A héten nyit Tony Curtis kávéháza Mátészalkán

A héten nyit Tony Curtis kávéháza Mátészalkán

A héten nyit Tony Curtis kávéháza Mátészalkán

Hőhullám ide vagy oda, a napokban nyílik Van, aki forrón szereti szlogennel a Tony Curtis kávéház abban az épületben, amelyben a világhírű színész tárgyait is bemutatják Mátészalkán. A legendás színész lánya pedig a város romos zsinagógájáért kezdett nemzetközi mentőakcióba. Utánajártunk a részleteknek. 

Tele volt a hazai sajtó Jamie Lee Curtis pár héttel ezelőtti mátészalkai látogatásával. A művésznő több hetes budapesti forgatásának utolsó napjaiban látogatott el a kelet-magyarországi városba, ahonnan ugyancsak világhírű édesapja, Tony Curtis szülei Amerikába vándoroltak.

A vendég teljes titoktartással szervezett programját elvileg egy órásra szánták, ehelyett a vizit több mint három órán át tartott. Megmutatták neki azt az épületet, amelyet hivatalosan most szombaton, június 26-án nyitnak meg, és amelyik a város legújabb kiállító tere lesz. Ebben

a Szalkai-Schwartz-háznak elnevezett mini-múzeumban két másik kiállítás között kapott helyett Tony Curtis családi hagyatékait bemutató terem és a művészről elnevezett kávéház is.

A helyiek egyik nagy büszkesége, hogy szatmári mezővárosukban New Yorkkal (!) egy időben, 1888-ban kapcsoltak fel villanyvilágítást. (Ez a történelmi esemény Schwartz Mór által alapított Szalkai Gyártelep és Mezőgazdasági Részvény Társaság üzemében esett)  És mivel ez volt egész Magyarországon az első ilyen villanyvilágítás, a város úgy döntött, külön világítástörténeti kiállítást szerveznek.

Az önmagában talán kevésbé attraktív tárlathoz fűzték hozzá Szamosiné Reményi Éva Babagyűjteményét, valamint a város egyik leghíresebb hollywodi csillagát, az innen származó Tony Curtis-t. Igen, az egyik, mert ugyancsak

innen származik a Paramount Pictures alapítója, Zukor Adolf is, aki itt járt iskolába. Nem véletlen tehát, hogy Mátészalkát szeretik Hollywood bölcsőjének is hirdetni…

Azt nem tudni biztosan, hogy a fényes múltra visszatekintő Schwartz Mórnak van-e rokoni kötődése a New Yorkban Bernie Schwartz-ként született Tony Curtis-hez. Az viszont része a szomorú valóságnak, hogy Schwartz Mór és családja hiába magyarosította nevét Szalkaira, majd vette fel a katolicizmust, sőt, a város gazdasági és kulturális fejlesztéséért még nemesi címet is kaptak a császártól — a család utódai közül sokan nem élték túl az 1944-es deportálásokat.

A Szalkai (Schwartz) házban e héten nyíló kiállítások egy olyan család egykori otthonába szerveződtek, akik ipari- és gyártelepükön évtizedes szorgalommal szeszgyárat, gőzmalmot, szeszfinomítót, rum-likör és pálinkaraktárat is létesítettek. Később mezőgazdasági bérletek formájában hatalmas mezőgazdaságot is kialakítottak, de

a család nevéhez fűződik az iskola és a kórház alapítása is. Számos híresség – a politika és az irodalom-művészet hazai remekei – fordult meg házukban.

Biztosra vehető, hogy a család korábbi — hitüket el nem hagyó — tagjai közösen látogathatták a város 1857-ben épült zsinagógáját Tony Curtis felmenőivel. Ráadásul a családok otthonai is a mai Kossuth utca vonzáskörzetében lehettek, nem messze az imaháztól. Az épületet nem romosnak, „inkább rusztikusnak” mondja Cservenyák László, akit mint a város múzeumának igazgatóját kerestünk meg, hiszen ő a szakmai felelőse a most hétvégén nyíló tárlatnak is.

Az igazgató és csapata már tavaly szerette volna átadni az új kiállítást — benne a Tony Curtis családjától kapott személyes relikvákkal és a kávézóval –, azt azonban a világjárvány meghiúsította. A legendás színész, aki 11 éve hunyt el számtalan magyar és zsidó vonatkozású tárgyat hagyott maga után. Ezek közül számos darab került Mátészalkára is — a korábbi években a város polgármestere és kísérete személyesen utazott el Nevadába, hogy átvehessék az özvegytől a hagyatékot.

A zsinagóga évek óta a város egyik különleges hangulatú előadóterme és kulturális tere. Rangos koncerteket és színházi előadásokat is szerveztek már falai között, igaz, évente csak néhány alkalommal nyitották meg a közönség előtt.

Ezzel együtt, ha csak a fotókat nézzük, talán megértjük, hogy miért is merült fel Jamie Lee Curtis fejében annak szükségessége, hogy közös összefogással fel kellene újítani az épületet.

Márpedig ennek híre a nemzetközi sajtót is bejárta. Izraelben és Amerikában is örömmel újságolták, hogy a színésznő saját Facebook-oldalán jelentette be, hogy szeretne tenni az zsinagóga — őseinek szellemi és közösségi otthona — megújításáért. Nem mellesleg Jamie Lee Curtis magyarországi forgatása alatt vagy fél tucat alkalommal osztott meg olyan fotókat közösségi oldalain, amelyek a családja, Magyarország és a zsidóságával kapcsolatos.

És mire is számítanak Mátészalkán? Valóban egy világsztár karolja fel a zsidó közösség nélküli, elhanyagolt városi zsinagógát?

Cservenyák László szerint most ebben bízik mindenki, mert az épület utoljára 20 éve kapott egy alaposabb külső renoválást és statikai állagmegővást, ezért épp itt volna az ideje egy komolyabb beltéri kicsinosításnak. A városi múzeum igazgatója szerint az épületből akár egy emlékházat is lehetne létesíteni, amely továbbra is kulturális befogadó térként szolgálhatná a régiót.

Cservenyák személyes élménye alapján azt állítja, hogy

a híres amerikai művésznőt látogtásán „valódi és teljes meghatódottság jellemezte, különösen akkor, amikor belépett a zsinagógába.”

Ezért is gondolja komolynak a sztár vállalását, amelyről már előzetes hírek alpján lehet is sejteni, hogy egy nyitott alapítvány formájában manifesztálódhat. Az igazgató szerint sok múlik majd a városon is, és úgy véli, hogy a színésznő saját maga részéről majd PR- és marketing tevékenységgel valamint adománygyűjtési akciókkal fogja segíteni ősei egykori imaházának felújítását.

Apjának, Tony Curtis-nek is különösen fontos volt a zsinagóga. Még az 1980-as években családjával együtt látogatta meg a várost. Amikor ennek híre ment, nagy parádét szerveztek számára. Azonban udvariasan arra kérte vendéglátóit, hogy a zsinagógába — ahol szülei esküvője is zajlott — egyedül mehessen be.

Az épület külső homlokzatán Tony Curtis nevét viselő hollywoodi csillag kapott helyet, belül Tony látogatásának emlékére helyeztek el táblát az alábbi felirattal: „Keresem apám lábnyomait Mátészalka utcáin.”