Zukor-mozi nyílik a fény városában

Zukor-mozi nyílik a fény városában

Zukor-mozi nyílik a fény városában

Újabb hollywoodi magyar mozimágus előtt tisztelegnek Mátészalkán. Tony Curtis kávézója után Zukor Adolf hamarosan nyíló filmszínházával idézik meg a város zsidó múltjának kiválóságait.

Hollywoodi sikersztorinak tűnik Mátészalka idei nyara. A világhírű színész, Jamie Lee Curtis a nyár elején egésznapos vizitre érkezett a városba, hogy megtekintse édesapjáról, Tony Curtis-ről elnevezett kávézót és családi kiállítást. A nyár végén pedig megnyílik az első jelentős amerikai filmgyárosról, Zukor Adolfról elnevezett mozi Mátészalkán.

A szabolcsi városban évek óta készülnek arra, hogy végre elkészülhessen az új mozi, amely a régi filmszínház épületében öltözik most 21. századi köntösbe.

Jelenleg az utolsó simítások zajlanak, és a Fényes Napok rendezvénysorozat keretei között megkezdődhet a filmvetítés a Zukor Adolf Filmszínházban. Mátészalkán annak idején nem bontották le a régi mozit, így annak felújítása után ismét birtokba vehetik a létesítményt a filmek szerelmesei.   

A héten nyit Tony Curtis kávéháza Mátészalkán

Az augusztus 26-i ünnepélyes átadótól fogva a mozi a város egykori kisdiákja, Zukor Adolf nevét őrzi majd.

A filmek mellett egy állandó minikiállítás is emlékezteti majd a látogatókat arra, milyen hírességről is kapta nevét a város új kulturális találkozóhelye.

Zukor az észak-magyarországi Ricsén született 1873-ban egy falusi zsidó szatócs családjában. Szülei Mátészalkára költöztek, itt végezte polgári iskolai tanulmányait. Nem sokkal annak végezte után Mátészalka életében nagy változás állt be:

a helyiek mindmáig egyik legnagyobb büszkesége, hogy szatmári mezővárosukban New Yorkkal (!) egy időben, 1888-ban kapcsoltak fel villanyvilágítást. Innen a „fény városa” toposz. 

Zukor máshonnan indította fényes karrierjét: elsőként Abaújszántóra kerül inasnak Blau Herman vegyeskereskedésébe, majd 15 éves korában gondolt egy merészet, és meg sem állt Amerikáig.

3 éve még ez volt a látványterv. Ma viszont már mindenkinek Zukor mozi lesz az új filmszínház.

Apróbb de szorgos lépésekkel kezdte emigráns életét New Yorkban és Chicagoban. Önálló szűcsműhelyig vitte, de 20 évesen látott egy filmet és azonnal megérezte benne az üzleti lehetőséget.

Nem a művészet érdekelte, hanem a pénzcsinálás, a vállalkozás öröme és kockázata.

1904-ben betársult egy filléres bódéba, ahol háromperces mozidarabokat lehetett megtekinteni egy penny bedobásával. Egy évtizeddel később már évi 30 film készítésére képes csapatot verbuvált, megnyílt a Broadwayn 3500 személyes mozipalotája, a Standard.

Első jelentősebb filmipari cége a Famous Players in Famous Plays Company volt, de a mai napig ismert Paramount Pictures vált az igazi nagyágyúvá.

Hollywoodban kibérelte egy narancsfarm gazdasági épületét, ott rendezte be az első stúdióját, amely ontotta magából a hírsebbnél híresebb filmeket. 1949-ben életművéért Oscar-díjat kapott. Századik születésnapját világraszóló külsőségek között ünnepelték meg.

Emlékét Mátészalkán a helyi zsinagóga falán tábla őrzi, most pedig egy cirka negyed milliárd forintos beruházás révén a Kossuth utca 40. szám alatti mozitermet átalakították és felújították, kéttermes „miniplex” mozit hoztak létre.

Az, hogy Magyarországnak mennyire fontos Zukor öröksége, mi sem bizonyítja jobban, mint a Magyar Hollywood Tanács 2018-ban megalapított díja, az Adolph Zukor-díj. Az elismerést azok érdemelhetik ki, akiknek munkássága a magyar filmművészet múltjának és jelenének hírnevét erősíti, illetve akik civil tevékenységük és egész életük során példamutató magatartást tanúsítottak.

Cservenyák László, a mátészalkai Szatmár Múzeum igazgatója korábban így fogalmazott arról, hogy kiknek is ítélik oda a Zukor-díjat:

akaraterővel, önmagunkba vetett hittel és elkötelezett munkával meg lehet valósítani az álmokat. Ezzel ugyanis követendő példát állítanak mások, különösen a fiatalok elé.

A díjat eddig, 2018–2020 között Rófusz Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla, Horváth Károly „Charlie”, Herendi Gábor, Andy Vajna, Piroch Gábor, Bokor Balázs, Koltai Róbert és Káel Csaba kapták meg. Az idei elismeréseket Bodrogi Gyula, a nemzet művésze, L. Simon László József Attila-díjas író, és Romwalter Béla legendás film­világosító kapta meg.

Ősztől tehát mindenki, akit érdekel a magyarok hollywoodi sikersztorija, tartalmas kulturális élményekben gazdagodhat Mátészalkán, ahol Tony Curis kávézótól nem messze találhatják majd  a Zukor Adolf Filmszínházat.

Csapatunk legújabb, pár napja debütált, rendhagyó mozija pedig itt látható:

EREDETI RIPORTJAINK VOL 7

No Description