Kultúr-dzsembori a debreceni zsidó hitközségen

Kultúr-dzsembori a debreceni zsidó hitközségen

Kultúr-dzsembori a debreceni zsidó hitközségen

Nyolc művész részvételével első alkalommal szervezték meg Debrecenben azt az alkotótábort, melynek a helyi hitközség ad otthont. A Debreceni zsidó negyed „művésztelep és alkotótábor” programja a hétvégén ér véget, amelyet kiállítás követ majd a Pásti utcai zsinagógában.

A zsidó vallással és kultúrával is ismerkedhetnek, valamint e témakörében is készítenek műalkotásokat azok a meghívott alkotók, akik részei a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH), a Debreceni Zsidó Kulturális és Tudományos Kutatóintézet és a Debreceni zsidó templomért és temetőért alapítvány által életre hívott DZSH-művésztelep/alkotótábor rendezvényének

— mondta érdeklődésünkre DZSH elnöke. Horovitz Tamással legutóbb akkor beszéltünk, amikor bő egy hónapja kitört az ukrán-orosz háború.

Akcióba kezdtek a debreceni és a nyíregyházi közösségek is az ukrán menekültekért  

Akkor a hitközség a kultúrtermét átrendezte, és matracokat letéve sok tucat embernek biztosított átmeneti szállást. Ezt az akciót most részben felfüggesztik, hiszen az alkotótábornak ott, a közösség legnagyobb és legfényesebb termében rendezték be a "főhadiszállását". Az elnök hozzátette:

reményeik szerint ez a program egy hosszútávú alkotói folyamat kezdete lehet, amely minden évben újabb és újabb, más városokból és országokból ideérkező művészemberekkel ismertetheti meg Debrecen városát, a közösség gazdag zsidó örökségét, és a helyi zsidóság aktív jelenlétét."

Az alkotótábor tartalmi felelőse Láng Eszter képzőművész-író, akit az egyhetes rendezvény részletei miatt kerestünk. Mint elmondta, eredetileg hosszabb időre szerették volna a művészeket összetoborozni, de ezt az adott helyzet nem tette lehetővé.

Kiválló művészek vették be a hitközséget erre a hétre. Elfogadta a meghívásunkat Both Teodóra, Szolnoki Rita Borzoj, Kalmár János, Király György, Laukó Pál,  Miko F. László és Ghyczy György is. Festők, grafikusok, szobrászok alkotnak ezekben a napokban közösen

-- tette hozzá Láng Eszter, aki kurátorként ezeknek a kollégáknak szavazott bizalmat az első ilyen közös munkához.

Mint mondta, a meghívásának egyik szempontja volt, hogy legyenek debreceniek is a társaságban, és hogy -- mivel többen még sosem találkoztak egymással személyesen -- olyan emberek jöjjenek össze, akik képesek lesznek arra, hogy egy jó munkaközösséget formáljanak.

A művészek számára külön öröm és ösztönzés ez az együttlét, hiszen a pandémia okozta kétéves bezártság után többeknek most van első alkalommal lehetősége részt venni egy közösségi eseményen.

-- emelte ki a kurátor, aki hozzátette: a helyi hitközség jóvoltából szinte mindent adott számunkra a tökéletes együttléthez, többek közzött a "hiánypótló személyes beszélgetésekhez és a művészeti eszemecseréhez" biztosított kóser étkezés és a kóser bor is.

Az új kezdeményezés nyitórendezvényét – Both Teodóra festőművész kiállítás megnyitóját – vasárnap tartották a helyi Pásti utcai zsinagógában, amely ezen a héten részlegesen az egyik meghívott művész alkotóterepeként is szolgál.

A tárlaton megjelent Puskás István, Debrecen alpolgármestere is, aki azt hangsúlyozta, hogy a hitközség kezdeményezése -- az egykori élettel teli zsidó negyedbe szervezett egyre több aktivitás -- jól szemlélteti Debrecen kulturális életének sokszínűségét is. Mint fogalmazott:

Ghyczy György a Pásti utcai zsinagógában alkot - Fotó: Kreisler Gábor

"Újra visszatér a debreceni kiállító terek sorába a Pásti utcai zsinagóga. Már évek óta megszoktuk, hogy izgalmasabbnál izgalmasabb kulturális programokkal járul hozzá a zsidó hitközség a város kulturális életéhez."

Az együttlét nem csak a közös alkotásról szól, hanem a meghívó fél többféle programot is szervezett. Így néhány debreceni kiállítás közös megtekintése mellett egy egésznapos berettyóújfalui kirándulás is része az alkotótábornak. A felújított zsinagógában -- az onnan származó -- kiváló író, Konrád György élete előtt is tisztelegtek a meghívottak.

A tervek szerint az alkotótáborban készült munkákból kiállítás nyílik majd a Pásti utcai zsinagógában, és a művészek közül lesz olyan is, aki az együttlét alatt született munkájából adományoz is a hitközség számára. Heller Zsolt, a Debreceni Zsidó Kulturális és Tudományos Kutatóintézet operatív igazgatója korábban arról mesélt nekünk, hogy

évek óta szisztematikusan dolgoztak azon, hogy a zsidó negyed épített öröksége látogathatóvá válhatott a turisták számára, de szeretnének tovább is lépni, ezért például még erre az évre terveznek egy zsidó filmfesztivált és egy kóser utcafesztivált is a városrészbe. Heller Zsolt ambíciózus terveiről ebben a videóban mesélt nekünk:

'Nem vagyok csodarabbi , próbáltam csodát csinálni csak nem sikerült"

Debrecen és Mátészalka hősei , jelene és jövője egy fénylő sziget a vidéki zsidóság számára. Egyszerre van itt tfilin , Cukor és