„Jézuskától a géppuskáig”, avagy kire maradt a szamár füle? – Eredeti riportjaink VOL 2

„Jézuskától a géppuskáig”, avagy kire maradt a szamár füle? – Eredeti riportjaink VOL 2

„Jézuskától a géppuskáig”, avagy kire maradt a szamár füle? – Eredeti riportjaink VOL 2

A múlt rezgéseinek polihisztor őrzője a Művészetek Völgyéből ajánlja interaktív örökségvédelmi módszereit. Volt-e köze a biológiailag aktív gyógyvíznek Hévíz világhírű zsidó szülötteihez? Hányan is alkotják ma a Balaton legrégibb zsinagógájának közösségét? Mind kiderül a Bennem Élő Eredet csapatának legújabb filmjéből.

Elsőként Taliándörögdön Szőke András filmrendezővel találkoztunk, aki nem csak zavarbaejtő nyitottságával és segítőkészségével, de hallatlan bölcsességeivel is levett bennünket a lábunkról. Még arra is volt kapacitása, hogy az átfagyott stábtagokat középkori recept alapján főzött spiritusszal vértezze fel. (A részletekről egy későbbi írásunkkal jelentkezünk majd) Mindezek mellett

múltunk önkéntes őrzője megkapó praktikai tanácsokkal is szolgált arra, hogy mi mindennel lehet tenni azért, hogy a régi történetek életre keljenek és a ma emberét is megszólítsák.

Eredeti riportjaink VOL 2

A Bennem Élő Eredet februári része Taliándörögd , Keszthely és Hévíz vidékén talált emlékeket és érdekességeket.

A Művészetek völgye után Keszthely múltját és jelenét kutattuk Szarka Lajos történésszel, hévízi lokálpatriótával. Lajosnál jobb idegenvezetőre aligha lelhettünk volna. Tudása, alázata és lelkesedése miatt stábunk minimum díszpolgári címet adna neki!

A két város kíválóságairól készült összeállításunkban a léghajó feltalálójáról, a világ egykori legszebb asszonyáról, a hévízi gyógyvizet világhírűvé tevő testvérpárról, és az egyik legnagyobb magyar színészóriásról is beszélgettünk.

Rejtő Gábor pedig a keszthelyi zsinagóga közösségének sajátosságairól, kihívásairól és büszkeségeiről is mesélt nekünk.

Ez a film nem jöhetett volna létre a Bennem Élő Eredet összes munkatársának segítsége nélkül. Külön és kiemelten köszönettel tartozunk Cseh Viktornak és Vándor Károlynak az előzetes kutatásaikért és szerkesztési útmutatásaikért, valamint K.D. és Sz. Gy. „csendes-társi” minőségükben munkánkat támogató hozzájárulásaikért. A film szerkesztői: Szőke-Visontai Gábor és Wallenstein Róbert voltak.

Best of Balaton 1