Digitális térképet fejlesztett a Tom Lantos Intézet Sátoraljaújhelyen – VIDEÓ

Digitális térképet fejlesztett a Tom Lantos Intézet Sátoraljaújhelyen – VIDEÓ

Digitális térképet fejlesztett a Tom Lantos Intézet Sátoraljaújhelyen – VIDEÓ

Első alkalommal dolgoztunk együtt a Tom Lantos Intézettel, amely évek óta támogat olyan vidéki kezdeményezéseket, amelyek a zsidó örökség fenntartását szolgálják. Idén digitális térképet fejlesztettek.

Sátoraljaújhelyen 250 éve alakult a hitközség és Közép-Európa egyik legmodernebb világi zsidó iskolája is itt működött. Máma alig tudnak összejönni egy minjenre… De a dicső múlt emlékét most új módszerrel próbálják fenntartani.

Egy példaértékű együttműködés krónikáját láthatjátok videónkban, amelynek főszereplője Juhász István sátoraljaújhelyi polgár, aki hosszú évek óta próbál tenni azért, hogy ne menjen feledésbe a város egykori virágzó zsidó közösségének emlékezete.

Juhász István idén rangos elismerésben részesült: Budapesten  “Zsidóságért-díjjal” tüntették ki.

A Zempléni Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezetője mintegy 30 évvel ezelőtt jutott hozzá ahhoz az épülethez, amely több mint 100 éves működése alatt több ezer városi diáknak biztosított magas színvonalú oktatást.

Juhász és társai az 1990-es évek elején Zoltai Gusztávtól kapták meg használatba azt az épületet, amely az egyetlen olyan ingatlan maradt a holokauszt után, amit a zsidó szervezetek visszaigényelhettek a várostól.

A romos, elhagyatott épületből lett a térség egyik innovatív inkubátorközpontja. A sok-sok tucatnyi regionális fejlesztési projektnek otthont adó és befogadó intézményt a mai napig Európa Házként ismerik a városban.

EMLÉKEZÉS PROGRAMJA 2021 SÁTORALJAÚJHELY

A TOM LANTOS INSTITUTE által támogatott eseményen , lehetőségünk volt részt venni és az esemény esszenciáját transzformálni.

Az ingatlan eredetileg az 1830-as években épült, és a közbeszédben csak “Kaesztenbaum Zsidó Iskola” néven vívta ki rangját.

Nemcsak a város egyik legerősebb tanintézménye volt, de Európa első zsidó népiskolájaként is működött. Alapítója egy mind a mai napig rejtélyes életű gazdag földbirtokos, Kaesztenbaum Márton Rafael volt.

Az idei 6. Emlékezés Napja rendezvény központja az egykori iskola épületében kialakított konferenciaterem volt. Itt gyűltek össze mindazok, akik részt vettek az egész napos programon. Sok mindent szerveztek erre a napra is. A fenti videóban próbáltuk összefoglalni a leglényegesebbeket.

A digitális térkép lényege, hogy egy — folyamatosan bővülő — kétnyelvű internetes adatbázisban mindenki könnyedén megtalálhatja a legfontosabb zsidó helyiségeket a városban.

Itt pedig egy beszélgetést olvashattok a rendezvény főszervezőjével, Juhász Istvánnal.

Amíg tagadják a népirtást, nem hallgat el Sátoraljaújhely örökségének hírnöke