Ne maradj le róla! Először zsidó „sétafesztivál” vidéken

Ne maradj le róla! Először zsidó „sétafesztivál” vidéken

Ne maradj le róla! Először zsidó „sétafesztivál” vidéken

Hatalmas az érdeklődés a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) 5. Sétafesztiváljára, amelyet első ízben vidéki helyszíneken is megrendeznek. Négy városban, hat sétára lehet jelentkezni.

Már szinte az összes sétánkra annyian jelentkeztek, hogy tervezzük az újabb, a fesztivál időpontján kívüli időpontokat is. Szerencsére nem csak a fővárosi, de a vidéki helyszíneinkre is nagy az érdeklődés

— mondta nekünk telelfonon Kirschner Péter, a főszervező egyesület vezetője, aki immáron 5. alkalommal felel a programsorozatért.

A budapesti eseménykre ezúttal is profi városismereti szakembereket – idegenvezetőket, kultúrtörténészeket, írókat – toboroztak, mi most mégis inkább

a vidéki helyszínekre koncentrálunk, mert ott pedig több olyan elbeszélő várja az érdeklődőket, akiknek konkrétan személyes és családi élményeken alapul a sétájuk.

Idén első alkalommal van lehetősége a magyarországi zsidóság vidéki emlékeinek is helyet kapnia a népszerű programsorozatban. Mint azt Kirschner Péter elmondta: levelet írtak több vidéki hitközségnek, és ez alapján a választ adott helyszíneknek lesz most lehetősége megmutatkozni. Hogy csak ennyien jelentkeztek vona? – tettük fel a kérdést.

“Nem akartunk tolakodni, tudjuk, hogy sok más helyen is lenne mit megmutatni, csak valószínűleg nem volt elegendő idejük felkészülni a mostanira. De szinte biztosra veszem, hogy az őszi Sétafesztiválra már többen fognak jelentkezni”

— tette hozzá a Mazsike elnöke.

A most hétvégén, május 26-tól 29-ig tartó rendezvényen Bonyhád, Makó, Zalaegerszeg és Balatonfüred vesz részt. Ezeken a helyeken többek között csodarabbikról, kóserségi szokásokról, elhallgatott vagy éppen büszkén vállalt családtörténetekről lesz majd szó. Mesél a zalaegerszegi közösség egykori elnökének felesége, Siklósi Judit, aki minden bizonnyal beszámol majd 2 éve elhunyt férje, Siklósi Vilmos nemrég megjelent verseskötetéről is.

De Balatonfüreden a zsidóságot az ország egyik legmodernebb formában bemutató intézményének – a Zsidó Kiválóságok Házának — ötletgazdája, Dr. Olti Ferenc sétái is ígéretesnek tűnnek. Már csak azért is, mert Olti évek óta vezet helytörténeti zsidó tematikájú túrákat. Mint azt nekünk elmondta,

egyre többen kíváncsiak egy “stabil értékrend iránt”, a zsidóság több ezer éves hagyományai, bölcseletei és szokásai a mai kor emberei számára egyre inkább tűnnek inspirációs forrásnak.

Egy jó kis füredi séta kihagyhatatlan állomása

Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a füredi múzeumuk megnyitása óta töretlen népszerűségnek örvend – csak az idei évben már több száz diákot fogadtak.

A szombati és a vasárnapi 15 órakor kezdődő sétáikra — “Balatonfüred: Judapest Füreden nyaral” és a “Balatonfüred: A balatonfüredi zsidóság nyomában” –, akárcsak a többi város ingyenes programjaira még lehet jelentkezni.

A Mazsike Sétafesztiváljának nappali és esti városismereti programjai minden évben különféle tematikára épülnek. Idén a divat, az öltözködés és a dizájn áll a séták középpontjában.

Lesz egy ünnepélyes megnyitó is, amelyet holnap, május 26-án, csütörtökön délután 16 órakor tartanak a budapesti Deák téren, ahol a korábbi évek szokásaihoz hasonlóan emlékfát ültetnek el, ezúttal Szerb Antal tiszteletére.

Az író ugyanis nem messze onnan, a Deák Ferenc u. 15. alatt született. Az eseményen Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész olvas majd fel az író-irodalomtörténész műveiből.

Ha kedvet kaptál a füredi kiránduláshoz, és érdekel, hogy ki is lenne a túravezetőd, vagy csak mennél, de most nincs lehetőséged, akkor nézd meg a mi első filmünket, amelyiket a Balaton mentén vettünk fel, benne szerepel Dr. Olti Ferenc is.

Bennem Élő Eredet 1.ADÁS

No Description