Új helyen, új oktatási programmal emlékeztet az Élet Menete Alapítvány – VIDEÓ

Új helyen, új oktatási programmal emlékeztet az Élet Menete Alapítvány – VIDEÓ

Új helyen, új oktatási programmal emlékeztet az Élet Menete Alapítvány – VIDEÓ

A múlt heti hazai Élet Menete rendezvény és a hétvégi nemzetközi Élet Mentete program apropóján mutatjuk be a holokauszt emlékezetét közösségi aktivitásokkal is ápoló Élet Menete Alapítvány legújabb oktatási programját, amelyet pár hete avattak fel egy új budapesti klubhelyiségben.

Kedden indult útjára Lengyelország felé Budapestről egy külön busszal több tucat magyar emlékező, akik a következő napokban Krakkóban és Auschwitzban fognak emlékezni a holokausztra sok száz külföldi társukkal közösen. Gordon Gábort, a magyar szervezet vezetőjét pár hete látogattuk meg, amikor hivatalosan is felavatták új fővárosi klubhelyiségüket a Váci út 4-ben.

2004-ben, 18 évvel ezelőtt indult Magyarországon a Nemzetközi Élet Menete szervezet (International March of the Living) mára több mint 60 országban jelen lévő hazai kezdeményezése. Gordon Gábor a kezdetek óta motorja az alapítványnak. Az elmúlt években minden tavasszal – leszámítva a koronavírus járványa miatt az utóbbi két esztendőt – ő és Verő Tamás rabbi indították a több ezres tömeget vonzó fővárosi felvonulást. Így volt ez múlt vasárnap is.

Sokan azt hiszik, hogy évente egy budapesti és egy lengyelországi menet szervezésével foglalakozunk csak, pedig ez nem így van. Több programunk is van, állandó és utazó kiállításaink, adománygyűjtő, humanitárius akcióink, rendezvényeink, edukációs továbbképzéseink is

— mondta Gordon a klubhelyiségük megnyitóján pár hete. A március végi eseményen ismertették a szervezet új, több hónapja készülő interaktív oktatási programját is.

Egy 32 négyzetméteres terepasztalt rendeztek be egy szobában, amely makettként szemlélteti a haláltáborok valóságát megrázó, élethű birkenaui cselekmények ábrázolásával.

Az új projektet a Covid-kreálta kényszerhelyzet is inspirálta, hiszen az elmúlt 24 hónapban a járvány miatt elmaradt a szervezet több hazai és nemzetközi programja is. Azonban az új kiállítás előzetes időpontegyeztetés alapján minden érdeklődő számára elérhető lesz.

Az edukációs programot saját szakértőkkel, időnként a szervezethez köthető holokauszt-túlélőkkel vagy egyéb szakemberekkel képzelik megvalósítani, és középiskolákból is próbálnak majd érdeklődőket toborozni.

Mazal Tov, Élet Menete!

Az ÉLET MENETE ELKÖLTÖZÖTT…

No Description