Új kiállítással a művészetekre fókuszál a füredi zsidó múzeum

Új kiállítással a művészetekre fókuszál a füredi zsidó múzeum

Új kiállítással a művészetekre fókuszál a füredi zsidó múzeum

Már javában dolgoznak a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házának munkatársai új projektjükön, amelyet az év második felében be is mutatnának. Középpontban a zsidó művészek állnak.

Nagy feltűnést keltett Olti Ferenc és a balaton-parti város közös erőfeszítései nyomán – norvég alapból is gründolt — 2018-ban megnyílt modern, interaktív múzeum, amely nyitókiállításával a zsidóság sikertörténeteit technikai csúcsteljesítményeken keresztül mutatta be.

A megnyitás óta ezrek keresték fel az intézményt, amely a város legrégebbi – egy keresztény templomból zsinagógává vedlett —  épülete mellett kialakított új befogadótérben nyílt meg.

A különleges misszió lokálpatrióta mozgatórugóját mi is meglátogattuk januárban. Olti Ferenc, oktatásügyi és számítástechnikai szakembertől akkor hallottuk először, hogy jó esély mutatkozik arra, hogy még ebben az évben új kiállítással jelentkezzenek. A beszélgetést itt láthatják: (3.02-től)

Bennem Élő Eredet 1.ADÁS

No Description

A 2018-as nyitás és a fogadtatás – amely egyeseknek talán szokatlannak tűnt, amennyiben nem a sorstragédiák és a holokauszt újabb narratíváját hozta – hatására egyértelműen új szintet lépett Balatonfüred városának turisztikai, történelmi és kulturális kínálata.

Nemcsak új szemlélet született, de egy új befogadótérré, egy hiánypótló társasági találkozóhellyé is vált a város egykori zsinagógája.

Nyitás óta több tucat rendezvénnyel – operaközvetítés vagy tudományos előadás mellett Heller Ágnes is itt adta utolsó audenciáját… – szolgálták a helyi publikumot, ami már önmagában is megsüvegelendő.

Fotó: Bennem Élő Eredet

Most pedig szinte csak a pandémia elleni harcon múlik, hogy mikor mutatkozhat be a múzeum második nagyszabású, digitális tárlata. Mint azt Olti Ferenc a napokban megerősítette nekünk: az előző év végén az államtól

megkapták azt a hiányzó összeget, ami kellett ahhoz, hogy munkatársaival nekiveselkedjenek a Zsidók és művészetek; Chagalltól Speilbergig című tárlat megvlósításához.

Egyelőre csak annyi publikus, hogy a korábbi technikai partnerekkel és a múzeum szakembereivel közösen zajlanak a munkálatok. Mintegy 100 művész munkásságát veszik górcső alá, ennek csaknem harmada lesz magyar. A zsidó művész kiválóságokat az irodalom, a képzőművészet, a színház, a film, zene és a közgazdaságtan területeiről válogatják.

A munkához sok sikert kívánunk, kíváncsian várjuk a részleteket!