Tisztelgés Szegeden 21. századi módszerekkel – QR-kódos ismertető a zsidó temetőben

Tisztelgés Szegeden 21. századi módszerekkel – QR-kódos ismertető a zsidó temetőben

Tisztelgés Szegeden 21. századi módszerekkel – QR-kódos ismertető a zsidó temetőben

A debreceni után Magyarország második QR-kódokkal ellátott zsidó temetője lett a szegedi. Nemrég 50 sírkőre helyezték el azt a technikai eszközt, amely digitálisan emlékeztet az egykor Szegeden élt közösség legérdekesebbnek vélt tagjaira. Két év múlvára már négyszer ennyi QR-kódos sírkövet terveznek.

Csaknem egy tucat ember összefogásával – önkéntesek, levéltárosok, diákok, hozzátartozók, és történészek mellett a helyi zsidó közösség munkatársaival közösen – a napokban figyelemre méltó esemény zajlott a Tisza menti városban. Ötven sírkőre kerültek fel ún. QR-kódos táblácskák, amelyek arra szolgálnak, hogy bárki az okostelefonjával közvetlen kapcsolatba kerülhessen az oda eltemetett emberekkel.

Az volt a fő szempontunk, hogy olyan személyeket mutassunk be, akik valamilyen módon kiemelkedőek voltak, sokat tettek a közösségért, a városukért vagy a hazájukért.

— mesélte a projekt egyik felelőse, Ábrahám Vera, a Szegedi Zsidó Hitközség archívumának gondozója. A projekt másik vezetője dr. Pataricza Dóra történész volt, ők ketten munkatársukkal, dr. Frauhammer Krisztinával közösen nevezhetők a program ötletgazdáinak.

Így kerülhetett digitális ismertetőjel híres orvosok, hős 1848-as katonák, vagy bankárok, kereskedők és művészek sírhelyeihez. Természetesen QR-kódot kapott a város mai napig nagyhatású rabbija, Löw Lipót, vagy a Pick szalámigyár egyik alapítója, Pick Márk is – mondta Ábrahám Vera, aki hozzátette munkájuk azért is valósulhatott meg, mert a projekt anyagi fedezetét a világhírű delikáteszt gyártó vállalat, a Pick Szeged Zrt. biztosította.

A helyi zsidó temetőben úgy tudjuk, körülbelül 13 ezer temetés zajlott, jelenleg nagyjából 4000 embernél nincs meg a sírkő, számítások szerint tehát 8-9000 kő még mindig megtalálható a sírkertben, amely az egyik legkülönlegesebb és legszebb temető az országban. Kiválóan alkalmas oktatási célokra is. Mindezt pedig jól szolgálhatja az új QR-kódos rendszer

– véli a hitközségi archívum vezetője.

A QR-kód leolvasása lehetőséget ad arra, hogy összefoglalót olvashassunk az odatemetett személyekről, életükről, munkásságukról, családjaikról. Ahol volt digitális formában elmentett archív fotó vagy egyéb irat róluk, azokat is feltüntették. QR-kóddal látták el azt az emlékhelyet is, amely a Randeggben lemészárolt 99 halottat, a szegedi téglagyárban elhunytakat, a vidékről Szegedre hurcoltakat jelölik, emellett az I. világháborús hősök is kaptak ismertető kódot.

Jelenleg az 50 új kóddal ellátott sírkőnél nagyjából 200 személyről lehet információt megtudni. A tervek szerint a következő másfél-két évben újabb 150 QR-kódot kívánnak elhelyezni a temetőben. Bárki csatlakozhat az oktatási programhoz – várják azoknak a jelentkezését, akik számára fontos, hogy őseikről ilyen modern formában is készüljön megemlékezés. Ehhez pedig örömmel veszik a családi archívumban fellelhető személyes dokumentumokat, fotókat – mesélte Ábrahám Vera.

Jó esély van arra is, hogy olyan eddig méltatlanul elfeledett vagy kevésbé ismert szegedi kötődésű személyekről is információt kaphassanak, amivel erősödhet a közösség és a város identitása is 

– tette hozzá a kutató.

A szegedi temető a debreceni mellett Magyarország második olyan zsidó temetője, ahol az információátadásnak ezt a modern megoldását alkalmazták,  olyan hazai sírkert, ahol QR-kóddal is emlékeznek az oda eltemetett polgártársakra.

Kisteleken is talált földalatti sírokat a Mazsök temetővizsgáló talajradarja – VIDEÓ