Évösszegzés, kilátások a vidéki zsidóság mentén – Szabó György

Évösszegzés, kilátások a vidéki zsidóság mentén – Szabó György

Évösszegzés, kilátások a vidéki zsidóság mentén – Szabó György

12 hónapja indult a Bennem Élő Eredet. Az elmúlt 365 nap történéseiről és a 2022-es évben tervezett aktivitásokról kérdezünk sorozatunkban hazai zsidó szervezeteket. Olyanokat, akiknek fontos kötődése van a magyar vidékhez, esetleg akadnak Budapesten kívül is tagjaik, és/vagy van történelmi és/vagy közéleti hatásuk.

A megkérdezettekhez ugyan azokkal a kérdésekkel fordultunk:

1, Hányszor járt 2021-ben vidéken zsidósággal kapcsolatos kötelezettségei miatt? (Legutóbb mikor?)

2, Melyek voltak szervezete/közössége legfontosabb vidéki eseményei a 2021-es esztendőben?

3, Ismerete szerint hányan vannak vidéken olyanok, akik az ön/önök szervezetének/közösségének tagjai?

4, Mennyit változott az előző évekhez képest szervezete/közössége vidéken a 2021-es esztendőben?

5, Melyek a legnagyobb büszkeségei és legnagyobb hiányérzetei szervezete/közössége vidéki működését tekintve a 2021-es esztendőben?

6, Melyek a legfontosabb prioritásaik és terveik a 2022-es esztendőt tekintve vidéken?

BÓNUSZ:

7, Mit tenne annak érdekében, hogy a 2022-es esztendőben több fiatal csatlakozzon a vidéki szervezetek / közösségek aktivitásaihoz?

A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) nemrég duplájára emelte azt a költségvetését, amiből a több száz hazai zsidó civil szervezet működési- és projekt alapú támogatását biztosítja. Szabó György elnöknek tehát jó rálátása lehet a vidéki múltkutatás és/vagy hagyományőrzés, valamint a hitélettel kapcsolatos folyamatokra.

Hányszor járt 2021-ben vidéken zsidósággal kapcsolatos kötelezettségei miatt? (Legutóbb mikor?)

Szinte heti rendszerességgel. Legutóbb a múlt hét folyamán Siklóson és Pécsett.

Melyek voltak szervezete/közössége legfontosabb vidéki eseményei a 2021-es esztendőben?

Az elhagyott zsidó temetők felújítását irányzó, immár három éve tartó projekt, melynek keretében több mint száz temető került felújításra Magyarország kormányának támogatásával.

Ismerete szerint hányan vannak vidéken olyanok, akik az ön/önök szervezetének/közösségének tagjai?

Szervezetünknek nincsenek vidéki „kirendeltségei” annak ellenére, hogy munkánkat az ország teljes területén végezzük. Szerencsére van egy évek óta egyre bővülő partneri kapcsolatunk különféle önkormányzatokkal, helyi képviselőkkel és sok polgármesterrel is.

Mennyit változott az előző évekhez képest szervezete/közössége vidéken a 2021-es esztendőben?

Erre a kérdésre az előbbi válaszomban próbáltam felelni. Az biztos, hogy ha csak a temetőket vesszük, akkor a csaknem 1600 magyarországi zsidó temető gondozásához a civilekkel, az adott települések polgáraival közösen tudunk csak előre menni. Érdekes módon azt vettük észre, hogy ebben a furcsa, vírus okozta bizonytalanabb és kiszámíthatatlanabb évben sem csökkent a vidéki helyszíneken az ottani lakosokban bizalma és a nyitottság felénk.

Sok helyszínen tavaly is rácsodálkozással figyelték a helyi lakosok azt, hogy vannak ezek a zsidók, akik ha kell esőben, szélben, hóban, ott ásnak és kutatnak egy-egy elhagyott és romos temetőben.

Melyek a legnagyobb büszkeségei és legnagyobb hiányérzetei szervezete/közössége vidéki működését tekintve a 2021-es esztendőben?

Egyértelmű büszkeséggel tölt el a temető felújítási projekt, amelyben egy világszínvonalú új talajradarral tudtunk még hatékonyabban dolgozni. Ezen kívül a Szenes Hanna születésének 100. évfordulójára szervezett emlékévünk sokrétű rendezvényei, valamint a Mazsök által biztosított pályázati keret duplájára emelése is jó érzésekkel tölt el. Utóbbinak köszönhetően a hazai zsidó civil élet támogatása még szélesebb keretet tud ölteni.

Hiányérzetről nagyrészben a vallásos és civil szervezetek együttműködési szándéka esetében lehet beszélni.

Erről most így az év elején többet nem kívánok mondani.

Melyek a legfontosabb prioritásaik és terveik a 2022-es esztendőt tekintve vidéken?

A temető projekt folytatása. A zsidóság népszerűsítése és megismertetése. A zsidó identitásukat nem ismerő emberek között a félelmek leküzdésének és a gyökerek megtalálásának elősegítése.

Évösszegzés, kilátások a vidéki zsidóság mentén – Deutsch Róbert