Egy zsidó Spartacus-os halálára

Egy zsidó Spartacus-os halálára

Egy zsidó Spartacus-os halálára

Életének 68. évében a héten elhunyt Neumann Gábor labdarúgó edző, a kelet-magyarországi futball egyik kiemelkedő tehetségű sportszervezője. Legtöbben utánpótlás-nevelőként, a nyíregyházi Spartacus sportcsalád elnökeként és korábbi játékosaként emlékezhetnek rá, de volt a magyar válogatott edzője is és a kisvárdai futball klub akadémiájának első szakmai igazgatója is.

„Nekem, szüleimmel ellentétben, tiszta identitástudatom van. Közétek tartozom. Akkor is, ha nem tudok fizikailag ott lenni veletek minden eseményen. Ilyen a munkám, ezt választottam. Ezért is vagyok büszke kislányom közelmúltbeli, a zsinagógában megtartott esküvőjére, hiszen azt megelőzően ilyen évtizedeken keresztül nem volt. Mi is adtunk valamit a közösségnek ezzel, és persze kaptunk is. Ez ez így van rendjén…”

— írta saját magáról pár évvel ezelőtt a nyíregyházi hitközség Sófár című lapjában, amelyet most a Vidéki Neológ Zsidóság Facebook-oldalán idézett.

Neumann Gábor több mint 50 évig szolgálta a magyar futballt, játékosként csaknem 200 alkalommal ölthette magára a nyíregyházi Spartacus piros-kék mezét, majd később a klub szakosztályvezetője és elnöke is lett. Sportszervezői aktivitását alighanem édesapjától is örökölhette, aki korábban a csapat intézőjeként dolgozott.

Neumann Gábor múltidézése a Sófár magazinból

A családjában „szinte vallásként gyakorolt szenvedély volt a futball” — írta visszaemlékezésében Neumann, aki büszkén idézte fel gyerekkorában otthonukban átélt zsidó ünnepi szertartásokat is, így a sábeszre való készülődést barhesszel, gertyagyújtással.

Habár apja kommunista párttagsága miatt nyilvánosan nem látogatták a helyi közösséget, mindig is tudta, és sosem titkolta származását.

Neumann Gábor szakmai karrierjének csúcsán Várhidi Péter szövetségi kapitány mellett szövetségi edzőként közel egy évig dolgozott a magyar felnőtt labdarúgó válogatott mellett 2007-ben, több korosztályos válogatott labdarúgó köszönheti neki szakmai előmenetelét. Sportvezetőként az Magyar Labdarúgó-szövetség elnökségi tagjának is megválasztották.

Élete utolsó éveiben Kisvárdán tevékenykedett, ahol a klub Várda Labdarúgó Akadémiájának lett első szakmai igazgatója, az utóbbi hónapokban pedig az akadémiai tehetséggondozást felügyelte. A kisvárdai klub is méltóképp emlékezik rá közleményben, ahol azt írják:

dolgozóik közül sokan gyászolják olyanok is, akik emberileg is közel álltak hozzá. A hét elején még házon belüli véradást szerveztünk azért, hogy hátha visszafordítható mindaz, ami már mégsem… Drága Gabi Bácsi! Mi is nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ismertünk és veled dolgozhattunk. Emléked megőrizzük! Isten veled!

Emlékéből fakadjon áldás!