Tercsike? Ercsibe! És Fehérvárra – új VIDEÓ

Tercsike? Ercsibe! És Fehérvárra – új VIDEÓ

Tercsike? Ercsibe! És Fehérvárra – új VIDEÓ

Egy forgalmas belvárosi közvécé mellett található Fehérvár egyetlen épített zsidó öröksége, a közösség imaháza. Innen igyekszik kitörni, és megmutatni magát az újra állandó rabbival és élénkülő aktivitással jelentkező hitközség. 

Nemcsak őket látogattuk meg, de felkerestük Fejér megye egyik legizgalmasabbnak elmesélt, de saját bevallás szerint is tökéletesen átlagos településének, Ercsinek kutatóját.

A gazdag történelmi múlt és az egyszerűségében is nagyszerűen bemutatott Fejér megyei városok kontrasztja adja legújabb videónk zamatát. Reméljük, Ti is belekóstoltok legújabb kisfilmünkbe. 

Megismerhetjük az évtizedek után első új rabbiként tavaly kinevezett fehérvári hitéleti vezetőt, és a közösségük szándékait, aktív tagjait. De felidézzük a koronázóváros legfontosabb büszkeségeit is Gergely Anna történész segítségével.

Balra Darvas István rabbi, középen Barna Ágnes elnök, jobbra pedig Fekete Dániel kántor

A filmben ezután egy Duna menti kisvárosba látogatunk, ahol több mint egy évvel ezelőtt egy szociológus hallgató Hermann szomszéd ercsi példáját felkarolva a település zsidóságára emlékező helytörténeti sétákat kezdett el szervezni.

Harsányi Péter sikere minden elismerést megérdemel, méltán váltott ki komoly visszhangot az országban, és gyanítjuk, hogy nem csak számunkra, de másoknak is inspirációval szolgálhat. Ezért is kerestük fel őt Ercsiben egy hosszabb beszélgetésre.

Hermann szomszéd felszámolná a zsidó szó kényelmetlenségét

Nemcsak a helyi különlegességeket és a szociológus elhivatottságát és módszertanát ismerhettük meg tőle, de sokkoló történelmi tényeket és büszkeségre okot adó helyi kultúrtörténeti érdekességeket is.

Ráadásul Hermann szomszéd népszerű megelevenítője összehozott bennünket olyan Ercsiből elszármazottakkal is, akik megosztották velünk családtörténeteiket és identitással kapcsolatos meggyőződéseiket is.

Mindezt ráadásul kiemelkedő várostörténeti helyszíneken örökíthettük meg, ne tévesszen meg senkit, ha a film -- vállalt info-tainment elemei mellett -- vizuálisan is a magasságokba tör.

'Ercsi után minden szürkévé vált"...

Fehérvár és Ercsi Fejér megye különböző kiindulási pontja , mégis az utóbbi időben lendületben van , erre a lendületre voltunk kiváncsiak most is mint mindíg.