Náci propaganda Békésen, következmények nélkül – VIDEO

Náci propaganda Békésen, következmények nélkül – VIDEO

Náci propaganda Békésen, következmények nélkül – VIDEO

Hitler-, Szálasi- és horogkeresztes tetoválásaival békési sportolóként évekkel ezelőtt nemzetközi botrányt is okozott Petrovszki Attila. 2021-ben egy népszerű helyi lapban sikeres vállalkozóként, példaértékű teljesítményével szerepeltették. Mit jelent ma az egyik legismertebb náci propagandafilm felvállalása? Ennek jártunk utána.

Ha nagyapám nem a békés megyei Dobozon született volna, aligha vállalkozom arra, hogy 450 kilométert autózzak egy neonácinak vélt ember miatt. De hát a kis község éppen hogy Békés városának közvetlen szomszédja, ezért márcsak érzelmi okokból is különösen rezonáltam arra a különös történetre, amelyet a napokban jelentettek onnan.

Több lap is felkapta a Magyar Narancs cikkét, amelyben elsőként számoltak be arról, hogy a kéthetente megjelenő Békési Újságban egy korábbi speciális harcművészetet űző — úgynevezett „ketrecharcos” — férfi, Petrovszki Attila a Jud Süss című filmet nevezte meg nyilvánosan is egyik kedvenc filmjének, és a cikkhez illusztrációként egy olyan pólóban feszít, amely a szélsőjobb egyik kedvelt ruhaneműje, rajta a Blood & Honour (Vér és Becsület) felirattal.

Petrovszkival az elmúlt napokban többször is beszéltünk telefonon, szerettük volna megtudni, hogy ha a gyermekei a testére varrt nácikról kérdezik,

vajon fenntartja-e korábbi radikális világképét, holokauszt-tagadó és antiszemita nézeteiet, nemzetszocialista hitvallását? Esetleg hajlandó lenne-e velem ellátogatni rokonaim dobozi sírhelyéhez egy közös eredettörténeti eszmecserére? 

Tarkóján hirdeti: becsülete a hűsége…

A Bennem Élő Eredet alapmissziójának a vidéki magyar zsidóság kutatását, emlékének ápolását tekinti, hatásainak összefüggéseit vizsgálja. Eddigi munkáink során szinte kizárólag pozitív történetekkel foglalkoztunk, de már januári indulásunkor egyértelművé tettük:

kötelességünknek érezzük rezonálni olyan aktuális történetekre is, amelyek valamilyen módon köthetőek a vidék zsidóságához, és hatással lehetnek a bennünk élő eredetünkre is. 

Ezért gondoltunk arra, hogy egy videoriportban dokumentáljuk azt, ahogy békés megyében utánajártunk a történet részleteinek. A Jud Süss náci propagandából is idézett rövid részletek miatt riportunk a Youtube-csatornánkon látható. Akit érdekel, hogy mit gondolnak a cikk utóéletéről és Petrovszkiról ma Békésen, az klikkeljen a „Megtekintés a YouTube-on” – gombra az alábbi ikonon.

Eredeti Kis Riport Békéscsaba

No Description

Mindenkit a tettei minősítenek. Nincs kétségünk afelől, hogy Petrovszki Attila sikeres gazdasgági tevékenységét szorgos munkával tartja fenn. Ezért sem állt szándékunkban egy percig sem, hogy a családi vállalkozásának bármilyen formában is ártsunk. Nem is forgattunk azokon a helyeken, ahol kiderülhetett volna Petrovszki jelenlegi munkásságának eredete.

Szerettük volna megadni az esélyt a főszereplőnek arra, hogy színt valjon, vagy legalább is beavasson bennünket nézeteibe. Nem rajtunk múlt, hogy nem vállalta a nyilvánosság előtt is azokat a mondatait, amiket nekünk mondott.

Túl van tárgyalva ez már…Sem megerősíteni sem cáfolni nem akarom azt, hogy még mindig kitartok-e korábbi nézeteim mellett… — ilyen és ehez hasonlító diplomatikus paneleket tudtunk csak kivenni belőle. Pedig ahogy Pollák Katalin (Özvegy Reisz Albertné) üknagyanyám sírján a felirat hirdeti: „Nyitott könyv volt életed, melyből mindenki jóságot, szeretetet, önfeláldozást olvasott”

Üknagymama dobozi sírköve

Hisszük, hogy Petrovszki élete is egy nyitott könyv, csak ő éppen nem mindenkinek engedi, hogy belelapozzanak…

Azok, akik a mi hagyományos havi videóinkra kíváncsiak, és esetleg még nem látták az áprilisi műsorunkat, itt megnézhetik:

Eredeti Riportjaink 4

Ebben az adásban szeretnénk bemutatni , hogy a helyi közösség , a jelen és a jövő , szerves részét képezi a missziónknak és szolgálja a Bennem Élő Eredet cél…