Fahidi Évától a stand upig: jön a 3. Székesfehérvári Zsidó Kulturális Napok

Fahidi Évától a stand upig: jön a 3. Székesfehérvári Zsidó Kulturális Napok

Fahidi Évától a stand upig: jön a 3. Székesfehérvári Zsidó Kulturális Napok

Két év covid-okozta kényszerszünet után, de továbbra is élvezve Székesfehérvár városának bátorító támogatását most a hétvégén rendezik meg harmadik alkalommal a Székesfehérvári Zsidó Kulturális Napokat.

Mindenképpen szerettük volna folytatni azt a sikeres programsorozatot, amelyet az elmúlt években közösen kezdtek el létrehozni a helyi közösség tagjai és a város vezetése

— mondta érdeklődésünkre Barna Ágnes, a fehérvári közösség elnöke, aki hozzátette: ha nem lett volna a világjárvány okozta bizonytalanság, már tavaly megszervezték volna a programot.

Idén azonban egyelőre még úgy tűnik, inkább egy kicsit óvatosabb kínálattal jelentkeztek. Ennek persze több összetevős okai is lehetnek. Ezt nem a mi tisztünk értelmezni. Mi maradunk abban a pozícióban, hogy örömmel kürtölhetjük világgá:

az idei program nagyon ígéretesnek és sokszínűnek tűnik, lesz benne humor, dráma és valódi spirituális feltöltődés.

A Székesfehérvári Zsidó Kulturális napok szeptember 30-án, péntekeken egy közös szombatfogadással indul a város egyik patinás rendezvényhelyszínén, a Hiemer Rendezvényház báltermében. (Oskola utca 2-4.) Darvas István rabbi által vezetett közös ima után pedig levetítik az A létezés eufóriája című dokumentumfilmet, amelynek egyik főszereplője, Fahidi Éva.

A világhírű író megható történetéről is szóló alkotás végén a tervek szerint Fahidi Évával is lehet majd beszélgetni. A Debrecenből származó holokauszt-túlélővel korábban mi is beszélgettünk. Ezt itt tekinthetitek meg:

Fahidi Éva a benne élő eredetről

No Description

Erre a nyitóprogramra ezen a LINKEN érdemes előre regisztrálni, mert bár a filmvetítés ingyenes, a szervezők szeretnék tudni, hány résztvevőre számítsanak. A Székesfehérvári Zsidó Kulturális napok október 1-én és 2-án is a Hiemer Rendezvényházba várja az érdeklődőket.

Szombat este 19 órától Janklovics Péter, a  Dumaszínház oszlopos tagja, humorista-színész rögtönöz majd a stand up műfajának megfelelő keretek között. A személyes hangulatú találkozó több okból is kifejezetten érdekes lehet:

Janklovics nemcsak a fehérvári Vörösmarty színház egykori társulati tagjaként, de a Budapesti Zsidó Színház vendégművészeként is szórakoztatja majd a nagyérdeműt. 

Az idei rendezvénysorozat harmadik programja vasárnap este lesz, ugyancsak este hét órás kezdettel, amikor is Korcsolán Orsolya hegedűművészt és vendégművész férjét, Sugár Gergely kürtöst hallhatják amint ünnepi előadásukban Max Bruch, Julius Chajes, Maurice Ravel és Richard Strauss műveiből játszanak.

Korcsolán sem ismeretlen a hazai zenerajongók előtt, habár talán annyian nem tudják róla, hogy Bécsben él már, sőt, ott nyitott saját zeneiskolát is. Náthán nevű 16 éves gyermeke jelenleg karmesterképzésen vesz részt, állítólag nagyon tehetségesnek tartják. És nem csak a szülei.

Korcsolán Orsolya különben a budapesti Zeneakadémia után New York-ban, a világhírű Juilliard School-on szerezte meg  hegedűsként- mesterdiplomáját — az első magyar hallgatóként.

A Székesfehérvári Zsidó Kulturális napok utolsó két napjának programjaira korlátolt számban még jegyek kaphatók. Aki nem kar lemaradni róluk, ITT VEHET MÉG JEGYEKET.