Rabbik előtt tisztelegtek Tapolcán – nyáron pedig kiállítással készülnek

Rabbik előtt tisztelegtek Tapolcán – nyáron pedig kiállítással készülnek

Rabbik előtt tisztelegtek Tapolcán – nyáron pedig kiállítással készülnek

Navracsics Tibor kormánybiztos és Tapolca polgármestere, Dobó Zoltán is főhajtással tisztelgett a Veszprém megyei település gazdag zsidó múltjának emléke előtt szerdán. Egy helyi civil szervezet által gondozott egykori zsinagóga falán emléktáblát is avattak, de már készülnek a nyári programjaikra is. 

Az állam képviselői mellett részt vettek a rendezvényen olyan zsidó közösségek vezetői is mint Winkler Miksa Siófokról, Olti Ferenc Balatonfüredről vagy Rejtő Gábor Keszthelyről. Együtt, a város polgáraival közösen emlékeztünk meg Tapolca kimagasló tudású egykori rabbijaira és a régió legfontosabb zsidó családjára, a Lesznerékre

— elevenítette fel nekünk telefonon Neszler Imre Attila, aki pár éve alapította a Tapolcai Értékmegőrző Egyesületet.

A szervezetet elnökként irányító Neszlerrel és csapatával tavaly télen találkoztunk először, és azóta folyamatosan követjük példaértékű munkájukat. A vendéglátói- és szállodaipari szférában külföldön tevékenykedő elnök feltett szándéka Tapolca zsidó múltjának szélesebbkörű megismertetése.

Nemcsak a város zsidó temetőjének gondozásával, de kiállításokkal, könyvek bemutatóival és megjelentetésével, tematikus emléktúrákkal, valamint botlatókövek elhelyezésével is bizonyították már elszántságukat.

Botlatókövek debütálása Tapolcán

A szerdai eseményen pedig emléktáblát avattak több kimagasló helyi zsidó ember tiszteletére. A közösség fontosabb rabbijai -- Löbl Ignác, Breier Izrael, Mojseles Jakab és Neuhaus Ábrahám -- mellett természetesen előkelő helyen vésetett bele a szikár, ezüst alapú emléktáblába Leszner Mózes Júda neve is.

A németországi eredetű Leszner család borkereskedő tagjaként Mózes Júda Tapolcán alapított sikeres dinasztiát. Az ő  építtetésének köszönhetően a most emléktáblát kapó zsinagóga volt a város első zsidó temploma.

A sokak által csak "ózsinagógaként" ismert épület közel 200 éve, 1813-ban épült. Alig pár évtizedre rá pedig Tapolcán a többnyire katolikus polgárság mellett a második legnagyobb lélekszámú közösség a zsidóság lett.

A holokauszt után a pompás múlt gyászos és homályos emlékké zsugorodott, habár a Lesznerék egyedülálló pincerendszere a mai napig látogatható a város belvárosának terei alatt. A ma még kissé romosnak tetsző zsinagóga fennmaradt részleteit több évtizede kutatták, 2016-tól pedig elkezdődött az alaposabb vizsgálata is. Mindez Neszler Imre Attila jóvoltából, aki megvette az egykori imahzázat, amely korábban szolgált füstös kocsmaként és discoként is.

A szerdai táblaavató-ünnepségen Navracsics Tibor kormánybiztos rövid beszédében emlékeztette hallgatóságát, hogy a vészkorszak örök figyelmeztető jel, és muszáj emlékeznünk rá minden közösségben.

2013 őszén a magyar állam felelősségét miniszterként magam elsőként ismertem el, mert sajnos az államgépezet akkor kiszolgálta az aljas parancsokat, amelyek a hazai zsidóság eltűnéséhez vezettek

-- idézte a politikus szavait egy helyi internetes újság.

Az emléktábla kétnyelvű lett hiszen reménykednek abban, hogy sokan fognak külföldről is érdeklődni. Mellesleg ez a város első ilyen emléktáblája – mondta nekünk büszkén Neszler Imre Attila, aki külön kiemelte az Emberi Erőforrások Minisztériumának partnerségét, amelynek köszönhetően egyesületük folymatosan újabb és újabb terveket tud megvalósítani a múlt ápolásáért.

Ezzel kapcsolatban az elnök bizakodóan említette, hogy a rendezvényükre eljött a tapolcai Tourinform iroda vezetője, Böröndi Tamás is, aki a kezdetektől támogatóan állt a projekthez. "Az ő elköteleződését és támogatását jelzi, hogy korábban maga is részt vett önkéntesként a helyi zsidó temető takarítasában is" -- emelte ki Neszler, hozzátéve, hogy közösen beszélgettek már olyan helyi turisztikai hozzáadott értékekről is, mint például egy-egy kóser gasztró- vagy borászati élménnyel fűszerezett program.

A folyamatos fejlesztéseket tervező Tapolcai Értékmegőrző Egyesület továbbra is szolgáltat muníciót:

újabb könyvet szerkesztenek Hangodi László történész vezetésével, folytatják a zsinagóga belső csinosítgatásait -- a felső tórateremben már elkészültek a nyilaszárók --, a középső szinten pedig nyárra helytörténeti anyagokból kiállítást rendeznek be, különös tekintettel Weisz Dezsőre, aki egy legendás helyi szódavízkészítő vállalkozó volt.

A szervezet további tematikus programok és nyilvános, nagyobb közönségeket is bevonzó események szervezését tervezi idén. Töretlenül reménykednek abban is, hogy a 2023-as Veszprém Európa Kulturális fővárosa regionális projektjében lesz esélyük érdemi hozzáadott értékekkel megjelenni.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy is néz ki a tapolcai zsidó örökség a mi lencsénken keresztül, szeretettel ajánljuk a régióban tavaly forgatott filmünket. Ebben találkozhatsz a Tapolcai Értékmegőrző Egyesületet több tagjával és a történelmi talpalávalót pedig Hangodi László szolgáltatja:

Eredeti Riportjaink VOL 3

Tapolcai és Veszprémi örökségünk kutatásához helyi történészek segítségét kértük. 3. hónap végén ezt mutatjuk meg nektek...

Ha pedig érdekel részleteiben is a legendás Leszner család múltja és jelene, történelmi, gazdasgági és kuturális hatásai, akkor ezeket a beszélgetéseket ajánljuk figyelmedbe:

Ungváry Rudolf: a zsidó versenyképesség a jogfosztásból ered

 

Vissza az ősök földjére – Lessner-örökséggel hipszterek és orthodoxok között