A zsidók építették ezt a várost — véli Veszprém polgármestere

A zsidók építették ezt a várost — véli Veszprém polgármestere

A zsidók építették ezt a várost — véli Veszprém polgármestere

Veszprémben volt egy nagyon aktív zsidó közösség és ez a közösség építette, formálta ezt a várost. Tehát az, hogy Veszprém ma ilyen, abban az ide települt vagy itt született zsidó közösségnek is óriási szerepe van, és ezt a múltat mi tiszteljük — mondta csapatunknak a város polgármesere, Porga Gyula.

A Bennem Élő Eredet csapata némiképp meglepetten értesült arról, hogy Veszprém zsidó közösségének hivatalos vezetése nem kívánt semmilyen formában részt venni abban a filmben, amit a közelmúltban forgattunk a régió zsidó örökségével kapcsolatban.

Habár Wittmann Zsuzsa elnökasszony több alkalommal is hajlandó volt telefonbeszélgetéseket folytatni, arra, hogy találkozzon is velünk, nem vállalkozott. A nyugdíjas korú hölgy döntése az egészségügyi világjárvány miatt természetesen érthető, azonban a hangjában érezhető gyanakvás, értetlenség és a megfogalmazottak tartalma felettébb elgondolkodtató.

Eredeti Riportjaink VOL 3

Tapolcai és Veszprémi örökségünk kutatásához helyi történészek segítségét kértük. 3. hónap végén ezt mutatjuk meg nektek…

Nem kaptunk felhatalmazást arra, hogy minden részletről publikusan szóljunk, de hogy a kedves Olvasó számára is legyen egy kiindulópont:

Veszprémben jelenleg egy minjen (10 zsidó férfi) megszervezése is komoly kihívásnak számít egy-egy istentisztelethez. Vagyis nyilvánvaló, hogy kevesen vannak. Az országos átlaghoz igazodva, a helyiek többsége 60 év feletti. Rendezvényeiket a Covid-előtti időkben saját kis közösségi házukban tartották.

Mi szerettünk volna ellátogatni oda, mint ahogy a helyi temetőbe is el akartunk menni, Wittmann Zsuzsa egyikben sem mutatkozott partnernek. Sőt. Kifejezetten kérte, hogy ha lehet, ne akarjuk felhívni figyelmet az ő közösségükre, mert attól tart, hogy akár még a temetőben is lehet rongálás azok után, hogy mi nyilvánosan beszámoltunk a veszprémi zsidó életéről.

Miközben mi missziónkat folytatva Jakab Réka történésszel róttuk a város utcáit, teljesen véletlenszerűen botlottunk bele Porga Gyula polgármesterbe, akinek első kérdésként muszáj volt feltenni:

FÉLELEM NÉLKÜL PORGA GYULA POLGÁRMESTERREL

No Description