás súlyok között találkozott egy „somerrel”, aki bevezette a zsidó emlék csodálatos világába. Blajer Gábor – a „somer”/őrző, a Cádik egykori segédjének leszármazotta — tavaly elhunyt édesanyja után ma már önállóan látja el kötelességét, sőt, pár hónapja egy vadonat új zarándokház működtetésével is boldogul.

Nagykálló díszpolgára, egy nyugalmazott énektanár, Harsányi Gézáné pedig kontextusba helyezi mindenki számára, hogy miként is kerültek „osztrák katonai lakótelepre” a keletről üldözött, és a településen menedékre lelt zsidók. Kiemelten egy szerencsi születésű libapásztorral, aki aztán Taub Eizik Izsák néven a magyarországi haszidizmus origoja lett.

Harsányi Gézáné ráadásul saját példáján keresztül is demonstrálja: talán lehet köze egy rabbi sírjának is a gyermekvállaláshoz. 

Debrecenben sok mindenkivel forgattunk, azonban ebbe a műsorba mindössze két megszólalót hoztunk el:

A debreceni Kápolnási utcai zsinagóga

A debreceni születésű Fahidi Évára elsősorban azért esett a választás, mert szerettünk volna tőle olyat kérdezni, amire eddig még nem tért ki részletességgel a sok-sok vele készült interjúban. A népszerű írónő most sem tagadta meg önmagát.  

Videónkban Heller Zsolt, a Debreceni Zsidó Hitközség egyik munkatársa, kutatási-, kulturális- és oktatási projektekért felelős tagja elevenítette fel a város zsidóságának eredetét.

Történelmi eszmefuttatásából talán logikusan következik az is, hogy az orthodoxia és a hagyományhűség térnyerése és megerősödése okán a vidéki zsidóság életében szinte egyedülálló módon még ma is Debrecen az, ahol zajlik minden napos, reggeli és esti hitélet is. Ennek részleteiről majd következő adásunkban.

Most tehát nézzük, miért kihagyhatatlan állomás több ezer külföldi zarándoknak Nagykálló, és miért tudott Debrecen csodarabbik nélkül is kiemelkedő közösség otthonává válni? 

Nagykállói Csodarabbi /Gödény György Megtisztít/Fahidi Éva Üzenete/Debrecen Első Zsinagógája

No Description