Provokatív alternatíva? Ötleteltünk a vidéki zsidó élet felpezsdítéséről – VIDEÓ

Provokatív alternatíva? Ötleteltünk a vidéki zsidó élet felpezsdítéséről – VIDEÓ

Provokatív alternatíva? Ötleteltünk a vidéki zsidó élet felpezsdítéséről – VIDEÓ

Legújabb videónkban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében folytatjuk felfedezéseinket. Újfehértó és Nyíregyháza örökségét kutattuk, de megfogalmaztunk egy unorthodox lehetőséget is a vidéki zsidó életet fellendítésére.  Eredeti Riportjaink VOL 9.

Nyíregyházán idén ősszel egy fiatal pár a város egyetlen megmaradt zsinagógájában esküdött örök hűséget egymásnak. Bár a szerelmesek Budapesten élnek, egybekelésükre mégis a nyírségi városban került sor. Ilyenre hosszú évekkel ezelőtt volt utoljára példa a városban.

A helyi zsidó közösség, a megyében a legnagyobb, készen áll arra is, hogy ha volna rá igény, némi anyagi támogatással ösztönözze a fiatalokat arra, hogy hozzanak bármilyen életteli eseményeket a zsinagógába

— tudtuk meg a hitközség irodavezetőjétől.

Legújabb filmünk elején mi is megfogalmazunk egy lehetséges módszert arra, hogyan tudnánk serkenteni és ösztönözni a vidéki zsidóság nagyobb aktivitását. Vagy legalább is milyen elképzeléseink lennénke arra, hogy hittestvéreink a különböző vidéki helyekről egymást meglátogatva alakítsanak ki egy aktívabb, egymásról többet tudó, együttműködő közösségeket.

Nyíregyházi zsinagóga

A Bennem Élő Eredet csapata lassan egy évvel ezelőtti létrejötte óta gondolkodik ilyen közösségformáló aktivitásokon. Beköszönőnkben is így fogalmaztunk anno: „Találkozókat, kiállításokat, kulturális vagy kereskedelmi összejöveteleket is szeretnénk szervezni körétek. (…) Egy interaktív közösségépítő és régiófejlesztő tevékenységre is hívjuk azokat, akik erre nyitottságot éreznek.”

Filmünk megszólalói büszkén, de némi keserédességgel mesélik:

Nyíregyházán „ma már egy ifjú zsidó legényeknek nem biztos, hogy jutna zsidó kislány”, de régen „szinte arany élete volt a zsidóságnak”, a város fejlődésében meghatározó szerepet töltöttek be, kollegális szimbiózisban és kölcsönös tiszteletben éltek a tirpákok közösségével.

A szlovák kisebbség és a zsidók együtt kitörölhetetlen fejlesztéseket vittek véghez Nyíregyházán, ahol a status quo ante irányzat egyik legismertebb rabbija, Bernstein Béla is tevékenykedett.

A zsidók magyar nemzeti elköteleződését bemutató korszakos munkájában, az 1848-49-es szabadságharcról szóló könyvében Bernstein úttörője lesz a zsidó emancipációnak is. 

— mesélte el nekünk Dr. Riczu Zoltán Phd. történész, aki csapatunk egyik idegenvezetője volt a városban.

Vizitünk alkalmával felkerestük a közösség kéthavonta megjelenő kiadványának — Sófár — főszerkesztőjét, Kertész Gábort, aki korábban hitközségi elnökként is szolgált, de összefutottunk egy középiskolás diákkal is, akik pedig egy nemzetközi versenyen nyert a helyi zsidóságról forgatott kisfilmjével.

Dr. Riczu Zoltán Phd. történész

Tőle is azt az alapvető dolgot akartuk megtudni, hogy

na de mégis, vajon mit érdekli ma egy gimnazistát városának nagyrészben elpusztított, maradvány zsidó lakossága? 

Nem először foglalkozunk vidéki kalandjaink során a zarándokokkal. Nos, ahogy Tokaj környékén mesélték nekünk, akadhatnak kényelmetlen helyzetek is akkor, ha például Bodrogkeresztúron találkoznak a helyiek és a külföldi orthodox hívők.

Ilyen azonban egyáltalán nem jellemző

Újfehértón, ahol két csodálatos ember kalauzolt bennünket körbe a város legfontosabb csodarabbikhoz köthető helyszínein. 

Szoka Margit, az Újfehértó Zsidó Múltjáért Kulturális Egyesület elnöke részletesen bemutatta a történelmi hátteret, mesélt a saját személyes indíttatásáról, sőt, még arról is, hogy fontosnak érzi azt, hogy a városa felismerje,

Mikó Márta, az újfehértói zarándokok „őrangyala”

sokat segíthetne az emberek egymás iránti nyitottságához az, ha a helytörténeti múzeumben egy állandó kiállítást hozhatnának újfehértó zsidóságának emlékére.

Mikó Márti pedig betekintést engedett abba világba, amely Újfehértón várja a világ vallásos zsidó zarándokait, egy elsőosztályú formában létrehozott, abszolút funkcionális zarándokszállást és a köré kialakított rituális fürdőt, imatermet, konyhát is.

Filmünk különböző technikai okok miatt csak a napokban lett publikus, így a szokotthoz képest most valamivel többet kellett várnotok rá. Viszonozva és megköszönve a türelmeteket, örömmel jelenthetjük, hogy már készül is a decemberi videónk, amelyben Mátészalka, Debrecen és Nagykálló vidékeit járjuk körbe.

A mostani videóhoz jó bekapcsolódást, kellemes szórakozást kívánunk!

NINCS VELÜK GOND /TIRPÁKOK ÚJFEHÉRTÓ és NYÍREGYHÁZA EREDETI RIPORTJAINK VOL 9

No Description