Tirpákokkal és „zsidóbérencekkel” a csodarabbik mentén – ÚJ VIDEO promo

Tirpákokkal és „zsidóbérencekkel” a csodarabbik mentén – ÚJ VIDEO promo

Tirpákokkal és „zsidóbérencekkel” a csodarabbik mentén – ÚJ VIDEO promo

Folytatjuk kelet-magyarországi kutatásainkat, legújabb filmünkben Újfehértó és Nyíregyháza zsidó örökségéből szemezgetünk. Csodálatos asszonyok múltörző misszióval meséltek kameráink előtt. És volt, akit épp a videózás vonzott arra, hogy felkutassa városa zsidó temetőjét. Előzetes.

Ahogy a múltkori adásban már láthattátok, legújabb kalandozásunk az ország észak-keleti felében folytatódott. Tokaj és környékének kincsei, valamint Kisvárda felejthetetlen kirándulása mellett stábunk Nagykállót és Mátészalkát is szerette volna meglátogatni. Az az utazás azonban még várat magára.

Ellenben a most következő, immáron kilencedik kisfilmünkkel Nyíregyházára és Újfehértóra csábítunk benneteket. Ismerjétek meg Ti is Újfehértó két különleges hölgyét, akik meglepő természetességgel meséltek nekünk viszonyukról a városukba érkező zsidó zarándokokról, és a csodarabbikkal kapcsolatos ismereteikről.

Sőt, még arról is, hogy egyesektől a „zsidóbérenc” jelzőt is megkapják időnként csak azért, mert számukra érdekes és fontos Újfehértó zsidó múltjának tisztelete. 

OKTÓBER PROMÓ

Újfehértó és Nyíregyháza , gazdag múltja és jelene felkeltette az érdeklődésünket. Magyarország , Zsidóság, Kelet .

 

Nyíregyházán egy tinédzserrel és két szépkorúval közösen beszélgettünk arról, milyen is a vidéki hitélet arrafelé. Előbbi elárulta nekünk, hogy a zsidósággal kapcsolatos középiskolásoknak kiírt történelmi versenyen azért is indult, mert szeretett volna egy új technikai eszközt nyerni.

A város egyik legjobb helytörténészével arról is beszélgettünk, hogy mit is kaptak a nyírségbe települt zsidók a helyi tirpákoktól (vagyis a szlovák származású nyírségi emberektől), és hogy cserébe Nyíregyháza milyen nagytekintélyű rabbikkal gazdagodott. De szót ejtettünk arról is, hogy a helyi hitközség irodavezetője milyen jövőképet jósol a városi zsidóságnak.

Már csak pár nap, és jövünk az új videóval. Addig itt láthatjátok a Tokajról és Kisvárdáról készült munkánkat:

EREDETI RIPORTJAINK VOL 8

Tokaj , Kisvárda , Bennem Élő Eredet , KATZ DÁVID , Kenu, Élők és Emlékek,