Zsidó temetői szimbólumok: imádatból tudomány

Zsidó temetői szimbólumok: imádatból tudomány

Zsidó temetői szimbólumok: imádatból tudomány

Álomfejtőből temetői jelek megfejtőjévé érett Balogh István, aki 17 év alatt lelkes gimnazistából elismert tudományos kutató lett. A Bennem Élő Eredet egyik tagja már 2004-ben bemutatta a publikumnak a zsidó temetőkkel különös kapcsolatot ápoló fiatalembert, aki a témáról immár az OR-ZSE tanszékvezetőjeként tart előadást a napokban.

Egyszerűen imádom a zsidóimat! Élvezem, ahogy mesélik a történeteiket. Horror, de humor is. Utóbbi nélkül nem hiszem, hogy túlélték volna.

— fogalmazott ifjabb Balogh István tótkomlósi középiskolás 2004 nyarán az akkor még működő Népszabadságban megjelent riport szerint. A beszélgetést a Bennem Élő Eredet egyik munkatársa, Wallenstein (Vágó) Róbert készítette.

17 évvel később, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem immáron Dr. Balogh Istvánként ismert adjunktusa, aki egyben a Judaisztikai tanszék megbízott vezetője is, a héten, április 8-án, csütörtökön 18 órakor tudományos keretek között fog mesélni közel két évtizedes szenvedélyének legújabb fejleményeiről.

Mint azt a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont Facebook oldalán hirdeti, a kutató a magyarországi zsidó funerális kultúra új kutatási eredményeiről tart majd egy Zoom-on mindenki által követhető előadást a „Miről mesélnek a zsidó sírkövek feliratai és szimbólumai?” címmel.

Log In or Sign Up to View

See posts, photos and more on Facebook.

A még mindig csak harmincas éveinek közepén járó kutatót sokan a magyarországi zsidó temetők egyik legelismertebb szakértőjének tartják. 

Ahogy a Népszabadság akkori riportjából kiderül, a tudós már 13 éves kora óta gyűjtötte, rendszerezte több tucat túlélő családtörténetét. Naplót vezetett, statisztikákat készített. Naprakész volt egész Békés megye zsidó temetőinek állapotáról, nem csoda, hogy 17 évesen publikálta első — megyei zsidókról szóló — helytörténeti könyvét.

Szegedi középiskolásként – önszorgalomból – megtanult héberül is, nehogy hibásan írja le a neveket a sírkövekről. Elhivatottságát mutatja, hogy a hajnali vonatozás mellett az adott helyszíneken végzett kutatásai után gyakran stoppal jutott haza.

A rendőrökre és a mentősökre mindig számíthatott: „Már ismernek a bolondériámmal együtt. Na, mondják, Pisti, mi újság a temetőkben?”. — idezte fel a kezdeteket a napilap riporterének, akinek arról is mesélt, hogy temetői kutatásai után gyakran álmodott is azokról, akiknek élettörténetét és sírjait rendszerezte.

„Kézzelfoghatóvá válik a múlt, van úgy, hogy én is ott vagyok. (…) Egy álmomban 1925 körül az otthoni vasútállomáson találkozom a Maiesz házaspárral, és próbálom őket rávenni arra, hogy utazzanak tovább, itt baj történhet velük”…

Imádom a zsidóimat!

Kora délelőtt használhatatlan vagyok, mert éjszaka sokáig rendezgetem a jegyzeteimet. Délre megyek a Zsidó Múzeumba, majd utána egy idős nénihez kell felugranom, rám hagyott néhány régi dokumentumot. Estére pedig maceszgombócos levesre vagyok hivatalos megint máshoz. Azt hiszem, előtte tudunk találkozni – kezdi egy alig 18 éves középiskolás.

Azon túl, hogy Balogh az elmúlt években egész Békés megye zsidóságának történetét feldolgozta, 2019-ben tudományos doktorrá avatták az OR-ZSE-n. Az „A XVIII. századi magyarországi zsidó sírkövek – analízis és adattár” című doktori értekezést itt, a disszertáció téziseit itt lehet megtekinteni.

Ahogy a Holokauszt Emlékközpont munkatársai fogalmaznak,

Balogh István előadásából kiderülhet, hogy melyek az ország legrégebbi zsidó temetői, és milyen ősi temetőkre vonatkozó tévhitek élnek tovább makacsul a szakirodalomban több mint egy évszázada.

A különböző korokban állított sírkövek megkopott héber feliratai és motívumai sokat elárulnak az elhunytról és a közösségéről, valamint a keletkezésük koráról is, és ezek tudományos elemzése nemcsak a kutatónak izgalmas kihívás, de a szélesebb közönség számára is sok érdekességet tartogat.

A programhoz ZOOM alkalmazáson keresztül csatlakozhatnak, vagy a Holokauszt Emlékközpont FACEBOOK oldalán élőben követhetik az előadást. További információ és regisztráció: [email protected]

A Bennem Élő Eredet csapata is bemutatott egy emlékezetes amatőr temetői kutatást, de januárban Balatonfőkajáron nem jártunk sikerrel… Kezdő múltkutatóként vállaljuk tettünket. Sőt, még ajánljuk is tanulságként:

Bennem Élő Eredet 1.ADÁS

No Description