Fényes siker a Balatonon! Új kiállítás nyílik Hanukára a Zsidó Kiválóságok Házában

Fényes siker a Balatonon! Új kiállítás nyílik Hanukára a Zsidó Kiválóságok Házában

Fényes siker a Balatonon! Új kiállítás nyílik Hanukára a Zsidó Kiválóságok Házában

A technika után a művészetek kerülnek fókuszba Balatonfüreden, ahol a héten új kiállítás nyílik a magyar vidék egyik legmodernebb múzeumában, a Zsidó Kiválóságok Házában. Mindezt Hanuka első napjára időzítve.


140 olyan zsidó származású művészt, írót, színészt, zenészt, filmest, fotóst, építészt és közgazdászt mutat be a Zsidó Kiválóságok Háza, akiket vagy felmenőiket öndefiníciójuktól függetlenül megsemmisítésre ítélt a különböző korok politikai antiszemitizmusa.

Szerenécsre a szóbanforgó magyar és külföldi alkotók nem estek áldozatul, sőt, olyan módon tudtak kibontakozni, hogy eredményeiket az egész világ csodálhatta, abból mindenki profitálhatott. Legyen az akár egy fontos irodalmi-, zenei-, képzőművészeti alkotás, vagy egy épület, ami mind a mai napig sziklaszilárdan hirdeti tervezője emlékét.

Olti Ferenc, balatonfüredi polgár kezdeményezésére 2018-ban megnyílt modern, interaktív múzeum nyitókiállításával több ezer emberhez juttatta el pozitív üzeneteit a zsidóságról: egy sokáig kirekesztett népről, amely csúcsteljesítményeivel az emberiség egyetemes sikertörténetéhez járult hozzá.

Az „Einsteintől napjainkig – Zsidók és csúcstechnika” című kiállítás több mint 130 világhírű, zsidó származású tudós életével és munkásságával foglalkozik, a legújabb digitális eszközök segítségével. Év eleji kalandjaink kezdetekor magunk is felkerestük a múzeumot, és csak ajánlani tudjuk. Aki nem hisz nekünk, kukkantson bele ebbe a videóba:

Bennem Élő Eredet 1.ADÁS

No Description

 

Az intézményről nyáron már jelentettük, hogy gőzerővel készülnek egy újabb kiállításra. Most pedig hivatalossá is vált, hogy a napokban meg is nyitják. Legalábbis a hivatalos premiert a hétvégére, Hanuka első napjára időzítették

Most november 28-án vasárnap, 17 órai kezdettel lesz a protokoll- és sajtó megnyitója a „Zsidók és művészetek; Chagalltól Spielbergig” című magyarul és angolul nyelvű új állandó digitális kiállításnak.

A projekthez jelentős támogatást biztosított a magyar kormány Innovációs és Technológiai Minisztériuma. Úgy tudjuk, hogy az új kiállítás kutatói, technikai, fejlesztési és fordítói munkáira több millió forintot adott az állam, amelyik már szándéknyilatkozatot tett arra is, hogy egy újabb, a sport témáját érintő kiállítás finanszírozásába is beszállna.

A vasárnapi, hanuka első napjára időzített eseményre a tervek szerint nemcsak a Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője vesz részt, de ott lesz Izrael Állam magyarországi nagykövete, Yakov Hadas-Handelsman, valamint Balatonfüred polgármestere is.

A tárlat — a pandémiától függően is — a közeli jövőben a nagyközönség előtt is megnyithatja kapuit. A 140 művész csaknem harmada magyar alkotó. A tárlat kiválóságait az irodalom, a képzőművészet, a színház, a film, zene és a közgazdaságtan területeiről válogatták a szakértők.