Elindult a zsidó zarándokturizmus Tapolcán

Elindult a zsidó zarándokturizmus Tapolcán

Elindult a zsidó zarándokturizmus Tapolcán

Hatalmas ambíciókkal fejlesztik a tapolcai zsidó zarándokturizmust. Műemlékvédettségi lobbizás, temetőgondozás, botlatókövek beépítése a belvárosban… Most vasárnap pedig végre újraindulhatott a Lessner-borpincelabirintus túrájuk is.

Már nagyon vártuk ezt a hétvégét. Reméljük, mostantól havi rendszerességgel lesz lehetőségünk csoportoknak túrákat szervezni

– mondta érdeklődésünkre Neszler Imre Attila, a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület alapítója.

Vele és csapatával már találkoztunk az év elején, amikor is videónkban számoltunk be arról, hogy Tapolcán új turisztikai termékfejlesztés keretében készülnek arra, hogy hiánypótló zsidó zarándoktúrákat kínáljanak az odalátogatóknak.

A pandémia miatt az elmúlt másfél évben sem tétlenkedett a szervezet: a közelmúltban felújították a városi zsidó temető kerítését, pótolták a hiányzó köveket, helyreállították a leomlott falrészeket, a jövőben pedig emlékparkká alakítanánk a temetőt.

Több tíz millió forintos beruházással nekikezdtek az ózsinagóga feltárásának és újra bejárhatóvá tették az egyik helyi zsidó borkereskedő dinasztia legnevesebb látványosságát, egy több ezer négyzetméteres borospince rendszert is.

A járványügyi intézkedésekre való tekintettel most csak 15-20 fős csoportokat tudunk fogadni a belváros alatt kialakított Lessner-pincelabirintusban, kizárólag azokat, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, de bízunk abban, hogy idővel egyre többen is felfedezhetik Tapolca régi-új zsidó örökségét

– mesélte az egyesület vezetője, aki a helyi főlevéltáros, Hangodi Lászlóval közösen dolgozik azon, hogy minél nagyobb ismeretséget szerezzenek a város páratlan zsidó kincseinek.

Csudaszarvas a mikvében — Van képünk hozzá!

Neszler és csapata rendületlen ambícióval lobbiznak azért, hogy turisztikai és kulturális kínálatuk elnyerje a Veszprém 2023-as Európa Kulturális Fővárosa szervezőbizottságának figyelmét is. Nemrég műemlékvédelmi kérvényt nyújtottak be a Lessner-pince megóvása érdekében a hivatalos hatóságoknál, amelynek munkatársai a helyszínen szemlélték meg a páratlan épített örökséget.

Terveik között szerepel az is, hogy az ózsinagógát, amely a város első komolyabb zsidó imaháza volt ugyancsak műemléki védettség alá helyeztessék. Ebben az épületben ugyanis a korábbi éttermi-kávéházas és kocsmás vedéglátóipari múlt után az eredeti falak között egy barlangi karsztvizes mikvét is felfedeztek. Elképzelhető, hogy ebben az épületben lenne majd az új zarándokturizmus információs központja.

Régóta szeretnének botlatóköveket is elhelyezni a városban, már több ízben is tárgyaltak azzal a német mesterrel, aki az eredeti elindítója volt ennek speciális holokauszt-mementónak. Jelen állás szerint még idén ősszel sor kerülhet arra, hogy több követ is elhelyezzenek a város központi utcájában.

Ez mindenképpen látványos előrelépés lehet a projekt tekintetében.

Azok, akik érdeklődnek a tapolcai új turisztikai látványosságok iránt idén nyártól már akár kerékpáros szervezett túra keretében is átélhetik a nem mindennapi történelmi és kulturális élményt. Saját tapasztalatból állíthatjuk, Hangodi László élménybeszámolói és érdekfeszítő előadásmódja, valamint Neszlerék profizmusa több mint ígéretes programot kínál az egész család számára. Érdeklődni itt lehet: https://tapolcai.hu/

Aki szeretne egy kis ízelítőt kapni a Lessner-pincelabirintusból, nézze meg márciusi videónkat, amelyben részletesen bemutatjuk a hely adottságait.

Eredeti Riportjaink VOL 3

Tapolcai és Veszprémi örökségünk kutatásához helyi történészek segítségét kértük. 3. hónap végén ezt mutatjuk meg nektek…