Külföldi munkások a budapesti zsidó temetőben

Külföldi munkások a budapesti zsidó temetőben

Külföldi munkások a budapesti zsidó temetőben

Önkéntes temetőgondozásra érkeznek a világ több országából Budapestre a jövő héten fiatalok, akiket a Kozma Utcai Zsidó Temető Barátai szervezet lát vendégül az izraeli kormány támogatásával. 

Húsz 18 és 28 év közötti résztvevőt várnak július 20-a és 27-e között Budapestre, akiket a világ egyik legnagyobb zsidó alapítványa, a Jewish Agency és az izraeli kormány diaszpora ügyeiért felelős minisztériumának közös támogatásával látnak vendégül a Kozma Utcai Zsidó Temető Barátai.

A magyar szervezet Ausztráliában és Svájcban született két alapítója arról téjékoztatott bennünket, hogy az eseményre nyilvános pályázaton lehetett jelentkezni, az önkéntesek között vannak olyanok is, akik Kanadából, Izraelből vagy Fehéroroszországból érkeznek hazánkba.

A résztvevők 25 órában, a munkanapok délutánjain fognak állagmegőrző feladatokat ellátni a Kozma utcai zsidó temetőben.

Munkájukért cserébe fizették a repülőjegyeiket, szállást és kóser ellátást is biztosítanak számukra, és kulturális programokat – zsinagóga-látogatásokat, közösségi találkozásokat és kihagyhatatlan fürdőélményt — is szerveznek nekik.

A szervezet kommünikéjében kiemelte, hogy a program szervezésében a hazai zsidóság nem mindig tettenérhető egysége is megmutatkozott:

a legnagyobb zsidó közösségek (Mazsihisz és EMIH) tagjai is felajánlották hozzájárulásukat. Különböző alkalmakkor neológ és orthodox rabbik és közösségi aktivisták is fogadják majd a külföldi vendégeket.

Mártha Zsoltnak, a Scheiber Sándor Gimnázium igazgató-helyettesének szervezőkészségét és odaadását külön méltatták a program megálmodói.

A temetőben végzett munkahét legfőbb feladatának a navigáció javítását célozzák meg. A tervek szerint megkezdik az új szakaszjelző táblák telepítését a sok romlott helyettesítésével. Festés mellett gyomlálást és egyéb gazosítási műveleteket is szeretnének véghezvinni.

A szervezet több éve dolgozik azon, hogy minél nagyobb aktivitással próbáljon tenni Európa egyik legnagyobb zsidó sírkertjének megmentéséért.

A Kozma utcai temető több mint negyedmillió zsidó ember végső nyughelye.

Missziójuk célja rövid távon a temető megmentése, hosszú távon a méltó megőrzése. Azok, akik csatlakoznának évente rendszeresen meghirdetett, és a hazai önkéntesek számára valamiért eddig kevésbé vonzó aktivitásaikhoz, a szervezőket ezeken a címeken tudják elérni: [email protected] vagy  [email protected]