Very Best ON: Első évadunk legjobb pillanatai – VIDEO

Very Best ON: Első évadunk legjobb pillanatai – VIDEO

Very Best ON: Első évadunk legjobb pillanatai – VIDEO

Több mint 2500 kilométer, 25 helyszín, nyolc megye, két ország, egy cél — a vidéki zsidóság múltkutatásának első évadját összegzi „Best of our Best” videónk, amellyel szeretnénk Benneteket meghívni második évadunkra is. Hogy bírtuk ki együtt? Milyen kalandjaink, buktatóink, sikereink és élményeink voltak az első 12 hónapunkban? Fogadjátok szeretettel megkésett „szilveszteri különkiadásunkat”.

Megkésve bár, de letörve nem, ebben a rövid hangulatkeltő cikkben próbáljuk felkelteni az érdeklődéseteket legújabb filmünk iránt.

Ez egy szabadszájú, kötetlen, improvizációs visszatekintő első évünk kalandjaira, amelynek fókuszában elfeledettnek hitt, vagy kevésbé ismert vidéki zsidó történetek állnak.

19-re húztunk lapot azzal, hogy 19 perces filmünkben próbáltuk összesűríteni missziónk lényegét, és ehhez illusztrációnak felvonultattuk legérdekesebbnek vagy legkemlékezetesebbnek gondolt műsorainkat. Majd Ti eldöntitek, kinek, hogy s mint tetszett kísérletünk.

Az indulásunktól kezdve fontosnak tarjuk, hogy olyat csináljunk és úgy, ahogyan eddig még mások nem. Legalább is hisszük, és egyre büszkébben is hirdetjük, hogy ezzel a témával — egy eltűntnek látszó, alig-alig ismert világ újrafelfedezésével, emlékének életben tartásával — senki nem foglalkozott még ilyen formában.

Összesen 40 mozgóképes riporttal — ezek közül 10 kisfilmmel — , közel 150 cikkel próbáltuk meg visszadni azt az élményt, amely 25 helyszínen, nyolc megyében, két országban ért bennünket több mint 2500 kilométert megtéve az elmúlt 365 napban.

Iratkozzatok fel a Youtube-csatornánkra, és elétek tárul gazdag képes krónikánk, amelyek visszaidézik ahogy ismert és/vagy példamutató, a múlt öröksége iránt nem csak fogékony, de azt egyedülálló módon őrző emberek mellett több helyi közösség tagjaival is találkozhattunk. Az ő bemutatásukkal szeretnénk inspirálni másokat is azzal, hogy kedvet kapjanak családjaik és saját eredetük, a bennünk élő történelem iránt.

Ilyen példa volt családfakutató szakértőnk, alapító tagunk, Vándor Károly személyes hangvételű barangolása Pajor Tamás őseinek útján az előadóművésszel közösen. Vagy másik oszlopos alapítótagunk, a tavaly fantasztikus könyvvel jelentkező Cseh Viktor barátunk tippjei és tanácsai alapján felkutatott balatonfőkajári, tapolcai és kővágóörsi emlékek is.

Nem tudtunk szó nélkül elmenni amellett sem, hogy vannak olyanok, akik szándékainkat a kezdetektől fogva megkérdőjelezik, tevékenységünkben sajátságos ellendinamikát éreznek, és nemcsak ignorálnak bennünket, de ha van módjuk rá, akkor még nem restek keresztbe is tenni nekünk.

Innen is üzenjük Nekik, és Mindenki másnak is, hogy mi továbbra is mindenkiben a partnert látjuk, és az együttműködés lehetőségét. Nyitottak vagyunk abban, hogy történelmi kincseinket, közös őseink eredetét, az örökségünket együtt gondozzuk, felfedezéseinket, összefüggéseinket együtt éljük át. Módszereinkkel, eszközeinkkel ki-ki a maga módján.

Bár próbálták megakadályozni, hogy megörökítsük a szabadkai zsinagógát, mi mosollyal abszolváltuk küldetésünket

Ebben az évben ismét megkíséreljük a határainkon túli magyar ajkú zsidóság újabb területeinek felfedezését. A tavalyi szerbiai kirándulásaink után idén Erdélybe és a Felvidékre szeretnénk eljutni. A hazai terepen pedig a tervezett nyugati megyék mellett elsőként Fejér megyében forgatunk.

Új kísérletként tekintünk arra az interaktív vállalkozásra, amelyben Ti, kedves Olvasók idén már személyesen is formálhatjátok videós alkotásainkat azzal, hogy magatok is szerepet vállaltok, és egy-egy helyszínen a Ti közreműködéseitekkel együtt készítjük a filmjeinket. 

Ennek részleteit hamarosan egy izgalmas felhívásban ismertetjük majd. Egyelőre még csak óvatos tervezgetések szintjén állunk, hiszen bár nyitott közösség vagyunk, azért alkotói folyamatunk, a személyes életünk, ritmusunk, habitusunk, családjaink, különféle foglalkozásaink, elkötelezettségeink mentén nem minden olyan esztétikailag kóser, mint amilyenek a megkompontált képkockáink — ezt bizonyíthatja Szász György barátunk, szintén alapító-tagtársunk és mentorunk is.

A „Best of our Best” munkacímmel pár napja már a Youtube csatornánkon megjelent filmet kivételesen nem vidéken, hanem Budapesten egy profilunkba illő történelmi helyszínen vettük fel. Egy olyan közösségi irodában, ahol az elmúlt fél évben sokat dolgoztunk a Bennem Élő Eredet mindennapos aktivitásain.

Köszönjük Mindenkinek — ehelyütt képtelenség lenne úgy felsorolni személyeket és szervezeteket, hogy ne bántsunk meg akárkit is azzal, hogy kihagytuk… –, akik hittek/hiszenk/hinni fognak nekünk, és kíváncsiak munkánkra. Mi is hiszünk. Elsősorban abban, hogy olyan történeteket mesélhetünk el, amelyekkel nem csak mi, de követőink is büszkébbek, bátrabbak, sőt, egészségesebbek is lesznek!

Identitásunk erősödésével pedig másokat is bátoríthatunk közös dolgaink és felelősségeink, összetartozásunk iránt.

Most tehát következzen évösszegzőnk Szőke-Visontai Gábor kreatív vezető, Wallenstein Róbert felelős szerkesztő és Katz Dávid video- és humorfelelős tolmácsolásában.

BEST OF OUR BEST

12 Hónappal ezelőtt egy friss kutatócsapat nekivágott a vidéki és a határon túli zsidóság emlékeinek és aktív szereplőinek a felkutatására. Eddig erre jutott…