Diadallal tisztelegtek Neumann Gábor előtt Kisvárdán

Diadallal tisztelegtek Neumann Gábor előtt Kisvárdán

Diadallal tisztelegtek Neumann Gábor előtt Kisvárdán

Az idén tavasszal elhunyt sportvezetőre, Nyíregyháza legismertebb zsidó sportolójára emlékeztek Kisvárdán egy hétvégi ifjúsági (U-16-os) nemzetközi labdarúgó tornával.

Ezt a 16 év alattiaknak kiírt tornát eredetileg Neumann Gábor kezdte el szervezni, és tavaly lett volna a verseny, de a pandémia miatt elmaradt. Az ideit viszont ő már nem élhette meg, ezért klubunk részéről egy természetes döntés volt, hogy róla nevezzük el a tornát

– mondta nekünk a Kisvárda FC sportigazgatója, Révész Attila.

Csapatunk ezekben a napokban Kelet-Magyarországon forgat, vasárnap Kisvárdán jártunk. Ha már éppen a városban zajlott a Neumann Gáborról elnevezett kupa, szerettünk volna a helyszínen is rögzíteni, miként tisztelegnek a klub utánpótlás labdarúgó-képzésének alapjait kidolgozó szakemberre.

Annál jobban talán nem is sikerülhetett volna ez a hagyományosra tervezett hatcsapatos rendezvény, mintsem, hogy rangos külföldi ellenfelek – például a Hajduk Split vagy a Dinamo Kijev —  előtt a hazai csapat, a Várda Labdarúgó Akadémia nyerte meg a vasárnapi döntöt.

A fiatal várdaiak a Puskás Akadémia FC legyőzésével hódítoták el a Neumann Gábor-emléktorna Bajnokok Kupáját.

A meccsek megtekintésére – bár vannak köztünk szenvedélyes futball-drukkerek is – csapatunknak ezúttal nem volt ideje. Talán majd legközelebb, jövőre, amikor is a szervezésben résztvevő Kovács János szerint izraeli vendégcsapatot is szeretnének elhívni.

Kovács Jánost évtizedes barátság fűzte Neumann Gáborhoz, akivel együtt indult profi karrierjük Nyíregyházán a Spartacus csapatában. Neumann Gábor több mint 50 évig szolgálta a magyar futballt, játékosként csaknem 200 alkalommal ölthette magára a Spartacus piros-kék mezét, majd később a klub szakosztályvezetője és elnöke is lett.

A családjában “szinte vallásként gyakorolt szenvedély volt a futball” — mondta magáról Neumann, aki büszkén mesélte másoknak is – így Kovács Jánosnak is —  gyerekkorában otthonukban átélt zsidó ünnepi szertartásokat is, így a sábeszre való készülődést barhesszel, gertyagyújtással.

Kovács János, az egyik legjobb barát

Emlékszem arra, hogy a legfinomabb sóleteket Gabiék otthonában ehettem, a családja nagyon kedves volt, sokat jártam hozzájuk. Később voltunk együtt több alkalommal is Izraelben, ahova ő szinte haza járt, nagyon szeretett ott lenni, büszke volt gyökereire

– idézte fel nekük barátját edzőkollégája, aki most Neumann halála után viszi tovább az együtt elkezdtett várdai utánpótlásnevelést. Mint Kovács Jánostól megtudtuk, a klub nemcsak ezzel a focitornával kívánja megőrizni Neumann Gábor emlékét, hanem vannak még a jövőre nézve más terveik is.

Az idén áprilisban életének 68. évében elhunyt sportember ismert tagja volt a nyíregyházi zsidó közösségnek.

A város egyik legsikeresebb sportvezetője volt, dolgozott a magyar nemzeti felnőtt válogatott mellett is edzőként, Várhidi Péter szövetségi kapitány segítőjeként.

Életének utolsó munkaéveit Kisvárdán töltötte. Munkája, eredményei önmagukért beszélnek. A most kupát nyert Várda Labdarúgó Akadémiát az ország egyik legjobb utánpótlásbázisának tartják. Neumann szervezőkészsége, alázata, humánuma mind-mind olyan tényező, amivel a klub dolgozóiban örök emléket hagytak — mesélték nekünk a helyszínen. Neuman Gábor évekkel ezelőtt így beszélt saját identitásáról a nyíregyházi hitközség Sófár című lapjában:

“Nekem, szüleimmel ellentétben, tiszta identitástudatom van. Közétek tartozom. Akkor is, ha nem tudok fizikailag ott lenni veletek minden eseményen. Ilyen a munkám, ezt választottam. Ezért is vagyok büszke kislányom közelmúltbeli, a zsinagógában megtartott esküvőjére, hiszen azt megelőzően ilyen évtizedeken keresztül nem volt. Mi is adtunk valamit a közösségnek ezzel, és persze kaptunk is. Ez ez így van rendjén…”

Egy zsidó Spartacus-os halálára