Évösszegzés, kilátások a vidéki zsidóság mentén – Köves Slomó

Évösszegzés, kilátások a vidéki zsidóság mentén – Köves Slomó

Évösszegzés, kilátások a vidéki zsidóság mentén – Köves Slomó

12 hónapja indult a Bennem Élő Eredet. Az elmúlt 365 nap történéseiről és a 2022-es évben tervezett aktivitásokról kérdezünk sorozatunkban hazai zsidó szervezeteket. Olyanokat, akiknek fontos kötődése van a magyar vidékhez, esetleg akadnak Budapesten kívül is tagjaik, és/vagy van történelmi és/vagy közéleti hatásuk.

A megkérdezettekhez ugyan azokkal a kérdésekkel fordultunk:

1, Hányszor járt 2021-ben vidéken zsidósággal kapcsolatos kötelezettségei miatt? (Legutóbb mikor?)

2, Melyek voltak szervezete/közössége legfontosabb vidéki eseményei a 2021-es esztendőben?

3, Ismerete szerint hányan vannak vidéken olyanok, akik az ön/önök szervezetének/közösségének tagjai?

4, Mennyit változott az előző évekhez képest szervezete/közössége vidéken a 2021-es esztendőben?

5, Melyek a legnagyobb büszkeségei és legnagyobb hiányérzetei szervezete/közössége vidéki működését tekintve a 2021-es esztendőben?

6, Jellemezze vidéki szervezetét/közösségét a 2021-es esztendőben mutatott teljesítménye alapján?

7, Melyek a legfontosabb prioritásaik és terveik a 2022-es esztendőt tekintve vidéken?

BÓNUSZ:

8, Mit tenne annak érdekében, hogy a 2022-es esztendőben több fiatal csatlakozzon a vidéki szervezetek / közösségek aktivitásaihoz?

Köves Slomó az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija a járványhelyzet ellenére mozgalmas évet zárt, és közösségüknek idén is nagy terveik vannak. Debrecenben és Miskolcon is kóser étkezdék és új zsidó központok megnyitását tervezik, Mádon pedig egy kóser panzió építését készítik elő.

Az EMIH tavaly ősszel annyi zsinagóga újranyitását szervezte meg — igaz, többnyire Budapesten –, hogy az ember ilyenre nem is nagyon emlékezhetett az utóbbi évekből. A rabbi szerint ma már a vidéki bázisaikon is nagyjából félezer aktív tagjuk van.

Hányszor járt 2021-ben vidéken zsidósággal kapcsolatos kötelezettségei miatt? (Legutóbb mikor?)

Sokszor. Legutóbb hanuka alkalmával Debrecenben és Miskolcon jártam az ottani gyertyagyújtásokon. Volt szerencsém eljutni és megnézni a nemrég felújított gyönyörűszép kőszegi zsinagógát is, ahol szintén gyújtottunk gyertyát. 

Melyek voltak szervezete/közössége legfontosabb vidéki eseményei a 2021-es esztendőben?

A mádi zsidó napok volt talán a legfontosabb eseményünk. Nagyon örültünk, hogy a pandémia miatti egy év kihagyás után tavaly meg tudtuk csinálni ezt június végén. Ugyanígy fontosak voltak a hanukai gyertyagyújtásaink vidéken Miskolcon, Debrecenben és Szentendrán is sok emberhez eljuttathattuk a zsidóság örömünnepének üzenetét.

Ismerete szerint hányan vannak vidéken olyanok, akik az ön/önök szervezetének/közösségének tagjai?

Vannak olyan pontjai a a magyar vidéknek, ahol vagy van fix rabbink vagy vannak állandó tevékenységeink. Ilyen Debrecen, Miskolc, Szentendre, Keszthely és Kőszeg jelenleg. Ezeken a helyeken vannak rendszeres programjaink és szervezett hitéletünk. Miskolcon Fuchs Jehosua rabbi a feleségével közösen heti több alkalommal szerveznek különféle programokat, imákat, tanulóköröket.

Miskolcon készül az új központunk, ahol lesz egy kóser kifőzde, kis bölcsőde és imaház is a Kazinczy utcában.

Debrecenben Faigen Sámuel rabbi hosszú évek óta dolgozik a feleségével és nagyon aktívak. Ő a helyi magyar közösség — ideértve az ottani Mazsihisz-es közösséget is — rabbija,  de az ott tanuló izraeli diákoknak is egy olyan személy, akihez mindig fordulhatnak. Nála heti rendszerességgel több százan is megfordulnak. Minden nap reggel és este is vezet imádságokat, tanulásokat szervez, és tanít az egyetemen is.

Debrecenben elkészült már az új EMIH-központunk, nem messze a zsinagógától, ahol egy kóser étterem is nyílni fog.

Kőszegen van egy kis közösségünk, akik elvileg hetente összejönnek. Keszthelyen nagyjából ugyan ez, az EMIH hitközségének tagjai péntekenként találkoznak. Emellet ott van Szentendre is, ahol Mendy Myers rabbi és a felesége szintén hetente több programmal és egyre nagyobb közösséggel erősítik bázisainkat. Én azt hiszem, hogy

összességében legalább 400-500 aktív és büszke vidéki tagunk van, akik virtuálisan tartják a kapcsolatot, vagy valamilyen rendszerességgel részt vesznek a programjainkon, és időnként ellátogatnak hozzánk Budapestre is.

Melyek a legnagyobb büszkeségei és legnagyobb hiányérzetei szervezete/közössége vidéki működését tekintve a 2021-es esztendőben?

A legnagyobb büszkeségünk, hogy elkészült a debreceni központ a Piac utcában. A legnagyobb hiányérzetünk pedig az, hogy nem tudtuk megnyitni. Azt terveztük, hogy hanuka alkalmával ezt meg tudjuk valósítani, de a covid miatt ez meghiúsult.

Jellemezze vidéki szervezetét/közösségét a 2021-es esztendőben mutatott teljesítménye alapján?

Csodarabbi csoda-zsinagógáját avatták újra Berettyóújfalun

Budapesten és vidéken is leginkább azonos módon a járványhelyzet határozta meg, hogy mikor lehetett és mikor nem szervezni valamit. Amire büszkék vagyunk, hogy a vidéki rabbijaink és a közösségeink ha mást nem, virtuálisan összejöttek és a folytonosságot fenntartották. Ez azon is látszott, hogy amint újra nyitottunk, ismét megteltek élettel zsinagógáink.

Melyek a legfontosabb prioritásaik és terveik a 2022-es esztendőt tekintve vidéken?

Az év első felében, ha a covid is engedi, megnyitjuk a debreceni központot és a tervek szerint nyáron a miskolci is el fog készülni. Mádon, ahol van a Rabbi házunk és a zsinagógánk, egy régi tervünket szeretnénk realizálni azzal, hogy egy kóser panziót építünk oda. Nagyon remélem, hogy a mádi zsinagógával szemben, a Kossuth Lajos utcában elindulhat még 2022-ben ennek az építése is.

Mit tenne annak érdekében, hogy a 2022-es esztendőben több fiatal csatlakozzon a vidéki szervezetek / közösségek aktivitásaihoz?

Azt gondolom, hogy Budapesten van már egy olyan látványos és népszerű, ezreket bevonzó programunk, aminek eljött az ideje, hogy egy nagyobb vidéki városban is megvalósítsuk valamilyen alternatíváját.

Ez pedig a sólet-fesztivál. Lehet, hogy nem pont ugyan ez lesz, de idén jó lenne valami hasonlót létrehozni. A lényeg, hogy a szabadtéren, jó helyszínen legyen és vidám és minőségi programok kísérjék. Ezzel szeretnék elérni azokat az embereket is, akik eddig még nem kapcsolódtak be az adott vidéki helyi hitközségeinkhez.

Évösszegzés, kilátások a vidéki zsidóság mentén – Szabó György