Futnak a zsidók Székesfehérváron!

Futnak a zsidók Székesfehérváron!

Futnak a zsidók Székesfehérváron!

Emberemlékezet óta nem volt ilyen: nyilvános városi futóversenyt szerveznek vidéki zsidó sportolók most vasárnap Székesfehérváron. Nemcsak a hanuka csodáját akarják közvetíteni polgártársaik felé, hanem saját identitásuk büszke felvállalása mellett az őseiknek is szeretnének üzenni. 

A rendhagyó, közösségi futást a Maccabi VAC futószakosztályának fehérvári tagjai vetették fel egymás között évekkel ezelőtt. Közöttük ketten, Kaufer Tamás és Berger Tamás 2019-ben a budapesti Maccabi Európa Játékok alkalmával került először szorosabb kapcsolatba saját eredetük nyilvános megélésével, felvállalásával. A világ egyik legnagyobb zsidó multikulturális rendezvénye után úgy döntöttek, városukban is szerveznek egy futócsapatot.

Sok rendezvényünk volt már, de ilyen még nem. A hanuka ünnepe egy remek lehetőséget adott nekünk arra, hogy egy olyan közösségi futóversenyt szervezzünk, ahol megmutathatjuk magunkat egy kicsit másként is, és ahol az egyik legvidámabb zsidó ünnepen keresztül kicsit bemutathatjuk a zsidóságot is.

— mondta nekünk az egyik főszervező, Kaufer Tamás, aki a magyar szabadidősportélet egyik ismert és népszerű versenyszervezője. Szerinte a mostani esemény azért is különleges, mert megyei és országos futóbarátaikkal — bár évek óta sportolnak együtt –, még sosem vettek részt közösen zsidó ünnepi rendezvényen.

Kaufer Tamás futó és rock n’ roller, egy igazi jelenség a szabadidősport világában

Ez a verseny nem csak sportesemény, hanem egy tisztelgés is a szüleink előtt. Úgy érzem, hogy mi tartozunk nekik is, és az őseinknek is. Meg akarjuk mutatni azt, hogy itt vagyunk, és hogy büszkék vagyunk a múltunkra, gyökereinkre.

— tette hozzá Kaufer, aki hangsúlyozta, az elmúlt napokban több mint féltucat olyan futó jelentkezett nála, akik azt mondták, hogy örülnek annak, hogy végre nyilvánosan szembesülhetnek saját származásukkal.

Nagyon meglepett, hogy ennyien vagyunk, akik ilyen közösségi programok hatására döntik el, hogy elkezdenek jobban foglalkozni a családjuk és a származásuk eredetével — mondta Kaufer, aki hálás a fehérvári zsidó közösségnek, mert ők biztosítják a rendezvényhez a saját közösségi helyüket, és a Jusztin Ádámnak is, aki  a Maccabi VAC egyesületével pedig az érmeket.

A Maccabi VAC hanuka futóversenye vasárnap 15 órakor kezdődik, a gyülekező a zsidó hitközség imaházának udvarán lesz. A szervezők több mint félszáz indulóra számítanak, és bár az időjárási előrejelzések nem ígérnek napfényes délutánt, a rövid, négy kilométeres táv belvárosi szakasza nem tűnik teljesíthetetlen távnak.

Fehérvári „makkabeusok”, avagy a VAC helyi futóegysége. Balra Berger Tamás, jobbra Kaufer Tamás

Érdekes információ, hogy a legtöbb futóversennyel ellentétben itt nem kérnek nevezési díjat a szervezők, minden megjelent elindulhat. A verseny útvonala pedig átszeli Székesfehérvár legszebb részét, a történelmi belvárost. A tervek szerint a Romkert kapujából indítják a futamot, majd a Fő utca – Zichy liget – Malom utca – Bregyó Sportcentrum elérésével visszaindulnak a kiindulóponthoz.

A futáson minden résztvevő egy különleges futó­érmet kap majd, ezt követően minden vendéget várnak egy közös gyertyagyújtásra, hanukai fánkra, valamint forralt borra.

Az eseményre meghívást kapott Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke is. A hanukai gyertyagyújtás a futóverseny végén, előreláthatóan 16 órakor lesz majd a hitközség székházánál, ahol Darvas István rabbi tart majd ünnepi köszöntőt.

Honnan és merre, Nyíregyháza zsidósága?