Megvan a holokauszt-áldozatok kincsének örököse

Megvan a holokauszt-áldozatok kincsének örököse

Megvan a holokauszt-áldozatok kincsének örököse

Két évvel azután, hogy befőttes üvegekben megtalálták egy Keszthelyről elhurcolt zsidó család felbecsülhetetlen értékű kincseit, a Bennem Élő Eredet csapata úgy értesült, hogy sikerült beazonosítani az áldozatok örököseit.

A 2019-es esztendő egyik szenzációja volt, hogy egy közel 3000 darabos, földbeásott, befőttes üvegekben elrejtett ékszereket és különleges pénzérméket tartalmazó kincsre leltek Keszthely belvárosában.

A becsületes megtalálók egy ház pincéjében találtak rá a nem mindennapi gyűjteményre azok után, hogy onnan vizet akartak kiszivattyúzni, és a gödör ásása közben egy törött és öt sértetlen, gondosan lezárt befőttesüveg került elő.

A kincsekről elsőként a város jegyzőjét értesítették, majd a befőttesüvegek megőrzésre a Balatoni Múzeumhoz kerültek. Rejtő Gábornak, a Keszthelyi Zsidó Hitközség elnökének köszönhetően az egyik megtalálót — az azóta is rejtélyekkel teli történet egyik kulcsfiguráját — sikerült elérnünk.

Ahogy csapatunk a helyi zsidó örökségről a régióban és a városban készítette februári videóját,

magunk sem hittük volna, hogy szellemi kincseink kutatása közben szó szerint valódi kincsekre – vagy legalábbis annak ismerőire bukkanhatunk.

Nagyon sok erőfeszítést tettünk azért, hogy a megtaláló a különleges történetet elmesélje nekünk kameránk előtt, azonban erre az örököstől egyelőre nem kapott felhatalmazást. Keszthely egyik köztiszteletben álló fiatal kereskedője – talán ennyit szabad feltárni róla – készségesen mesélt telefonon a megtalálás, és az ezzel kapcsolatos lelki hatások részleteiről.

Mint mondta, az eredeti tulajdonos – a hírekből is egyértelműen meghatározott helyi üvegkereskedő Pollák család – iránt érzett kíváncsisága elindított benne egy folyamatot, amelynek részeként szinte megszállottan kezdte el kutatni a régió és a városi zsidóság történetét.

Levéltárakban kutatott, bújta a szakirodalmat, még szakértőkkel is konzultált. Egy kész dokumentum-csomagot állított össze. Ezekről szívesen mesélne a nyilvánosság előtt is, de csak akkor, ha arra elérkezettnek látja az időt — mindehhez az kell, hogy a család megadja végre a hozzájárulását.

A keszthelyi zsidóság több mint 800 tagját egy zalaegerszegi kitérő után 1944 nyarán Auschwitzba deportálták, a többségüket gázkamrákban gyilkolták meg. Minden valószínűség szerint köztük voltak azok is, akik pár héttel korábban elrejtették kincseiket belvárosi házuk pincéjében.

Bármennyire is szeretnénk, jelenleg nem áll módunkban többet megosztani a megtalálótól megtudott részletekről. Próbáljuk mi is tiszteletben tartani a felek egyébként roppant rejtélyes igényeit. Az örököshöz nem kaptunk elérhetőséget, egyelőre csak annyit sejtünk, hogy fővárosi illetőségű leszármazottakról van szó.

Hosszú ideig tartott amíg tavaly sikerült beazonosítani őket, és az eddigi ismeretek szerint valóban jogosultak rendelkezni az akár több százmillió forintot is érő kincsek felett.

Mint ismert, a magán ékszereket és több ezer éves numizmatikai különlegességet is – a legrégebbi darab a hellenizmus idejéből származik, de akadnak a köztársaság kori Rómából származó pénzek is a gyűjteményben — tartalmazó kincsre 2019 februárjában leltek rá. A sajtót először tavasszal járta körbe a szenzációs hír. Majd annak reményében, hogy a figyelem hatására előkerülhetnek az örökösök, még a nyáron rendeztek egy kiállítást a keszthelyi Balatoni Múzeumban.

A „Rejtélyes gyűjtemény – Egy keszthelyi zsidó család megmentett öröksége” című kiállítás megnyitóján a polgármester arról beszélt, hogy a város biztonságos tárolóberendezéseket is vásárolt a kincshez, és szeretnék, ha azokat hosszabb távon is közszemlére tudnák bocsátani Keszthely Balatoni Múzeumában.

Megkerestük a kincs jelenlegi őrzőjének igazgatóját is, aki elsőre nyitott volt, sőt időpontot kaptunk egy forgatáshoz is, azonban később Németh Péter a család kérésére hivatkozva kénytelen volt lemondani a találkozót.

A múzeum egyébként saját honlapján egy 45 perces oktatási programot — egy „múzeumi órát” — is hirdet Elrejtett kincsek a 2. világháborúban. A keszthelyi holokauszt címmel. Ezzel is demonstrálva, hogy fontosnak érzik a kincset és az abban rejlő edukációs lehetőségeket.

Az igazgatótól csak azt tudtuk meg, hogy jelenleg még bizonyos jogi kérdések egyeztetése zajlik az örökösök érdekeltségi körében, ez hátráltathatja azt, hogy még mindig nem került pont az ügy végére.

Azonban úgy tudjuk, hogy a család záros határidőn belül vállalni fogja a nyilvánosságot, és még akár ebben az évben esély mutatkozik arra, hogy a múzeum egy újabb kiállítással bocsássa közszemlére a kincseket.

Szó van ugyanis arról, hogy öt évre az intézmény gondozásába kerüljön a Pollák család öröksége, ezzel — ha a világjárvány is engedi — zavartalanul csodálhassa meg mindenki a páratlan értékeket — és egyben emlékezzen a közös zsidó örökségre is.

Keszthely szellemi kincseiről itt látható videónk, amelyben Szőke András filmrendező, taliándörögdi lakos is mesél a „Művészetek Völgye” egyéb rejtett csodáiról.

Eredeti riportjaink VOL 2

A Bennem Élő Eredet februári része Taliándörögd , Keszthely és Hévíz vidékén talált emlékeket és érdekességeket.