Képregényt kapott 100. szülinapján Szenes Hanna

Képregényt kapott 100. szülinapján Szenes Hanna

Képregényt kapott 100. szülinapján Szenes Hanna

Bemutatták azt képregényt, amely Szenes Hanna születésének 100. évfordulójára készült, és amellyel az a kiadók célja, hogy minél több magyar fiatal is megismerhesse a cionista hős élettörténetét. A kötethez kereskedelmi forgalomban is hozzá lehet jutni, sőt, bevezető áron, nagy kedvezménnyel.

A kötet — amelyből 1000 magyar nyelvű és 500 angol nyelvű példányt nyomtattak ki — ünnepélyes bemutatóját a napokban tartották a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) budapesti, Bajza utcai székházában.

“Meghalni ifjan nem akartam…” című kiadvány szerkesztői arra vállalkoztak, hogy egy könnyedebb formában, színes képekkel idézzék fel a 23 éves korában hősi halált halt Szenes Hanna életét.

„A budapesti születésű Szenes Hanna egy céltudatos, bátor és elkötelezett hazafi volt, akit ma Izrael három legnagyobb ikonja között tartanak számon. Pedig ő egy magyar nemzeti hős is.

Azt szeretnénk, ha ezzel a képregénnyel elősegíthetnénk azt a folyamatot, hogy minél több fiatalhoz eljusson az ő története” — fogalmazott Szabó György, a MAZSÖK elnöke, aki szervezetével fő támogatója volt a kiadványnak.

Szerinte a kötet egy olyan alakot idéz fel, aki „egészen különleges helyen van a magyar zsidó közösség életében is” azzal, hogy még mindig nem mindenki számára ismert a mártírhalált halt lány életpályájának minden részlete.

„Szenes Hanna nem csak ejtőernyős volt. Az ő eredeti álma az vot, hogy pedagógus lesz. Aztán volt költő, szerelmes leány, majd a sors végül is két ország nemzeti hősévé tette. Egy olyan hazafi volt, aki zsidó származású magyar embereken akart segíteni”

— mondta Szász György, a kötetet kiadó Kemény Ferenc Nemzetközi Alapítvány elnöke.

Szász, aki maga szerkesztette a könyvet, arról beszélt, hogy Markscheid Ádámmal — az Izraelben élő filozófiatörténetet is hallgató diákkal, aki íróként és grafikus-tervezőként tette le névjegyét ezzel a munkával — közös kutatásaikhoz korabeli dokumentumokat használtak: fotókat, cikkeket, visszaemékezéseket, és Szenes verseit, naplóját.

Markscheid nem hétköznapi képeivel illusztrált kötet egy kísérlet is, hiszen nem feltétlen a képregény műfajára gondolnánk a drámaian fiatalon távozó, önmagát, céljait kiteljesíteni nem tudó ellenálló és a második világháború traumáinak felidézése esetében, ugyanakkor így talán a fiatalabb korosztályhoz is eljuthat ez az egyszerre tragikus és megejtő történet — tette hozzá a szerkesztő.

Szabó György és Szász György

Szenes Hanna születésének 100. évfordulója alkalmából megjelenő kiadványt eljuttatják több magyar egyházi iskolába és külföldi nagykövetségekre is, de hamarosan hazai kereskedelmi forgalomban is hozzá lehet majd jutni

— mondta érdeklődésünkre a sajtótájékoztatón Szabó György.

Az egyik legsikeresebb magyar könyvkereskedő/kiadóvállalattal, az Álomgyárral nemcsak előrehaladott tárgyalásokban voltak, de a bemutató napján a kiadó egyik vezetőjétől, Gönczi Pétertől úgy értesültünk, hogy már hétfő délutántól online formában hozzá lehet jutni a kötethez. Ráadásul egy tekintélyes, 25%-os kedvezménnyel!

A Mazsök idén tavasszal indította útjára a Szenes Hanna előtt tisztelgő emlékévét, amely során országosan is több eseményt, kiállítást, szavalóversenyt és koncerteket szerveznek. E kötet kiadása is ebbe a sorba illik. A tervek szerint magyar diákok izraeli, és izraeli diákok magyarországi utazását is megrendezik majd annak érdekében, hogy a fiatal generációk egymással közösen tanuhassanak és tapasztalhassák meg azt, mi is Szenes Hanna életének mai üzenete.

Szenes Hanna szellemét jubileumi rendezvénnyel idézték meg Debrecenben